Andrea: Najčešće nedostatke koje djevojke žele prikriti su akne i naravno hiperpigmentacije

0

Priprema lica kod kuće je itekako bitna. Ključ besprijekornog izgleda lica zapravo i jeste sama njega.

Intervju: Andrea

Andrea ima 22 godine i završava fakultet za estetiku i kozmetologiju u Novom Sadu. Prije svakog termina Andrea uradi pripremu lica i odmah uvidi šta je to šta je na tom licu “nedostatak”. Ako su to akne, odmah djevojkama skrene pažnju da ona, kao šminker, te akne može prikriti, ali ne i izbrisati.

Recite nam više o sebi?

Beauty svijet me zanima još od malena pa sam se tako i odlučila da uđem u njega. Ono što me najviše zanima u beauty industriji je naravno profesionalno šminkanje kojim se bavim oko godinu dana. Konstantno ulažem kako u proizvode i materijal, tako i u svoje znanje i dodatno edukovanje, a pored toga ono o čemu sanjam i zbog čega zapravo i idem ovaj fakultet jeste njega i liječenje, odnosno tretmani lica koje planiram da što prije uvedem u svoj salon.

Kako ste ušli u beauty svijet, te kako je izgledao vaš početak?

Kao što već spomenuh u prethodnom odgovoru, beauty svijet je ono o čemu sanjam još od kada sam bila djevojčica i od mame uzimala šminku da se našminkam. Moj početak je bio, pretpostavljam kao u većine šminkera. Prvo sam počela iz hobija da šminkam sebe, pa mamu, sestru, svoje drugarice i tako je taj hobi postao zapravo moj posao. Sada već imam svoj mini kutak, mogla bih nazvati studio. Uskoro planiram da otvorim vrata svog novog salona za koji još nisam smislila adekvatan naziv, ali uskoro vise i o tome.

Koji makeup je najtraženiji u vašem salonu?

Makeup koji se kod mene najviše traži je recimo cut crease, te bridal makeup jer se on većinom bazira na nježnim tonovima i blagim nijansama. Iskrena da budem, moje djevojke su veoma opuštene i uopšte nisu zahtjevne. U većini slučajeva mi se samo prepuste i ja radim šta želim.

Na koji makeup se djevojke namjanje usuđuju?

Kod mene u studiju, da vam iskrena budem, moje djevojke žele sve. Većinom mi dođu djevojke i samo kažu “radi šta god želiš” i prepuste mi se u potpunosti, tako da, što se tiče makeup tehnika, sve radim i u svemu podjednako uživam i naravno, pružam svoj maximum za svaku djevojku i svaki look koji radim.

Za koji možemo reći da je uvijek u trendu?

Makeup za koji možemo reći da je uvijek u trendu? Recimo da je to cut crease, ja ga baš onako uvažavam, i iskreno, on mi je baš onako nosiv, također, nikako manje bitan je naravno smokey eyes, uvijek nosiv i elegantan.

Koje nedostatke djevojke najčešće žele prekriti?

Najčešće nedostatke koje djevojke žele prikriti su akne i naravno hiperpigmentacije. Prije svakog termina, odradim pripremu lica i odmah uvidim šta je to šta je na tom licu “nedostatak”. Ako su to akne, odmah djevojkama skrenem pažnju da ja, kao šminker, te akne mogu prikriti, ali ne i izbrisati. Zamolim ih da imaju realna očekivanja, ako je njihova koža zapuštena i dehidrirana, da ne mogu očekivati makeup kao sa pinteresta. Redovna njega je ključna za besprijekoran izgled kože. Kada dođete na termin kod mene, ja vam odradim pripremu kože ali ako je ta koža zapuštena, ja nisam mađioničar da vam je za 10 minuta koliko traje priprema samog lica, dubinski očistim i nahranim.

Da li je priprema lica kod kuće bitna?

Priprema lica kod kuće je itekako bitna. Ključ besprijekornog izgleda lica zapravo i jeste sama njega. Šta podrazumijevam pod pripremom lica kod kuće? Pa tu podrazumijevam da je konstantno njegujete, a ne samo dan/dva pred termin šminkanja.

Na koji način da uradimo pripremu?

Ono što kažem svojim klijentima kada dolaze na termin šminkanja je da dođu nenašminkane, da ako je ikako moguće, 2/3 dana pred termin uklone sve neželjene dlačice sa lica, odrade piling odnosno eksfoliraju kožu, stave neku hidrantnu maskicu dan pred šminkanje i naravno, neki hidrantni serum i kremu koju inače koriste. Ono što ne preporučujem je da par dana pred termin isprobavaju nove proizvode kako ne bi došlo do pojave eritema i neke alergijske reakcije.

Poruka za naše čitaoce

Ljudi, budite svjesni stanja svoje kože i imajte realna očekivanja od vašeg šminkera. Mi smo tu da vas uljepšamo i da izađete zadovoljni iz našeg salona, ali nismo mađioničari da vas podmladimo 15/20godina i da vam izbrišemo bore, za to se morate ipak obratiti estetskom hirurgu, oni znaju šta da rade. Ono što vam savjetujem je da konstantno vodite računa o svojoj koži, da ne liježete da spavate a da prethodno niste skinuli šminku i očistili lice. To ne moraju da budu neki skupi preparati, dovoljna je topla voda i neka umivalica, nakon toga serum i krema prema tipu vaše kože. Naravno, preko dana savjetujem obavezan SPF, ljeti SPF50+, zimi može i onaj od 30.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here