Postavljanje implantata nema povezanosti sa nastajanjem karcinoma dojke

0
352

Uvijek kada pomislimo na plastičnu hirurgiju prva pomisao nam je povećavanje grudi. I zaista uz liposukciju, najčešći operativni zahvat, koji se izvodi u estetskoj hirurgiji jeste zahvat povećavanja grudi ili augmentacija grudi. Često puta se postavlja pitanje da li žene mogu dojiti nakon povećavanja grudi, te da li je moguće dobiti karcinom dojke? Čitajte više u narednim redovima.

Često se postavlja pitanje da li je zahvat povećanja grudi opravdan? Gledajući sa strane ljekara on se uvjek treba truditi kako da pomogne pacijentu. Ukoliko će se pacijentica u psihičkom i fizičkom smislu bolje osjećati, te ukoliko će joj to dati samopouzdanje, naravno da je opravdano. Ovdje naravno ne govorimo o nekim ekstremnim zahtjevima, o prekomjernim grudima koji mogu narušiti zdravlje.

Prije same operacije neophodno je u dogovoru sa pacijenticom odrediti koje su to tačno želje i koju veličinu implantata odabrati. Također potrebno je izabrati pravu metodu kako bi se dobio što prirodniji rezultat. Sam operativni zahvat izvodi se na način da se implantat najčešće postavlja kroz mali rez koji će se nalaziti ispod dojke i biti će sakriven. U zavisnosti od konstitucije pacijentice implantat se može postaviti ispod ili iznad mišića.

Izgled dojke nije definisan samo veličinom. Na ljepotu grudi uveliko utječe i pozicija bradavice, napetost tkiva i punoća. Veličinu je najbolje odabrati u skladu s proporcijama tijela. Odabir implantanta treba da bude isključivo Vaša želja.

Ako su Vaše grudi nakon operacije tvrde i bolne, ne morate brinuti, jer nema razloga za paniku. Ti su simptomi očekivani i ponekad mogu potrajati nekoliko sedmica, nakon kojih dojke dobijaju prirodan izgled. Slijedite upute kako biste se što bolje oporavili nakon zahvata.

Nakon povećanja grudi implantatima potrebno je izbjegavati izlaganje rana vodi sedam dana, spavanje na stomaku mjesec dana, fizičke aktivnosti četiri sedmice i podizanje teških stvari tri do četiri sedmice, dok se većim naporima možete izlagati nakon šest sedmica. Treba imati na umu da vrijeme oporavka koje je potrebno nakon povećanja grudi ovisi o zahvatu, ali i o samom pacijentu.

Ukoliko nema promjena u obliku Vaših grudi ili nije došlo do pucanja implantata, prosječan vijek trajanja implantata napunjenih gelom iznosi 10 ili više godina. Ako nije došlo do takvih pojava, nije potrebno mijenjati implantate, bez obzira na to kada su postavljeni. Naše tkivo podložno je gravitaciji, starenju i promjenama, stoga se ne može predvidjeti kako će grudi izgledati za 10-ak godina nakon povećanja. Trajnost implantata najviše ovisi o tome kako tijelo prihvati implantat, kakav je stil života i čime se bavite. Često puta se postavlja pitanje da li žene mogu dojiti nakon povećavanja grudi, te da li je moguće dobiti karcinom dojke? Prilikom operacije povećavanja grudi žljezdano tkivo se ne dira, tako da pacijentice bez problema mogu dojiti, a također naglašavamo da postavljanje implantata nema povezanosti sa nastajanjem karcinoma dojke.

Piše: Prim. dr. med. sci.  Alija Aginčić

beautiful.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here