Ayurveda masaža

0

Ayuvreda masaža pomaže očistiti organizam od toksina i stresa. Kad se toksini i stres eliminišu, svaka druga metoda liječenja ako je potrebna, donosi puno bolje rezultate.

Ogromna količina posla, stizanje zacrtanih rokova, briga za familiju i mnogi drugi izazovi, ubrzavaju naš svakodnevni život i povećavaju stres. Glavno oružje u borbi protiv stresa je upravo masaža. Osim što nam omogućuje da se prisjetimo kakav je to osjećaj potpune smirenosti i opuštenosti, masaža ima dličan utjecaj na naše tijelo. Za časopis BeautiFUL Antonio Cerrone piše o posebnoj metodi masaže, koju kako kaže svi trebamo barem jednom sebi priuštiti.

Piše: Antonio Cerrone profesionalni fizioterapeut i vlasnik naprednih tehnika masaža.

 

 

 

Ayurveda – nauka o životu

Ayurveda je medicinski sistem, potječe iz Indije od prije pet hiljada godina. Izraz potječe od sanskritskih riječi Ayus, odnosno “život” i veda što znači “znanje” ili “nauka”.

Dakle, Ayurveda znači “nauka o životu”.

Svrha Ayurveda masaže je objasniti nam kako odrediti, modelirati, proširiti i na kraju kontrolisati naš život bez bolesti ili starosti.

 

Svrha Ayurveda masaže

Osnovna svrha Ayurveda masaže jeste naučiti kako um utječe na tijelo. Oslobađanje od bolesti, ovisi o našoj uravnoteženoj samosvijesti, koja se širi od uma do tijela.

Temeljna osnova Ayurveda masaže je teorija od pet elemenata: eter, zrak, vatra, voda i zemlja.

Pet elemenata izraženo je u prirodi pomoću tri funkcionalna načela koja se nazivaju „Dosha”, čija su sanskritska imena: Vata, Pitta i Kapha.

 

„Vata” predstavlja sve sile koje uzrokuju akciju i kretanje, te sve senzacije koje potječu ove akcije.

“Pitta” je princip topline, reguliše transformacije svih vrsta, posebno probavnu energiju i metabolizam.

“Kapha” odgovara strukturiranom, anaboličkom principu, indukuje stabilnost i podmazivanje.

 

Prednosti Ayuvreda masaže

Prednosti Ayurvedske masaže su mnogostruke: usporava starenje, detoksificira, poboljšava vid, potječe fleksibilnost zglobova, spriječava i ublažava reumatske bolove, išijas i artritis.

Indikacija je i kod probavnih smetnji, nesanice, fizičkog i mentalnog umora. Odlična je tehnika opuštanja za cijelo tijelo, podstiče cirkulaciju krvi i limfe u tijelu.

Prema Ayurvedskom učenju čovjekovo se tijelo tretira kao cjelina, te se ne može izdvojiti i liječiti samo jedan dio. Svrha masaža je usmjeriti pokrenute toksine prema izlazima iz tijela.

Ayuvreda pomaže očistiti organizam od toksina i stresa. Kad se toksini i stres eliminiraju, svaka druga metoda liječenja ako je potrebna, donosi puno bolje rezultate.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here