Šta je mikropigmentacija?

0

Mikropigmentacija  je jedna od estetskih metoda namijenjena korigovanju, mijenjanju, uljepšavanju i balansiranju na polutrajni način određenih nedostataka ili nepravilnosti na licu (usne, obrve, kapci…) ili tijelu (areole, ožiljci…)  uz implantiranje (unošenje) pigmenta u dermis.

S obzirom na to da je ovo tretman u kojem se koriste igle, a pigmenti se unose u kožu, postoje zakoni koji regulišu sve što je vezano za pojam mikropigmentacije na svakom institutivnom nivou, od “Council of Europe” (Evropskog Savjeta) preko “Ministerial Committee” (Komiteta Ministara), pa sve do lokalnih vlasti.

Koliko dugo mikropigmentacija ostaje u dobrom stanju?

U zavisnosti od tipa kože, tehnike, oblasti na kojoj se radi i pigmenata koji se koriste, rezultat može trajati od idealno od 6 do 18 mjeseci, a najviše do 5 godina.

Preporučljivo je obaviti pregled 12 mjeseci nakon tretmana kako bi se provjerilo stanje, odnosno izgled rada i odlučilo o eventualnim izmjenama, dodacima ili novom radu.

Da li zahtjeva specijalno održavanje?

Ne, trajna šminka ne zahtjeva posebno održavanje osim normalnog, svakodnevnog održavanja i higijene.

Zaštita tretirane površine korištenjem “sun block” kreme za zaštitu od sunca.

Prilikom laserskog tretiranja potrebno je zaštiti površinu na kojoj je rađena mikropigmentacija, posebno gornju usnu, jer boja pod utjecajem lasera može promjeniti nijansu.

Objasnite tehničaru koji rukuje laserom i zamolite ga da Vam zaštiti pomenutu površinu.

Potrebno je zaštiti tretiranu površinu prilikom kozmetičkih tretmana sa upotrebom glikolne i druge voćne kiseline, skrenite pažnju kozmetičaru!

Prije svega najbitniji je odabir pigmenta jer pigmenti koje sadrže teške metala su kancerogeni, štetni po zdravlje jer sadrže titanium dioksid (teški metal) koji može da oksidira i da trajno ostane na koži jer je pigment oksidirao. Kad kažemo da je pigment oksidirao, mislimo kad isti promijeni boju iz braun u boju kao što je plava, zelena, siva i crvena.

Kod organskih pigmenata se to ne dešava već boja lagano nestaje na porirodan način, spontano! Tako da molimo klijente da budu oprezni pri odabiru i da zapamte da ovo što radimo nije trajna već polutrajna šminka koja se uklapa u trenutni naš izgled lica, jer to je jedini način korigovanja nedostataka.

Polutrajna šminka treba da izgleda prirodno da koriguje naše nedostatke, a ne da izgledamo kao našminkani i uniformisani kao što večina pigmentista radi šablonski ne obazirući se na prirodni izgled što je greška.

Zato dragi klijenti dobro se informišite, jer ovdje pored estetskih nedostataka koje riješavamo možemo i trajno narušiti zdravlje!

Piše: Alisa Bajrović, salon ljepote Diamond touch

beautiful.ba

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here