Home Blog

Sandra Begić: Kada se osvrnem nekoliko godina unazad vidim veliku razliku u razvoju beauty industrije

0

 Kada se osvrnem samo par godina unazad, veliki broj usluga koje se danas nude klijentima u beauty industriji, tada nisu postojali, što znači da treba da idemo u korak s vremenom

Sandra Begić, kozmetičar

Recite nam nešto više o sebi i svom pozivu u beauty industriju?

Moje ime je Sandra Begić i po zanimanju sam kozmetičar. Svoje prve „ korake „ u beauty industriji napravila sam davne 2007 godine, te evo i nakon dugih 16 godina još uvijek sam tu. Ljubav prema ovom poslu i prema svemu što je lijepo i njegovano pomogla mi je na mom putu da ostvarim svoj cilj. Svaki početak je težak, potrebno je puno odricanja, puno strpljena i puno ulaganja, prvenstveno u polju usavršavanja znanja i vještina, konstantnom edukovanju, jer svi smo svjedoci rapidnog razvoja i napretka, konstantnih inovacija u svim sferama, pa tako i u beauty industriji. Lično smatram da sam u ovih, pa skoro dvije decenije prisustva u beauty industriji, donekle ostvarila svoj cilj, a to je da posjedujem vlastiti kozmetički studio, da su moji klijenti prije svega zadovoljni uslugama koje pružam, ali i da im uvijek mogu ponuditi i nešto novo, nešto drugačije.

Na vašem IG profilu vidimo da dosta ulažete u edukacije, kakvo je vaše mišljenje o edukacijama i konstantnom ulaganju u sebe i znanje u beauty industriji?

Mišljenja sam da, bez obzira kojim poslom se neko bavio, da je prije svega potrebno ulagati u sebe. Kada to kažem mislim na ulaganje u sticanje znanja. Kada se osvrnem samo par godina unazad, veliki broj usluga koje se danas nude klijentima u beauty industriji, tada nisu postojali, što znači da treba da idemo u korak s vremenom, a da bi to uspjeli neophodna je konstantna nadogradnja znanja. Zato smatram da su edukacije jedna od najbitnijih karika u lancu ostvarenja uspjeha u našem poslu. 

Gdje se nalazi vaš salon, koje usluge nudi?

Moj kozmetički studio se nalazi u Jelahu, na adresi Husein-kapetan Gradaščevića br.54. U salonu pružamo veliku lepezu usluga od usluga šminkanja za sve prilike, depilacija, pedikira, manikira, nadogradnje noktiju, kozmetičkih tretmana lica, raznih vrsta nadogradnje trepavica, pa do kompleksnijih tretmana trajnog iscrtavanja obrva, trajne šminke i još mnogo toga. Moram naglasiti i da konstantno uvodim nove usluge, kako to samo tržište zahtijeva, te se trudim da svojim klijentima ponudim uvijek najnovije trendove iz beauty industrije.

Kakav pristup i odnos sa klijentima smatrate da je najbolji, te da li je to važan dio poslovanja?

Odnos sa klijentima je veoma važan, ako ne i najvažniji dio poslovanja, jer, kao i u svakoj djelatnosti, zadovoljstvo klijenta je na prvom mjestu. Ja se trudim da svaki moj klijent dobije vrhunsku uslugu, prvenstveno se baziram na želje klijenta i u dogovoru s klijentom i u skladu sa njihovim željama i zahtjevima pružam najbolju moguću uslugu. Na kraju najbitnije je da klijent izađe zadovoljan iz salona, te je to ujedno i garancija da će se ponovo vratiti.

Gordana KovaČević: Njegujte prirodan izgled i istaknite vašu autentičnost

0

Osjećajte se samopouzdano u vlastitoj koži i budite sebi najveća konkurencija.

Najprivlačnija ljepota dolazi iznutra. Sreća, samopouzdanje i ljubaznost čine vas privlačnom osobom. Osjećajte se dobro u vlastitoj koži i širite tu pozitivnu energiju na druge. U nastavku pričamo sa Gordanom Kovačević. Prirodni izgled nije samo estetski izbor, već i izraz samopouzdanja i autentičnosti. Svi mi imamo jedinstvenu priču i izgled koji nas čini posebnim.

Intervju: Gordana Kovačević


Recite nam nešto o sebi?

Srdačan pozdrav svim čitateljkama. Ja sam Gordana Kovačević,mlada crnogorska preduzetnica u sferi ljepote,prvenstveno u trajnom iscrtavanju obrva. Spoj medicinskog obrazovanja i istančanog osjećaja za ljepotu pretočila sam u preduzetničke vode. Već devet godina moje ime važi za jedno od vodećih imena kada se pomene permanentna šminka,a posebno hiperrealistično iscrtavanje obrva na teritoriji Crne Gore. Više hiljada zadovoljnih klijenata,a posebno iskustvo u radu sa ženama razlicitih podneblja, izgradilo me je u edukatora,pa sad svoje znanje i iskustvo uspjesno prenosim na polaznice edukacija koje organizujem. Istovremeno sam gradila i izgradila svoj tim od 6 koleginica sa kojima sam postavila standarde kada su u pitanju tretmani ljepote, njege obrva i trepavica. Od avgusta prošle godine s ponosom predstavljam i proizvode za obrve koji u kvalitetu prate poznate svjetske brendove. Goca je postalo prepoznatljivo ime, pa istoimeni brend privlaci paznju i regiona. Kao tridesetogodisnja djevojka,ponosim se što sam vrlo hrabro istupila prije 9 godina,potisnula strah i vjerom u sebe ostvarila svoje dosadasnje snove. S tim da sve ovo vidim kao svoj pocetak.

Kako ste počeli ovaj posao i otkud ljubav prema istom?

Moja ljubav prema obrvama se rodila jos u srednjoj školi..tada šminkanje nije bilo dozvoljeno,bar ne meni  ali obrve sam morala docrtati . Kako nisam bila prirodno nadarena obrvama,niti trepavicama, priželjkivala sam neke inovacije. Da se prisjetimo,prije 15 godina kod nas ovi tretmani nisu bili popularni. Takodje,sa školskih hodnika me pamte po čupanju obrva drugaricama za vrijeme odmora izmedju časova. Ipak ljubav prema obrvama je bila zanemarena u toku studentskih dana, poznato nam je svima da je obrazovanje na prvom mjestu. Ali ja kao da sam čekala da ispunim sve snove porodice ,pa sam i karijeru započela u zdravstvenom sektoru nakon zavrsenih studija..ali vec tada se odlučujem da upisem kurs za iscrtavanje obrva na akademiji Branka Babića.   Vrlo brzo sam savladala tehniku,pa nakon samo 10mjeseci rada sam postala i Master Phi akademije,što je zaista bio veliki korak i odskočni momenat u izgradnji moje karijere. Moram prizanti da me je to sve ohrabrilo da napustim državni posao i konačno počnem živjeti svoj san

Možete li nam nešto više reći o uslugama koje nudite u salonu? 

“Naglasite prirodnu ljepotu” je slogan kojim se vodimo i kojim pristupamo klijentima. U današnjem svijetu, briga o izgledu i samopouzdanju igraju ključnu ulogu u životima mnogih. Salon ljepote “Goca” je tu da pomogne  damama da postignu savršen izgled uz najnovije tehnike iscrtavanja, laminacije obrva i trepavica, kao i nadogradnje trepavica. Trajna šminka obrva je tretman koji nas je doveo do masovne prepoznatljivosti. Kako mene,tako i moju sestru Tijanu. Postizanje prirodnog i suptilnog izgleda je naše tajno oružje u osvajanju simpatija i sticanja povjerenja kod klijentica. Laminacija obrva i trepavica je revolucionarna tehnika koja daje vašim obrvama i trepavicama dodatnu punoću i volumen. Naši stručnjaci koriste visokokvalitetne proizvode da bi vaše obrve izgledale gušće i vaše trepavice duže i naglašenije. Ovaj tretman će vam uštedjeti  vrijeme u jutarnjoj rutini šminkanja. Za one koji žele intenzivan i neodoljiv pogled, koji oduzima dah,nudimo nadogradnju trepavica. Naši tehničari koriste najkvalitetnije trepavice i tehnike za postizanje prirodnog, gustog izgleda trepavica. Bez obzira na to da li želite suptilan ili dramatičan izgled, mi imamo rešenje za vas. Osim ovih usluga, u salonu “Goca” možete očekivati prijateljsko osoblje koje će vas dočekati sa osmjehom i pružiti vam opuštajući doživljaj u našem elegantnom salonu. Ljepota  i samopouzdanje naših klijentica su naš prioritet.

Šta je Vaš fokus šta najviše radite?

Highlight naše ponude su obrve,trajna šminka i laminacija. A sve to od prošle godine prati linija proizvoda,pa bih izdvojila olovke za obrve koje se izdvajaju po lakom i preciznom nanošenju,tečne olovke povlačenjem simuliraju dlačice, maskare za začešljavanje obrva u boji i bezbojne,kao i vosak za obrve i omiljeni,veoma postojan, eyeliner u braon i crnoj boji. Sada trenutno su nam u fokusu edukacije,jer sve češće imamo upite za iste. 

Koji su izazovi sa kojima se susrećete u radu? 

Ja moram priznati,a sigurno će zvučati nemoguće, da imamo najdivniju klijentelu. Načinom rada privlačimo žene koje su svjesne šta žele i osmjeh na kraju tretmana nam je glavna satisfakcija i motivacija da budemo jos bolje . Ono što smatram najbitnijim je poboljsanje informisanosti klijenata o tretmanima. Na taj način komunikacija se olakšava,a rezultati moraju biti sjajni.

Imate li planove za dalji razvoj poslovanja?

U budućnosti želimo da se posvetimo edukacijama za tretmane trajne šminke i laminacije obrva i trepavica. Takodje radimo i na formiranju materijala za online edukacije.

Poruka čitateljima.

Drage čitateljke, budite mi srećne i prije svega njegujte ljepotu duše. Nasmijana žena je najljepša žena. Njegujte prirodan izgled i istaknite vašu autentičnost. Osjećajte se samopouzdano u vlastitoj koži i budite sebi najveća konkurencija.

Džejlana Salihagić: Nema velikih izazova ako volite to što radite

0

Cilj trajne šminke je prirodan izgled i ušteda vremena na svakodnevno šminkanje i spremanje, također ispravljanje asimetrije i prikrivanje nedostataka.

Svaka žena nosi u sebi tajnu moć šminke – onu neodoljivu čaroliju koja pretvara svaku rutinu u trenutak čarolije. Šminka je umjetnost izražavanja, način da istaknete svoju ljepotu i samopouzdanje, a mi vam donosimo najnovije trendove kako biste zablistali u svakoj prilici. U nastavku razgovaramo sa Džejlanom Salihagić.

Intervju: Džejlana Salihagić

Recite nam nešto o sebi? 

Ja sam Džejlana Salihagić, imam 28 godina. Prije malo više od 2 godine sam otvorila salon u Sarajevu, u kojem pored trajne šminke imaju razni tretmani za lice i tijelo.

Kako ste počeli ovaj posao i otkud ljubav prema istom?

U beauty svijet sam ušla 2015 godine kada sam završila obuku za nokte. Nakon nekoliko godina rada u salonima željela sam neku promjenu i da naučim nešto novo, a kako je trajna šminka postajala sve popularnija i odlučila sam da završim obuku za puder obrve. Odmah nakon prve obuke i dodira s mašinicom znala sam da želim da nastavim tim da se bavim. Poslije obrva završila sam obuku za usne a onda i za tuš.

Možete li nam nešto više reći o pmu artistu? 

Trajna šminka je unošenje pigmenta u površinski sloj kože (koji vremenom blijedi). Cilj trajne šminke je prirodan izgled i ušteda vremena na svakodnevno šminkanje i spremanje, također ispravljanje asimetrije i prikrivanje nedostataka.

Šta je najvažnije da biste bili trener pmu? 

Prvo morate voljeti to što radite, usavršavati nove tehnike i znati to isto prenijeti studentima.

Koji su izazovi sa kojima se susrećete u radu? 

Mislim da nema nekih većih izazova kad radite ono što volite. Ali recimo neke klijentice imaju nerealna očekivanja ili žele odmah da vide konačan rezultat, a trajna šminka je proces i potrebno je malo strpljenja i vremena da bi vidjeli krajni ishod. Zato su bitne konsultacije prije samog tretmana i objasniti šta da očekuju nakon samog tretmana.

Imate li planove za dalji razvoj poslovanja? 

Naravno nastaviti usavršavati znanje i uvesti neke nove tehnike.

Poruka čitateljima. 

Poruka ženama koje planiraju da rade trajnu šminku, da slušaju mastera koji im radi i da ne pretjeruju jer trajna šminka treba da izgleda diskretno i da istakne prirodnu ljepotu.

Sanja Milanović: Šminkanje koristimo kako bismo istakli prirodnu ljepotu

0

Trajna šminka usana je jako lijepa i zahvalna.

Intervju: Sanja Milanović

Šminkanje za naglašavanje prirodne ljepote trebalo bi biti suptilno i naglasiti vaše najbolje osobine bez prevelike količine proizvoda. Važno je naglasiti da cilj šminkanja za prirodnu ljepotu nije prekriti sve nepravilnosti ili promijeniti vaš izgled, već istaknuti vašu prirodnu ljepotu. Manje je često više kada je riječ o šminkanju u ovom stilu. U nastavku je intervju sa Sanjom Milanović.

Recite nam nešto o sebi?

Moje ime je Sanja Milanovic. Iz Prijepolja sam. Zavrsila sam srednju medicinsku školu, smer babica. Zbog nemogućnosti zaposlenja u našem gradu, počinjem se baviti sminkanjem, iz hobija… 

Kako ste počeli raditi ovaj posao i otkud ljubav prema istom? 

Od malena sam se šminkala i volela to. Nešto ozbiljnije počinjem u svojoj 18-oj godini, po završetku srednje škole. Nakon dve godine rada u salonu kod svoje prijateljice, frizerke, (koja je i bila inicijator da krenem sa tim) otvaram svoj salon… Samostalna sam već 5 godina.

Koju vrstu šminke volite i šta je najtraženije u Vašem salonu?

Apsolutno sve volim sto se šminke tiče, najviše volim sminkanje mladih 🙂 za njihov najvažniji dan. Najtraženije je to ‘nasminkaj me wow, ali da izgleda prirodno’ sto žene kod mene najviše i vole. Ističemo sve ali u granicama prirodnog i lepog. Radite i trajnu šminku pa nam recite nešto više o tome? Takodje radim i trajnu šminku, puder obrve koje su sada jako popularne… lepa i prirodna tehnika. I trajna sminka usana… koja je jako zahvalna i lepa.

Najčešći izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Kao izazove bih navela neki tipovi koze, problemi sa istom, starije dame, bore… ali na kraju sve ispadne lepo, doziranjem i talentom

Planovi za dalji razvoj karijere? 

Planovi za proširivanjem, zaposlenjem možda nekih novih devojaka i otvaranje salona u nekom većem gradu

Poruka čitateljima. 

Poruka damama je da uvek budu lepe i doterane, a mi smo tu da im pomognemo u tome 🙂

Bosiljka Vučić: Ono što me izdvaja od drugih šminkera je moj pristup klijentu

0

Zadovoljstvo koje imam poslije klijenta koji je zadovoljan svojim šminkom ne može se mjeriti ni sa čim.

Ono što čini šminku predivnom je njena sposobnost da poboljša prirodnu ljepotu, istakne najbolje karakteristike lica i doprinese osećaju samopouzdanja. Takođe, šminka je mnogo više od površinske ljepote; ona može biti izraz individualnosti i kreativnosti. Donosimo intervju sa Bosiljkom Vučić.

Intervju: Bosiljka Vučić

Recite nam nešto o sebi? 

Bosiljka Vučić rođena sam u Sarajevu 22.07.1986 . Studirala engleski jezik i književnost u Beogradu. Živim i radim u Bijeljini. Šminkanjem počinjem da se bavim 2016 godine posle rodjenja ćerke. Da bih imala više vremena da se posvetim ćerki odlučujem da počnem da se bavim šminkanjem jer tu najviše imam posla vikendom dok radnim danima mogu da se posvetim porodici. Prvu edukaciju završavam kod velikog umjetnika Dragana Vurdelje gdje se još više zaljubljujem u ovaj posao. 

Kako ste počeli raditi ovaj posao i otkud ljubav prema istom? 

Moja ljubav prema šminkanju i kozmetici generalno datira od malena ,ali što više ulazim u taj svijet , od hobija to prerasta u nešto mnogo više. Zadovoljstvo koje imam posle klijenta koji je zadovoljan svojim šminkom ne može se mjeriti ni sa čim te odlučujem da mi to postane glavna preokupacija i ulažem mnogo vremena , novca i truda da budem što bolja u svom poslu. Slede mnoge edukacije kod velikih svetskih šminkera i moje usavršavanje me dovodi do toga da sam mjesecima unaprijed bukirana .

Koju vrstu šminke volite i šta je najtraženije u Vašem salonu?

Ono što mene izdvaja od drugih šminkera mislim da je moj pristup klijentu. Taj intimni odnos u kome mogu odrediti šta tačno klijent želi dovodi do toga da svaki klijent iz mog salona izadje nasmijan i zadovoljan. Volim i da ekperimentišem te nerijetko radim lookove koji nisu toliko nosivi ali jednom kad imate povjerenje klijenta možete da izadjete iz svoje konfor zone i stvorite nešto jedinstveno. Ipak kad je šminkanje u pitanju i dalje je najpopularniji nude , soft glam makeup i to je nešto što moji klijenti najviše vole i traže .

 Radite i edukacije pa nam recite kako to funkcioniše?

U vrijeme pandemije odlučujem da otvorim svoj salon i proširim polje rada, te sad pored standardnih kozmetičkih usluga radim i edukacije za šminkanje što me posebno raduje jer mogu da prenesem svoje znanje na one koji odluče da se bave ovim poslom . Želim da svoju ljubav i znanje o ovom poslu prosledim na što više djevojaka , jer koliko god da je težak i izazovan posao on donosi mnogo zadovoljstva . 

Najčešći izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Najčešći izazovi sa kojim se susrećem u radu su klijenti koji ne znaju da vode računa o svojoj kozi te stoga uvijek ističem koliko je bitna preparativna kozmetika i briga o koži kao osnov dobre šminke. 

Planovi za dalji razvoj karijere?

Što se tiče budućih planova od nedavno sam lansirala svoj brend Beauty bar cosmetics koji u svojoj ponudi ima sve ono što kao šminker nisam mogla da pronadjem u slobodnoj prodaji te sam ga na kraju sama napravila. Za sad u ponudi imamo glitter spray, mink trepavice, faux trepavice, ljepilo za trepavice , blendere a u budučnosti nadam se da ću proširiti asortiman na još dosta toga. 

Poruka za čitatelje.

Poruka za čitatelje bi bila da ukoliko su u ovom poslu što više ulažu u svoje znanje, i da se trud uvijek isplati.

Staša Ćosić: Botox trepavica predstavlja tretman za regeneraciju dlake

0

Svoj rad moram da prilagodim klijentu naspram njihove fizionomije lica, oblika očiju, gustine dlake i njihove želje.

Intervju: Staša Ćosić

U svijetu ljepote i estetike, svaki detalj može napraviti razliku, a vaše oči su često u centru pažnje. Ako  želite postići prirodan, blistav izgled koji će privući sve poglede, pomoći će vam Botox trepavice, revolucionarna tehniku koja će vam pomoći da oči zablistaju. U nastavku je intervju sa Stašom Ćosić, koja radi botox tretmane obrva i trepavica.

Recite nam nešto o sebi? 

Ja sam Staša, imam 20 godina i živim i radim u Novom Sadu. Završila sam srednju medicinsku školu. Ja sam Lash&Brow Artist. Pružam usluge nadogradnje trepavica, trajne šminke obrva, lash&brow lifta kao i botoxa trepavica i obrva. 

Kako ste počeli ovaj posao i otkud ljubav prema istom? 

U beauty svet sam ušla pre godinu dana. Uvek sam imala želju da se bavim ulepšavanjem i kada je došlo do tog momenta da upišem prvu edukaciju, odlučila sam da se fokusiram na trepavice i obrve. Godinama sam pratila trendove iz beauty sveta iz perspektive klijenta i uvidela mnoge mane koje sam poželela da ispravim pružajući kvalitetnu uslugu. Osmelila sam se krajem prošle godine da upišem prvu edukaciju u nizu i nakon toga sam shvatila da sam napravila savršen izbor i zaljubila se u ono što radim.

Možete li nam nešto više reći o botoxu trepavica?

Botox za trepavice i obrve je proizvod koji je nov na našem tržištu. Što se tiče trepavica, može se raditi u sklopu lash lifta ili kao samostalan tretman. Botox predstavlja tretman za regeneraciju dlake. To je potpuno prirodan proizvod bez kontraindikacija koji je za kratko vreme postao jako popularan. Stimuliše hidrataciju, podstiče rast i pruža neverovatan sjaj.

Šta je posebno kod “botxa” obrva? 

Botox obrva se takođe može raditi kao samostalan tretman ili u sklopu brow lifta. Brow lift nam daje “začešljan” izgled obrva, a uz botox ce vam nameštanje dlačica biti mnogo lakše. Kroz rad sa botoxom sam uspela da napravim fantastične rezultate jer podstiče rast dlake. Tretman se radi jednom mesečno, a nakon svakog je rezultat vidljiv i definitivno je postao omiljeni tretman mnogim devojkama.

Koji su izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Postoji mnogo različitih izazova sa kojima se svakodnevno susrećem. Prvenstveno, svaki klijent je osoba za sebe, konkretno u mom poslu svakome se drugačije pristupa. Svoj rad moram da prilagodim klijentu naspram njihove fizionomije lica, oblika očiju , gustine dlake i njihove želje.Uvek volim pre samog tretmana da se konslutujem sa klijentom kakav izgled on želi da postigne da bismo postigli najbolji mogući rezultat! 

Imate li planove za dalji razvoj poslovanja?

Smatram da se u beauty svetu uvek javljaju novi trendovi i da su nove edukacije i usavršavanja neophodne. Nedavno sam počela da držim edukacije za nadogradnju trepavica i mnogo volim kada devojke izaberu baš mene da ih uvedem u ovaj posao. Volim da delim iskrene savete na osnovu mog iskustva jer mislim da ima mesta za sve nas. Jako sam zadovoljna onim što sam postigla, ali bih svakako volela da se uskoro oprobam u novim tretmanima.

Poruka čitateljima. 

Želim da poručim svim devojkama koje razmišljaju da započnu svoj posao da se ne plaše osude, da budu istrajne i drugačije. Klijenti će uvek prepoznati originalnost i kvalitet. Talenat je važan, ali trudom se dolazi do uspeha!

Teodora Prašović: Najtraženije u mom salonu su definitivno puder obrve

0

 Izazov je za mene svakako savladati razne tehnike, i naravno uskladiti svoj privatan život i poslovni.

Intervju: Teodora Prašović

Umjetnost oblikovanja obrva je doživjela pravu revoluciju u poslednjih nekoliko godina, a puder za obrve je postao omiljeni alat mnogih zaljubljenika u šminku. U nastavku je intervju sa Teodorom Prašović, koja radi puder obrve.

Recite nam nešto o sebi? 

Moje ime je Teodora Prašović , rođena sam u Priboju, imam 28 godina i majka sam dve devojčice. 

Kako ste počeli raditi ovaj posao i otkud ljubav prema istom? 

Što se tiče moje profesije, u ovom poslu sam 8 godina, profesionalni sam makeup artist i permament make up artist, ljubav prema ovom poslu se javila spontano, i vrlo brzo sam se pronašla i jako zavolela svoju profesiju. 

Koju vrstu šminke volite i šta je najtraženije u Vašem salonu? 

Što se mene lično tiče, više volim natural look, laganije teksture, ali isto tako makeup zavisi i od Vaše prilike, i šta klijent voli, ja sam tu da posavetujem i da zajedničkim dogovorom izvučemo ono najbolje za klijenta. 

Šta je Vaš fokus, šta najviše volite raditi?

Najtraženije u mom salonu su definitivno puder obrve, obožavam da ih radim i jako su popularne, u trajnoj šminci sam svega 2 godine, pronašla sam se takođe u tom poslu, i jako sam srećna što mogu da usrećim dosta klijenata. 

Najčešći izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Izazovi u ovom poslu uvek postoje, postavlja se pitanje uvek da li ce klijent biti zadovoljan? Izazov je za mene svakako savladati razne tehnike, i naravno uskladiti svoj privatan zivot i poslovni.

Planovi za dalji razvoj karijere?

Težim ka stalnom usavršavanju u ovom poslu, u današnje vreme trendovi se jako brzo menjanju, izlaze često novi proizvodi, treba sve ispratiti a isto tako ostati dobar u svom poslu. proširenje biznisa, zapošljavanju novih radnika.

Poruka čitateljima.

Poruka čitateljima: Devojkama bih preporucila par stvarčica, da neguju svoju kožu, koriste spf za zaštitu kože, koriste skin care rutine, jer negovana žena je lepa žena.

Irena Tica: Ne zaboravite, dostojanstvena žena gleda svoje nokte, a ne tuđa posla

0

Ono što je u posljednje vreme najtraženije su sve moguće varijante milky nijansi, eventualno milky sa iskricama ili šljokicama.

Irena Tica, Diplomirani profesor Fizičke kulture i diplomirani Kineziterapeut

Nokti su važan dio našeg izgleda i često se kaže da su oni ogledalo naše higijene i stila. Stoga je važno da se brinemo o svojim noktima kako bismo imali uredne, njegovane i atraktivne nokte

Recite nam nešto o sebi?

Ja sam Irena, supruga, majka dvoje dece. Diplomirani profesor Fizičke kulture i diplomirani Kineziterapeut. Imam 39 godina i živim u Novom Sadu. Inače sam iz Sarajeva na šta se posebno ponosim ❤️

Otkud Vas u ovome poslu i otkud ljubav prema istom?

Kako nisam uspela da se zaposlim u struci, a ljubav prema noktima traje oduvek, eto mene u ovom poslu. Spoj neke tada alternative da se nečim bavim u životu i spoj čiste ljubavi.  Prelomni momenat je bio 2010-e godine kada sam imala najteži period u životu, posebnu snagu sam našla upravo u noktima. To mi je upotpunilo dan, nešto sto mi je odvlačilo misli, dalo mi neku čudnu snagu i na neki način me održavalo. Tada mi mama kupuje starter set i ja krećem po ceo dan da gledam sve o noktima i probavam sve što sam videla. Nekada su mi noktići bili hobi a sada uveliko posao kojim se bavim, i od čega živim. I onda i sada uživam u svakom setu noktiju, tu se baš ništa nije promenilo.

Možete li nam reći nešto više o tome da ste sertifikovani nail tehničar?

Kako sam i sama išla kod manikirki, i uvek im nalazila zamerku bilo je logično da se oprobam prvo na sebi. Ubedjena sam bila da ću ja to bolje uraditi i nisam pogrešila. Uradila sam bolje i brzo shvatila da bih trebala time i da se bavim. Ali nisam bila zadovoljna svojim radom i odlučujem da odem na svoju prvu obuku. Nakon nje sve biva bolje ali onda je usledila velika pauza, zbog dve trudnoće i moj povratak je morao biti ili u punom sjaju ili prestajem da se bavim ovim. Ili ili, nema proseka i površnosti jer sam znala da ja to mogu. Nastupila je Korona i ja krećem da uplaćujem prve online obuke, i bilo ih je dosta, bilo je i dosta nails maratona, humanitarnih maratona, raznog materijala pregledanog, sati i sati gledanja i probavanja, usavršavanja, pa još usavršavanja i evo me tu sam gde sam. Konačno zadovoljna svojim radom.

Iskreno nisam ni sumnjala u sebe.

I još da dodam, mnogi ulaze u ovaj posao olako, misleći da su nokti jednostavan i lak posao, ali izrada noktiju je sve samo ne to. 21 vek je i sve je podignuto na viši nivo na moje veliko zadovoljstvo, od znanja i umeća do higijene, zdravlja i sterilizacije i uopšte pristupa ovom poslu ( prvenstveno mislim na poštovanje sebe i svog rada i svega sto si u sebe uložio) i tu se mi ustvari razlikujemo. Puno se razlikujemo. Svaki rad govori za sebe ali ja sam definitivno na onoj strani onih manikirki koji znaju svoj posao i znaju šta rade. Zato na mom profilu i piše sertifikovani manikir.

Koje tehnike najčešće radite i koje vrste manikira su najtraženije?

Najviše radim Rubber baze, isključivo na kratke nokte i neku manju srednju dužinu, takodje i ojačanje gelom. Redje izlivanje nokte ali rado ih izlivam kada je to potrebno.   Po meni ono što nikada neće prestati biti traženo su uredni nokti, kratki, jednostavni, sa dobro sredjenim zanokticama. French takojde, crveni isto. Ono što je u poslednje vreme najtraženije su sve moguće varijante milky nijansi, eventualno milky sa iskricama ili šljokicama. I ja ih takodje obožavam i najviše radim.

Izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Izazovi su mi uvek izlivanja noktiju tj. Pretvaranje kratkog nokta do neke dužine. To je nešto što je uvek izazov i nešto što je vredno slikanja i prikaza na profilu.

Planovi za dalji razvoj poslovanja?

Ah ti planovi, imam ih više. Pre svega želim da sam zdrava i da nastavim i dalje sa uživanjem da radim ovaj posao. U nekom svom kutku, po mom izboru sredjenom, da mogu sa osmehom da dolazim i pre radnog vremena i da ostajem i posle radnog vremena u njemu, sa zadovoljstvom, da se osećam kao svoj na svome. Da prenesem svoje znanje i na ostale devojke koje žele da se bave ovim poslom, sertifikati su mi odavno spremni. To će biti to od planova za posao, za mene sasvim dovoljno da budem srećna i zadovoljna.

Poruka čitateljima

Drage moje dame, vodite računa kome prepuštate svoje noktiće jer zdravlje je uvek na prvom mestu. Brinite o svojim noktićima, jer sve je lepše kad su noktići tu, brinite i o sebi. I ne zaboravite dostojanstvena žena gleda svoje nokte a ne tudja posla.

Amina Smajić: U životu mi se sve poklopilo da radim ono što volim i sve mi je povezano

0

Želja mi je da u nekoj daljoj budućnosti radim tretmane lica.

Šminkanje je umjetnost koja vam omogućava da istaknete svoju ljepotu i izražavate svoju kreativnost. Bez obzira da li se spremate za poseban događaj, svakodnevni izlazak ili jednostavno želite da se osjećate bolje u svojoj koži, pravilno šminkanje može da napravi veliku razliku. U nastavku je intervju sa Aminom Smajić.

Intervju: Amina Smajić

Recite nam nešto o sebi?

Ja sam Amina Smajić i imam 23 godine. Profesionalni sam makeup artist i edukator, medicinski predstavnik, web dizajner i studentica 4.godine na zdravstvenim studijama.   U životu mi se sve poklopilo da radim ono što volim i sve mi je povezano. Kao što sam promenula, medicinski predstavnik sam ispred više svjetskih poznatih brendova dermokozmetike, pa svoje klijentice volim da savjetujem uz šminkanje šta tačno da uvedu u svoju rutinu, kako bi što svježije izgledale

Kako ste počeli raditi ovaj posao i otkud ljubav prema istom?

Ljubav prema makeup-u se rodila već u osnovnoj školi. Uvijek sam voljela, kako sebe, tako i svoje najbolje drugarice “sređivati” , a tu nam dolazi i dan mature u osnovnoj školi gdje šminkam sebe i nekoliko svojih drugarica. Pa mislim da čak od tada, pa evo sve do sada se spremamo kod mene. Čak mislim da kada dođem u 70-e ću biti ona stara bakica sa crvenim ružem. i riješile se dosadnih aknica.

Koju vrstu šminke volite i šta je najtraženije u Vašem salonu? 

Zadnjih pola godine većinom radnim makeup sa Jane Iredale proizvodima. Jane Iredale je brend s čistim mineralima koji djeluju na kožu poput ciljane njege. Kako volim proučavati sastave, tako sam i otkrila da je Jane jedini puder bez TALKA. Talk nam začepljuje pore i ne da koži da “ diše “ , samo da napomenem da se od talka prave i papiri, gume, kablovi.. Tako da se krije i odgovor iza ovoga, ŠTO PRIRODNIJE. Nekako sam prije više radila i voljela jače makeup look-ove, mada djevojke i danas traže iste. Prije sam radila jače konture, išla sa jačim puderima koji imaju filmsku moć prekrivanja, danas to izgleda mnogo ljepše i prirodnije. 

Ukoliko klijent želi neki specijalan look, na koji način se to radi?

U ovim slučajevima odvojim 5-10 minuta prije početka pripreme lica da se konsultujem s klijenticom. Navest ću jednu situaciju. Ukoliko mi klijentica pokaže look sa izvučenim eyelinerom, a ima spuštene kapke, kažem joj da to ne može na njoj da izgleda isto. Eyeliner kada bi izvukli na spuštenom kapku, izgledao bi kako kuka…Kako bi klijentica dobila opet tkz. “ Cat eye look “ u ovom slučaju ići ćemo sa blendanim eyelinerom. U svakom slučaju, uvijek nađemo neko rješenje, a na kraju svakog šminkanja kažem djevojakama da sve možemo popraviti, nešto dodati, nešto obrisati. Meni je najbitnije da moje klijentice izađu nasmijane iz salona.

Najčešći izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Najveći izazov ću povezati sa njegom lica. Ne volim kada mi djevojke dođu sa “ zapuštenom kožom” . Volim djevojkama napomenuti, da noć prije šminkanja odrade piling lica, kako bi otklonile mrtve stanice i kako bi što svježije šminka izgledala na licu. Naravno, ima djevojka koje poslušaju, a ima i ovih drugih. A kako bih prvenstveno ja, zatim moja klijentica bile zadovoljne na kraju termina, taj piling

Planovi za dalji razvoj karijere?

Trenutno uživam u svemu što radim i za skoriju budućnost nemam nikakvih planova za dalji razvoj. Želja mi je da u nekoj daljoj budućnosti radim tretmane lica. To mi je tako umirujuće, opuštajuće… Nažalost, malo je danas stručnih osoba kojim bi se mogla prepustiti u ruke, pa bih voljela da prođem što više edukacija, vježbanja od skoro godinu dana, pa bih tek tada počela aktivno raditi tretmane lica. odradim ja prije nanošenja adekvatne kreme/seruma.

Poruka čitateljima.

Djevojkama bih preporučila da prvo imaju pravilnu skincare rutinu, njeguju svoje lice, nanose SPF svaki dan, jer na njegovanoj koži će svaki makeup odgovarati.

Od Teslića do New Yorka i Cape Town pa nazad, tako bi ukratko zvučao životni put Tijane Martinović, beauty ekspertkinje 

0

 U njenom salonu na hiljade lica je dobilo novi sjaj kroz permanetni make up neinvazivne tretmane lica i nezaobilazan eyebrow shading, odnosno puder obrve. 

Tijana Martinović

Nesuđena inspektorica, iako je provela 2 godine na studijima Kriminalistike, danas profesorica Engleskog jezika, sebe je pronašla u istraživanju, učenju i usavršavanju na teme ljepote i dizajna, a svoju malu oazu ljepote u Tesliću je strpljivo gradila godinama sama, pa se u šali zna pohvaliti i preduzetničkim sposobnostima. Najveća inspiracija su joj sestra Ivana i njeno dvoje mališana te svaku priliku koristi za bijeg u Njemačku kod njih, ili brojna putovanja širom svijeta.

Tijana Martinović je krajem juna bila na kongresu u Češkoj – Pragu gdje je bila non stop speaker i predstavila svoju tehniku rada obrva. Početkom juna bio je kongres u Beogradu, zatim slijede mnogobrojni masterclass/ovi, Wulop u Beogradu i na kraju šlag na tortu završnica svih završnica, svjetska smotra u Turskoj u novembru. Ovo su samo neke od destinacija koje Tijana prati, a sve su vezane za beauty industriju u cilju unaprijeđenja svog znanja i usluga. O čemu smo pričali sa Tijanom pročitajte u nastavu. 

Tijana ispričajte nam vašu priču na putu ka beauty industriji?

Naša je posebnost u individualnom i posvećenom pristupu svakom klijentu. Takav tretman imala je svaka lutka u mom djetinjstvu, kasnije drugarice bih spremala za izlaske, mature, vjenčanja te je salon ljepote je zapravo logičan korak i konsolidacija mog životnog poziva i interesa. Moja sestra i ja, imale smo privilegiju da ideju o beauty oazi sprovedemo u djelo te u Teslić, ali i ostatak regije, dovedemo nekonvencionalne, a luksuzne načine tretiranja lica i tijela. Željela sam da naša beauty priča bude zaokružena i da o njoj govori sam asortiman usluga, brendova, koji uključuje njegu lica, tijela, noktiju, make up. Volimo klijente edukovati o interesantnim pričama iza svakog tretmana, mirisa, zahvata, a posebno o blagodatima određenog brenda i proizvoda. 

Šta vas je najviše privuklo da se bavite ovim poslom, te kako ste uspjeli postići da imate svoje stalne klijente i svakim danom nove?

Izazovno je nekome raditi o glavi, a opet ući u intimni prostor svake osobe, dotaknuti najranjiviji, vidljivi dio nje te zaroniti u svaku poru-to je nešto što volim i živim. Na početku je bilo teže jer  za izgradnju povjerenja koje međusobno stvaramo trebalo je i 15 godina. Sada naš rad priča o nama, a kad su tu još i transparenti rezultati, sve je puno lakše. Ipak, kontinuriana edukacija i saradnja sa nekim od inovatora u beauty industriji osigurava mi temelj za nadogradnju pa, usudit ću se reći, i umjetničko izražavanje kroz oblike, konture, boje. Izazovno je, ali na uzbudljiv način

Koju tehniku obrva radite i da li ste po njoj prepoznatljivi? 

Puder obrve su moja ljubav. Međutim na samom početku karijere sam počela raditi Japansko iscrtavanje obrva, odnosno microblading. Moj idol je moja sestra Ivana koja me i naučila da radim obrve. Ona je umjetnica u duši i vjerujem jedan od najboljih u beauty svijetu. Tehnike ubacivanja pigmenta u kožu počele su se raditi prije mnogo godina. Microblading je postao poznat 2005, u azijskim zemljama, te se počeo izvoditi u Americi i Europi tek u 2010. Kasnije u prvi plan dolazi i tehnika rada sjenčenja, tj. puder tehnika, koja se razlikuje od microbladinga u više načina, a ja vjerujem da da baš po njoj prepoznatljiva.

Recite nam više o ovoj tehnici iscrtavanja obrva?

Puder obrve ili mikropigmentacija, je tehnika koja se radi sa iglom koja u površinski sloj kože ubacuje sitne tačkice pigmenta, pa se stoga radi sjena na obrvama i obrve izgledaju vrlo prirodno. Puder obrve ne rade se ručno, nego aparatom s kojim možemo regulisati brzinu i unos pigmenta. Samim tim, vaše obrve mogu izgledati definiranije i gušće ili nježne i lagano osjenčane – po vašoj želji, a i po trenutnom stanju vaših prirodnih obrva. Jedna od prednosti puder tehnike je i ta da se mogu pokriti prethodne pigmentacije, pa je idealna kamuflaža ukoliko su pigmenti izblijedjeli ili čak promijenili ton kao posljedica prethodnih radova. Tehnika puder obrva je manje invazivna od microbladinga, te uz osvježavanje nakon godinu do godinu i pol traje dosta dugo. Sa puder obrvama, sam oblik obrve je postojan, pigment postepeno gubi intenzitet te obrve postaju sve vremenom svjetlije. Najveća prednost puder obrva je ta što puno duže imate uredne obrve, a puder obrve su idealne za sve tipove kože. 

Na takmičenju svih EX YU BALKAN zemalja WULOP 2022 ste osvojili prvo mjesto, recite nam nešto više o ovom nevjerovatnom uspjehu? 

Uspjeh zapravo većinom ne određujemo mi, određuju ga drugi oko nas, prepoznaju naš trud, rad, borbu. Ja sam čak željela i da odustanem u jednom momentu od prijave za takmičenje, ali neko je uvijek tu ko vas bodri i navija za vas, ljudi koji su vjetar u leđa i ogromna podrška. Zahvalna sam što ih imam.

Uspjeh svi potajno priželjkujemo, kod mene se desio kada sam se najmanje nadala. Na takmičenje sam zakasnila. Let mi je bio pomjeren, model je otkazao u zadnjem momentu pa sam se razmišljala da li i treba da idem. 

Uvijek se pobrinem da svaki zadatak odradim dobro, brzo učim i brzo se prilagođavam. Kreativna sam i uživam u radu s ljudima, volim ljude i volim ih poticati da razvijaju svoje sposobnosti, tako da kao vodilja drugih i sama tražim najbolju varijantu sebe. Znate onu „kako zračiš, tako privlačiš“.

Sada već imam pravu mrežu saradnika, mentora, savjetnika, klijenata te mi oni, svako na svoj način, otvaraju neka nova vrata. Takmičenje je došlo neplanirano, kao prilika za druženje i učenje, a završilo se sa nagradom na regionalnom nivou. Meni je to iskustvo dragocjeno jer sam upoznala sjajne kolege, modele i sudije, a borim se, uvijek, samo protiv sebe. Da svaki dan fokus zadržim na istančanom odabiru proizvoda, tehnika i alata najboljih za svaku pojedinu problematiku i dosljednost. Te dvije stvari uistinu čine razliku. Mislim da je pred nama jedna cijela era visoke svijesti o zdravlju i ljepoti, a mi svakako želimo u tome predvoditi.

Da li ste ikada sanjali ovaj uspjeh, te koliko ste radili na svom usavršavanju da biste bili među najboljima?

Priča o ljepoti je je priča koja je uvijek u pokretu, jer razvoj ove industrije ne staje pa tako i naša ponuda uvijek ide u korak s vremenom. Trudim se da što više ulažem u svoje znanje, istražujem, eksperimentisem i ne planiram stati. Moja intuicija me tjera uvijek ka novim načinima brige o sebi, a kroz spoznaju svojih ograničenja I uvjerenja, otkrivam često ono najbolje u drugima. A kažu da smo jedni drugima ogledala. Volim se ogledati u ljepoti tuđe duše koja se, najbolje vidi u pogledu. A pogled čine oči precizno uokvirene obrvama koje daju pečat. Sve je tako povezano nevidljivim nitima koje svakog od nas čine jedinstvenim. U tome je čarolija.

Da li je konkurencija bila velika, te kakva su vaša očekivanja bila, da li ste imala poseban cilj prema kojem ste čvrsto koračali?

Iako sam od malena borbenog duha, dodatnog istreniranog rukometnim treninzima na betonskom terenu, moja stremljenja su sada pitomija. Trudim se da nemam očekivanja nego se prepustim, upijam mirise, žamor, atmosferu i pronađem inspiraciju koja vodi moju ruku ka preciznim zahvatima. Svi mi u ovoj industriji smo priče za sebe, ono što je meni lijepo, ne mora biti i drugima. Samim tim, ima posla za sve i nikoga ne vidim kao konkurenciju, više kao saborca u želji da ovaj svijet napravimo ljepšim mjestom za život. Imam mnogo životnih ciljeva, ali bih se zadržala na ideji da nije cilj važan, nego put. Ja u svome uživam.