HomeLjepotaAkupunktura – koliko je djelotvorna i da li je sigurna?

Akupunktura – koliko je djelotvorna i da li je sigurna?

Akupunktura je holistička zdravstvena tehnika koja potiče od prakse tradicionalne kineske medicine u kojoj obučeni praktičari stimulišu određene tačke na tijelu tako što ubacuju tanke igle u kožu.

Danas je akupunktura jedna od najpopularnijih praksi tradicionalne kineske medicine (TCM) na Zapadu. TCM je besplatan pristup zdravlju koji je prvi put nastao u drevnoj Kini prije više od 2.500 godina i od tada se razvija. Da bi tretirali širok spektar bolesti, bolova i simptoma povezanih sa stresom, praktičari TCM-a koriste holističke tehnike koje uključuju akupunkturu, biljne lijekove, tai chi, qi gong, terapiju masažom i razne “prakse uma i tijela”.

Upotreba akupunkture i drugih TCM tehnika drastično je porasla u  zapadnim zemljama tokom proteklih nekoliko decenija.

Prvo pitanje koje ima većina ljudi pita je: “Da li akupunktura boli?”

Iznenađujuće, iako se igle koriste u akupunkturi, tretmani su relativno bezbolni. U stvari, jedna od najpopularnijih upotreba akupunkture je da se smanji hronični bol u cijelom tijelu na prirodan način, bez potrebe za lijekovima koji mogu izazvati neželjene nuspojave.

Većina studija koje su do sada istraživale akupunkturu ispitale su da li akupunktura može sigurno smanjiti bol. Međutim, očekuje se da će u narednih nekoliko godina istraživači nastaviti da proučavaju da li ili ne mogu pomoći kod drugih stanja – uključujući anksioznost, depresiju, upalu, nuspojave hemoterapije i nesanice.

Šta akupunktura može da tretira?

Trenutno se akupunktura koristi za tretiranje stanja kao što su:

– grčevi i bolovi u mišićima,

– hronični problemi sa leđima i bol,

– glavobolje, uključujući smanjenje učestalosti i intenziteta migrene,

– bol u vratu,

– osteoartritis,

– bol u koljenu,

– alergije,

– probavni problemi,

– raspoloženje, depresija.

Da li je akupunktura sigurna?

Stručnjaci  smatraju  da je akupunktura općenito smatrana sigurnom kada je obavlja iskusni, dobro obučeni praktičar koji koristi sterilne igle.Međutim, važno je uvijek ići kod praktičara koji je dobro obučen u akupunkturi – nepravilno izvedena akupunktura i / ili kontaminirane igle mogu predstavljati veliki rizik.

Do danas, bilo je vrlo malo prijavljenih komplikacija iz upotrebe akupunkture, igle, pa se smatra da je rizik veoma nizak. To, međutim, ne znači da rizik ne postoji, jer su se pojavile neke ozbiljne nuspojave kada su korištene nesterilne igle.

Što se tiče odgovora koliko je akupunkture potrebno prije nego što se vide rezultati, još uvijek nisu uspostavljene čvrste kliničke smjernice. Akupunktura se obično preporučuje kao besplatan način liječenja – kao nešto što treba pokušati uz druge tehnike, kao što su fizikalna terapija, vježbanje i smanjenje upale kroz zdravu prehranu.

Prednosti akupunkture

  1. Pomaže smanjiti glavobolje i migrene

2017 godine, nakon što su istraživači iz Centra za komplementarnu medicinu Univerziteta u Munchenu pregledali preko 11 studija koje su uključivale 2.137 pacijenata sa akupunkturom, zaključili su da akupunktura ”može biti vrijedan nefarmakološki alat u bolesnika s čestim hroničnim glavoboljama tenzijskog tipa”.

Pregled je razmatrao višestruka klinička ispitivanja koja su upoređivala efekte akupunkturnih sesija sa ”lažnim” (placebo-tip akupunkturnih) sesija i da nisu primili nikakav tretman za ublažavanje bolova kod migrenske glavobolje. Konkretno, i grupa koja je nasumice stavila igle i grupa koja je imala strateški smještene igle imala je smanjenje simptoma glavobolje.

  1. Poboljšava hronični bol, uključujući bol u leđima, vratu, koljenu ili artritisu

Dokazano je da je akupunktura efikasnija u poboljšanju hroničnog bola u leđima nego kod akupunkturnog tretmana u studiji koju je 2016. godine uradio Univerzitetski medicinski centar u Berlinu. Kod pacijenata sa hroničnim bolom u donjem dijelu leđa, došlo je do značajne razlike u bolu prijavljenom između grupa pacijenata koji su primali akupunkturu tokom osam sedmica u odnosu na one koji nisu primili nikakav tretman.

Istraživači su pregledali klinička ispitivanja sa više od 17.000 pacijenata, a rezultati su pokazali da su pacijenti koji su primali akupunkturu imali manje bola od pacijenata u placebo kontrolnoj grupi za bolove u leđima i vratu, osteoartritis i hronične glavobolje.

  1. Pomaže liječiti nesanicu

Pekinški univerzitet kineske medicine je 2015 godine proveo veliku meta-analizu koja je pokazala blagotvoran učinak akupunkture na smanjenje simptoma nesanice.Analiza je pokazala da je kod pacijenata koji su uzimali lijekove ili biljne tretmane za pomoć pri spavanju, dodavanje akupunkturne terapije pokazalo bolje učinke od uzimanja lijekova ili samo bilja. Još jedna prednost je bila da za razliku od mnogih lijekova za spavanje, akupunkturne sesije uopšte nisu imale štetne sporedne efekte.

  1. Poboljšava oporavak od raka i hemoterapije

Prema Nacionalnom institutu za rak, nekoliko studija pokazuje da akupunktura može pomoći u jačanju imuniteta i ubrzati oporavak nakon liječenja raka. Jedno randomizirano ispitivanje, na primjer, otkrilo je da je akupunkturni tretman povećao imunitet, broj trombocita i spriječio smanjenje zdravih stanica nakon radioterapije ili hemoterapije u usporedbi s primanjem akupunkture. Istraživači su naveli da su pacijenti u obe grupe za tretman akupunkture također imali manje bola od tretmana, poboljšanja kvaliteta života i smanjenja raznih negativnih sporednih efekata hemoterapije, kao što je mučnina.

  1. Pomaže u spriječavanju kognitivnog pada

Neka rana istraživanja pokazuju nove informacije o efikasnosti akupunkture na Parkinsonovoj bolesti. Istraživanja pokazuju da mogu ublažiti simptome smanjenja kognitivnih sposobnosti uzrokovanih starenjem, jer stvara neuronske reakcije u područjima mozga – kao što su putamen i talamus – koji su posebno pogođeni Parkinsonovom bolešću.

  1. Trudnoća, rad i postpartalno zdravlje

Mnogi doktori sada preporučuju akupunkturu kao tretman za smanjenje stresa, ravnotežu hormona i ublažavanje anksioznosti i bola u trudnoći i porođaju.

Smatra se sigurnim tretmanom za mnoge od uobičajenih simptoma tokom trudnoće – kako bi se olakšalo fizičko i emocionalno naprezanje na tijelu – kao i nakon rođenja djeteta kako bi se pomoglo bilo kakvom raspoloženju, depresiji, mentalnim ili fizičkim simptomima koje majka može doživjeti. Može se koristiti čak i prije nego što beba treba pripremiti tijelo za rad.

NAPOMENA: Postoji nekoliko akupunkturnih tačaka koje će obučeni akupunkturist izbjeći tokom trudnoće.

Akupunkturne tačke

Akupunkturne tačke, ili ”akupunkturne tačke” su specifične lokacije na tijelu koje su fokus akupunkturnih tretmana. TCM objašnjava akupunkturu kao tehniku ​​”balansiranja protoka energije ili životne sile”, a ta energija se može postići stimuliranjem malih specifičnih kanala na tijelu. TCM praktičari vjeruju da postoji protok, poznat kao ”qi” ili ”chi”, koji se nalazi u određenim ”meridijanima” u cijelom tijelu. Na tijelu se nalazi 14 glavnih meridijana energetskih kanala, sa stotinama tačaka koje se nalaze duž svakog meridijana gde su ubačene akupunkturne igle.

To uključuje 360 ​​različitih tačaka na rukama, rukama, stopalima, glavi, leđima i iznad glavnih organa. Vjeruje se da ubacivanjem igala lagano u određene točke na tijelu, može se primijeniti strujanje chi i energija pacijenta može se rebalansirati.

beautiful.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE