Šta su ustvari strije? Kako ih se riješiti?

0

Svi mi u suštini znamo kako izgledaju strije, to su paralelne linije koje se pojavljuju na površini naše kože.

Ove linije su uglavnom duge i tanke i razlikuju se po boji i teksturi od normalne kože.

Strije nisu nasljedne i ne mora značiti da ih svaka žena treba imati, to sve zavisi od tipa i vrste kože.

Kolagen je protein u koži, koji čini kožu elastičnom i rastezljivom, ukoliko imate dosta kolagena manja je vjerovatnoća da ćete dobiti strije.

Prije pojave strija, koža postane tanka, spljoštena, te u nekim slučajevima javlja se i svrab. Strije se mogu pojaviti kao crvene ili ljubičaste linije, ružičaste, crvenkasto smeđe, sve zavisi od boje kože. Kada prelazite rukom preko strija, moži ćete osjetiti blage neravnine, udubljenja ili ispupčenja, prije nego postane ravna.

Strije se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu ali kritična područja za strije su: stomak, noge, zadnjica i grudi. 

Veliki rizik za razvoj i nastanak imaju. Veći rizik za njihov razvoj i nastanak imaju: žene, osobe sa svetlom kožom, osobe koje imaju porodičnu istoriju strija, trudnice, mame koje su rodile krupne bebe ili blizance, osobe sa prekomernom telesnom težinom kao i osobe koje su naglo dobile ili izgubile težinu i osobe koje koriste kortikosteroidne lekove.

 

Hajde da otkrijemo neke prirodne načina za uklanjanje strija!

Strije često nisu uočljive i obično blijede vremenom. Ako ne želite da čekate, ali ni da potrošite mnogo novca, postoje prirodni načini i tretmani koji mogu poboljšati vaš izgled. Međutim, treba znati da nijedan tretman ne može učiniti da strije nestanu u potpunosti.

Jaja su bogat izvor proteina. Za strije, koristite samo bjelance, koje sadrži amino kiseline i proteine. Umutite bjelanca od dva jaja lagano viljuškom. Očistite pogođene površine kože s vodom i zatim nanesite debeli sloj bjelanca četkom za šminkanje. Pustite da se bjelance potpuno osuši, a zatim isperite područje hladnom vodom. Zatim na kožu namažite maslinovo ulje, kako bi bila hidrirana. Ponavljajte proces svakodnevno, najmanje dvije sedmice i primjetit ćete pozitivne rezultate.

Ricinusovo ulje, koje se koristi u liječenju brojnih problema kože kao što su bore, staračke pjege, mladeži, tamne mrlje i bubuljice i protiv strija. Nanesite deblji sloj ricinusovog ulja na strije i nježno masirajte područje kružnim pokretima, 5 do 10 minuta. Zatim umotajte područje pamučnom tkaninom i grijte ga najmanje pola sata, koristeći flašu tople vode. Ponavljajte ovaj proces dnevno ili nekoliko puta nedeljno i za najmanje mjesec dana primetit ćete pozitivne rezultate.

Sok od krompira sadrži vitamine i minerale koji podstiču rast i obnavljanje ćelija kože. Koristite ga tako što ćete najprije isjeći krompir srednje veličine na debele kriške. Uzmite jedan komad krompira i njime lagano, nekoliko minuta masirajte područje sa strijama, tako da skrob iz krompira pokrije zahvaćeno područje. Pustite da se sok krompira osuši i nakon nekoliko minuta isperite mlakom vodom.

Aloja vera je također efikasna u liječenju mnogih problema kože. Njena ljekovita i umirujuća svojstva mogu se koristiti i kao rešenje za strije. Postoji nekoliko načina da se primjenjuje. Možete direktno da utrljate aloe vera gel na područje kože zahvaćeno strijama i pustiti ga da deluje 15 minuta, a zatim isperite kožu mlakom vodom. Druga opcija je da se napravi mješavina od jedne četvrtine šoljice aloe vera gela, 10 ampula E vitamina i pet ampula vitamina A (ulja). Utrljavajte ovu mješavinu u kožu dok je u potpunosti ne upije. Ponavljajte ove procese svakodnevno.

Jedan od najboljih prirodnih lijekova da se riješite strija je bijeli šećer, kada ga koristite za piling kože. Pomješajte kašiku šećera sa malo bademovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka. Dobro sjedinite i nanesite smjesu na strije i druge dijelove kože. Lagano trljajte kožu ovim preparatom nekoliko minuta, svaki dan prije tuširanja i za mjesec dana vidjet ćete da ove uporne linije postaju svijetlije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here