Nakon ovoga ćete razmisliti koji ćete program pranja pokrenuti!

0
Photo by Wendy Wei

 

Odjeća ispušta mikrovlakna pri svakom pranju i ona čine više od trećine sve plastike koja dospijeva do oceana!

Kada perete odjeću u perilici, vjerojatno ćete automatski pokrenuti program pranja u toploj vodi. Što je temperatura viša, rublje će biti čišće, zar ne? Pa, i ne baš. Prema najnovijem istraživanju, pranje odjeće u toploj ili vrućoj vodi ne donosi znatno bolje rezultate od pranja u hladnoj vodi, piše Mental Floss.

Znanstvenici su testirali učinke pranja u dvama ciklusima. U prvome je rublje prano na 40 Celzijevih stupnjeva tijekom 85 minuta, a u drugome 30 minuta na 25 Celzijevih stupnjeva. Pokazalo se da je odjeća koja je oprana hladnijom vodom sačuvala boju i izgubila manje mikrovlakana od odjeće oprane u toplijoj vodi na duljem programu.

Što i kada prati na visokoj temepraturi?

“Topla voda pregruba je za tkanine. Vlakna prije gube elastičnost, a odjeća formu. Odjeća ispušta mikrovlakna pri svakom pranju i ona čine više od trećine sve plastike koja dospijeva do oceana”, upozorava dr. Richard Blackburn, no dodaje kako se mikrovlakna iz pamuka i drugih prirodnih materijala nalaze u moru u još većem broju.

Pranje odjeće u hladnoj vodi čuva njezinu postojanost, novac i okoliš. “Preporučujemo pranje u vrućoj vodi jedino kada je odjeća jako zaprljana, kod postojanih mrlja, ako je osoba koja je nosi bolesna ili u kućanstvu ima bolesti. U tom slučaju vruća voda će uništiti bakterije i alergene”, kaže Williams.

 

net.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here