Biti make up artist je puno više od pukog talenta

0
498

Ilderina Šljivo, mlada vizažistica iz Sarajeva, poznatija pod imenom Ina Rei Miaow, ostvarila je svoje snove u Manchesteru, Velikoj Britaniji.

Šminkanjem se bavi od malih nogu, i već od tada je, kako kaže, imala samo jedan cilj- otići na P.Louise Makeup Akademiju. To je u februaru ove godine napokon i ostvarila.
Na akademiji je imala priliku usavršiti dotadašnje znanje i naučiti nove makeup tehnike i raditi sa nekim od najboljih svjetskih šminkera. Kaže da joj je ovo putovanje proširilo horizont i ka novim šminkerskim pravcima u kojima se odlučila profilirati. Odmah nakon povratka sa akademije na BH sceni je postala prepoznatljiva po jarkim bojama i izvođenju jako komplikovanih šminkerskih radova. Naglašava kako uprkos renomiranoj diplomi, i dalje neprekidno uči, razvija sebe i svoje ambicije.

Šta je najbitnije ako želiš biti make up artist?

Za početak, morate biti sigurni da je to ono što želite raditi. Biti make up artist je mnogo više od pukog talenta. Morate imati i razvijene komunikacijske sposobnosti, znati kako pristupiti različitim ljudima te “pričati njhov jezik”, biti timski igrač jer ćete redovito raditi u timu ljudi na snimanjima, revijama, event-ima. Morate biti spremni improvizirati, jer se često događaju nepredviđene situacije. Ipak, kao dvije najvažnije stavke izdvojila bih profesionalnost i spoznaju o tome koliko vrijedite, jer su i danas aktivne predrasude o pozivu vizažiste.

Kako vidite svoj put? Kao jasno određen od početka, kao splet sretnih okolnosti ili možda i jedno i drugo?

Svako može probati da planira svoj život, međutim, rijetko ispadne onako kako smo zamislili. Mislim da svi sami kreiramo svoj put, i to odlukama koje donosimo svakodnevno, potezima koje povlačimo i ljudima kojima se okružujemo. Kada god imam novi cilj, vizualiziram ga i radim na ostvarenju. Ali doslovno – stavim na papir šta želim, i pišem načine na koje ih mogu ostvariti. Ne bih rekla da je ovo splet sretnih okolnosti jer sve što sam postigla, postigla sam sama, prelazeći od početka veliki broj prepreka. Ali naravno, upravo zbog pređenih prepreka sam danas osoba kakva jesam.


Kada već govorimo o uspjehu, šta biste poručili ljudima koji imaju ideje, ali se plaše da naprave prvi korak ka njihovom ostvarenju?

Najvažnije je da se ne plašimo neuspjeha i  da shvatimo da smo sami odgovorni za sebe i svoj uspjeh. I naravno, važno je imati cilj. Kada shvatimo ove tri stavke, ostaje još samo da napravimo prvi korak!

Bez kojeg kozmetičkog preparata ne biste mogli zamisliti svoj život?

Bronzer mi je must have jer oblikuje lice i daje dojam osunčanog tena.

Koje su, po Vama, najčešće make-up pogreške koje djevojke i žene rade prilikom šminkanja?

Današnje djevojke najčešće prave veliku grešku pri odabiru pudera za lice. Često na djevojkama viđam nijanse pudera koji su tamni ili presvijtli za njihov ten. Pri kupovini pudera, važno je nanijeti malo pudera na vrat i tako provjeriti da li će nam ta nijansa odgovarati.
Također, takozvane “kockaste obrve” su velika pogreška.

Test ‘3 po 3’
1. Tri omiljena kozmetička preparata
Bronzer, olovka za obrve i ruž

2. Tri omiljene nijanse ruža za usne
Boja mesa, crvena i sjajilo

3. Tri omiljena beauty trika
Highlighter za svježinu, bronzer za dojam osunčana tena te BB krema za zdravi sjaj lica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here