Home Blog

Kakav efekat šećer ima na kožu? 

0

Iako o šećeru govorimo kad je u pitanju zdravlje, te koliko je nezdrav, on ima i popriličan utjecaj na kožu.

Konzumiranje šećera svake je godine sve veće u postocima širom svijeta, a u prosjeku se konzumira do 100g dnevno, dok je SZO-ova preporuka najviše 25g. Iako se najviše nalazi u slatkim pićima i slatkišima, sakriveni šećer u ishrani nas često iznenadi. Nalazi se i u čaši vina ili svježem voćnom soku. Zasebno konzumiranje i s vremena na vrijeme je gotovo beznačajno, ali kad se nagomila u sakrivenom obliku u ishrani, onda utječe i na unutrašnjost tijela, ali i na kožu.

Kakav efekat ima na kožu?

Višak šećera u krvotoku može uzrokovati glikaciju, prirodnu hemijsku reakciju koja se desi kada nivo šećera u krvi pređe normalnu granicu, što je više nego što inzulin može podnijeti. Glikacija utječe na dijelove kože koja je čini elastičnom – kolagen i elastin. Kada se ta dva proteina uvežu sa šećerom, oni oslabe, i tada se počnu javljati znakovi starenja; koža postaje suha i manje elastična, javljaju se bore, koža opada i gubi svoj sjaj. 

Što se glikacija više dešava u tijelu, to koža brže stari. To je posebno prevalentno kod osoba s dijabetesom, jer je njima teže kontrolisati nivo šećera u krvi. Naučnici su otkrili da oni i stare brže od drugih bez visokog nivoa šećera u krvi. Daljnje istrage otkrile su da se oni s višim nivoem šećera u krvi smatraju starijima.

3 sastojka za njegu kože koju možete ubaciti u rutinu njege kose! 

0

Vaša kosa zaslužuje biti hidratizirana, bujna i zdrava.

Aktivni sastojci su zvijezde njege kože, dokazano poboljšavajući mnoga stanja. Shodno tome, nije ni čudno da su svoj put pronašli i do kose, tačnije – njege kose. Kad se ubace u šampon, omekšivač, leave-in maske i tretmane, i dr. određeni aktivni sastojci – poput hijaluronske kiseline – mogu učiniti mnogo poput hidratiziranja tjemena za jaču dlaku. 

Hijaluronska kiselina 

Ona privlači vodu i pomaže kod hidratiziranja. Ima mogućnost da zadrži do 1000 puta svoju težinu vode, a nalazi se u mnogim proizvodima za njegu kože. Kad se nanese na kosu, prednosti su vrlo slične. Omogućava hranjenje kutikule dlake vlažnošću, promovirajući glatke, mekane i zdrave dlake. S obzirom da vlažnost isparava, tražite formule s hijaluronskom kiselinom koja sadrži emolijente i sastoje poput lipida, ulja i putera. Oni će stvoriti zaštitnu barijeru i zadržati hidrataciju.

Kolagen peptidi 

Hidrolizirani kolagen peptidi imaju funkciju sličnu hijaluronskoj kiselini, te pomaže hidratiziranju kože, zbog čega se često nalaze u kremama za lice i serumima. Kod njege kose, imaju nekoliko ključnih funkcija. Ne samo da mogu hidrirati i kosu i tjeme, već kad se nanesu topikalno, mogu popuniti oštećena područja, pružajući trenutno ojačanje kose. Za najviše benefite, tražite kolagen peptide u leave-in tretmanima za kosu i serumima. 

Micelarna voda

Micelarna voda je, kod njege kože, poznata po mogućnosti da ukloni upornu šminku s očiju. Može nuditi detaljno ali nježno čišćenje i kosi. Micelarna voda se sastoji od micela suspendovanih u vodi, te sitne molekule privlače prljavštinu i masnoću, i mogu ih se riješiti bez isušivanja kože ili kose. Pokušajte naći šampon s micelarnom vodom.

Kako održati hidratizirane ruke?

0

Podignite svoju ruku ako je suha! 

Niste jedini. U pokušaju da sebe i druge ne stavimo u opasnost, stalno dezinfikujemo i peremo ruke. Uz sav taj alkohol, oštre sapune i toplu vodu, ruke su podložnije ekstremnoj suhoći što budi veoma neugodan osjećaj. 

Zadržite vlažnost!

Odmah namažite kremu nakon pranja. To će zadržati vlažnost vode i hraniti vašu kožu.

Koristite kremu bez mirisa ili mast umjesto losiona

Mirisi mogu biti iritirajući za neke vrste kože, pogotovo ako je suha i ako se guli. Masne kreme će zadržati vlažnost kože i uspješno je zaštiti.

Koristite dezinfekciju na bazi hidratanta 

Ove vrste dezinfekcijskih sredstava za ruke imaju sastojke koji hrane kožu, ponekad i aloe veru.

Koristite pamučne rukavice

Prije spavanja, nanesite kremu ili mast, poput Vazelina, i navucite pamučne rukavice na ruke. Isti je princip kao i kad stavljate masku, jer mast će nahraniti ruke, a rukavice će zaštititi vašu kožu od vanjskih elemenata. Ne morate ići na spavanje, možete to raditi i dok gledate omiljenu seriju na Netflixu!

Svakodnevne navike za koje niste znali da su štetne za vašu kosu

0

Jeste li znali da je preskakanje doručka loše, ne samo za tijelo, već i za kosu?

Žene žele savršenu kosu, sve će uraditi da je dobiju, ali rade neke stvari za koje nisu svjesne da su loše po zdravlje kose. 

Ne jedete doručak

Doručak je najvažniji obrok s razlogom. Daje vašem tijelu sve vitamine i minerale koji su mu potrebni da bi radilo cijeli dan. Preskakanje doručka loše je za kosu jer uzrokuje opadanje i usporava rast kose. 

Čvrsto vežete kosu

Tako vučete dlaku iz korijena i pravite bespotrebni stres. Tada kosa puca i lomi se. Ako želite skloniti kosu, nosite raif ili traku za kosu. 

Nedostatak sna

San nije bitan samo za tijelo, već i za kosu. Nedovoljno sna i vaše tijelo neće moći koristiti nutrijente i minerale koji čuvaju zdravlje i jačinu vaše kose. Osoba u prosjeku treba spavati 6-8 sati svake noći.

Spavanje s mokrom kosom

Kosa kad je mokra ona je slaba, a spavanje s mokrom kosom može povlačiti i zatezati kosu uzrokujući pucanje i frizz. Uvijek osušite kosu prije spavanja. 

Svaki dan vežete rep

Svakodnevno vezanje repa može uzrokovati stalni pritisak i oslabiti dlaku, sprječavajući rast. 

Često korištenje pegle za kosu

Pegle za kosu uzrokuju pucanje vrhova, što dovodi do odlamanja ili rascjepljivanja vrhova. Smanjite temperaturu ili umasirajte maslinovo ulje prije peglanja. 

Dugo ste na suncu

Da, sunce vam daje D vitamin, ali previše vremena na suncu i doći će do pucanja kose. Za kosu vam treba zaštita, kao i za kožu. Da, krema za zaštitu od sunca može se staviti i na kosu.

Koja su ulja dobra za zanoktice?

0

Gelovi, grickanje, guljenje – naši nokti prolaze kroz sve što im priredimo. To oslabljuje bazu nokta zbog čega nokti pucaju i gule se.

Pored blage pauze od vaše sedmične ili mjesečne manikure, pokušajte liječiti nokte uz pomoć ulja. 

Ulja za zanoktice su mješavina ulja koja omekšavaju vaše zanoktice. Zanoktice se ponekad isuše zbog vanjskih elemenata i svakodnevnog pranja suda. Ako se ne liječe, mogu se početi guliti ili se osušiti i pucati, zbog čega lakše dolazi do upala i infekcija. Ulja za zanoktice hidratiziraju zanoktice. 

Koje sastojke tražiti? 

Tražite ulja koja su bazirana na bilju poput ulja od jojobe, kokosa i argana, jer oni sadrže dosta antioksidansa i masnih kiselina koje štite i hidratiziraju suhu kožu. Imaju i antimikrobne benefite, što je posebno važno ako želite da izbjegnete infekcije. Također možete tražiti ulja koja imaju mogućnost zacjeljivanja ili anti-upalne koristi poput bergamota, lavande i kokosa. 

Kako koristiti ulja za zanoktice? 

Iako na tržištu postoje mnoge vrste zanotkica, nanošenje istih je poprilično jednostavno. Zavisno od pakovanja, možete ih nanijeti četkicom, rolerom ili dropperom direktno na zanoktice i utrljati tako da se upiju. Zavisno i od vrste kože, možete ih nanijeti koliko god puta želite/možete radi bolje hidratacije. 

Ako želite neki ‘vodič’ onda stavljajte ulje dva puta dnevno minimalno. Može se nanositi i preko osušenog regularnog laka za nokte, gelova ili ‘golih’ noktiju.

Senka Mašić-Džanić: Najljepša koža je zdrava koža

0

BeautiFUL tim imao je priliku razgovarati sa Senkom Mašić-Džanić, vlasnicom Estetskog centra „Per Lei“ Srebrenik – kozmetološkog centra, koji objedinjuje estetiku i njegu kože.

Njihov pristup svim tretmanima je holistički i baziran na zaštiti zdravlja kože i organizma, te objedinjen sa zdravim pristupima estetici lica i tijela. Senka nam u nastavku govori više o fibroblast tretmanu.

Za BeautiFUL piše Senka Mašić-Džanić

„Fibroblast je tretman koji se koristi za zatezanje kože, te regeneraciju kože kod problema ožiljaka i strija. S obzirom da funkcioniše po principu mikrooštećenja kože na epidermalnom nivou, pripada srednje invazivnim tretmanima. Koža se može zatezati na svim dijelovima tijela, odnosno na regijama: lice, vrat i dekolte, zatim stomak, grudi, nadlaktice i natkoljenice, gdje su navedene problematike najčešće zastupljene.

Tretman se pokazao izuzetno efikasnim, čak i najefikasnijim kod problema tzv. “viseće kože”, ne uzimajući u obzir hirurške metode.

S obzirom na to da tretman zahtijeva oporavak, koji traje 5-7 dana, klijenti su obavezni poštivati preporuke date nakon tretmana.

Tretman se ne radi u seriji, s obzirom da kod manjih korekcija jednim tretmanom možemo postići odlične tretmane. Kada se suočavamo sa mnogo viška kože, savjetujemo seriju do tri tretmana. Period između tretmana zavisi od više faktora, kao što je brzina regeneracije kože kod klijentice, te godišnja doba. U svakom slučaju, period između dva tretmana ne može biti manji od tri mjeseca.

Nikad ne tretiramo kožu koja je zahvaćena dermatitisom ili bilo kojim drugim kožnim oboljenjem. Također, obavezni smo pratiti ostale kontraindikacije, kao što su: trudnoća, dojenje, onkološka oboljenja, autoimuna oboljenja, implantirani stentovi, kožna stanja na području rada (ekcemi, akne, dermatitisi, psorijaza i sl.) Tretman se izvodi samo u kontrolisanim uslovima, kod indikovanih klijenata, bez da dovodimo u opasnost njihovo zdravlje ili trenutno stanje kože.

Iako tretman djeluje invazivno, zbog krastica i oporavka, ne možemo ga takvim smatrati. Naime, ne ulazimo ispod epidermalnog (površinskog) sloja kože, nema ubrizgavanja bilo kakvih supstanci u organizam, nego je zasnovan na podsticanju kože na regeneraciju. Područje koje se tretira se anestezira lokalnim anestetikom u vidu kreme, te klijenti osjete samo peckanje prilikom rada.

Ono što bih uvijek naglasila svojim svojim klijentima, kao i našim čitateljima, jeste važnost razvijanja svijesti o njezi kože. Iako smo sretni što možemo ponuditi tretmane koji su korektivnog karaktera, uvijek radije radimo na prevenciji i edukaciji, kada je njega u pitanju. U konačnici, najljepša koža je zdrava koža.

Svakodnevne vježbe za opuštanje tijela u samo 5 minuta

0

Jeste li ikad izvadili joga spužvu spremni da se u potpunosti predate i shvatite da ste zaboravili svako istezanje koje ste naučili?

Ako vam to zvuči poznato, možda ćete imati koristi od ove svakodnevne rutine istezanja koju je lako zapamtiti, a od koje ćete imati prednosti kroz život. 

Bainijeve 3 vježbe za svakodnevno istezanje

Mačka-krava u sjedećem položaju 

Sjednite na potkoljenice (ili stolicu, ako vam je tako ugodnije). Stavite ruke iza vrata i spojite ih prstima. Lagano se naginjite prema nazad, malo držite pa onda prema naprijed, savijajući glavu bradom prema prsima. 

Bočno istezanje u sjedećem položaju 

Ostanite sjediti, stavite lijeve prste od ruke malo dalje od kukova, podignite desnu ruku uz desno uho i lagano se naginjite prema lijevo bez naginjanja prema naprijed. Trebate osjetiti istezanje čitavom desnom stranom. Vratite se na prvobitni položaj i uradite isto za drugu stranu. 

Vez

Naslonite se na ruke i koljena. Kukovi moraju biti u ravni s koljenima, a ramena u ravni sa ručnim zglobovima. Desnu ruku podignite prema plafonu i pratite pogledom. Onda je ‘uvežite’ ispod prsa. Naslonite desni obraz i desno rame na spužvu. Nagnite prsa na desno, dišite, izađite iz poze polako i uradite isto s druge strane. 

Slađana Jeftić: Lips – permanent makeup postaje sve popularniji tretman 

0

Slađana Jeftić je vlasnica „Studio R“ u Prijedoru. Trajna šminka je prvenstveno njena velika ljubav. Počela je od obrva. Godinama je gledala nesretne žene koje su na mjestu obrva nosile dvije plave ili crvene linije kao proizvod nekadašnjeg tetoviranja obrva. Isto tako je gledala nesretne žene bez obrva koje nisu htjele da izgledaju tako, ali su željele da ipak imaju obrve. 

Onda je 2013. godine saznala da postoji tehnika kojom se iscrtavaju dlačice i odma se odlučila za edukaciju. Mnogo je bilo sputavanja i nevjerice u njenoj okolini, ali njoj su pred očima bile sve te žene koje sretne izlaze iz njenog salona i tako je sve počelo. Evo već 9 godina traje ta ljubav i mora reći da je sve jača. 

Godinama se usavršavam i proširujem svoje znanje i vještine. Za sebe sam birala samo najbolje mastere i vodeće akademije, polako pronalazeći svoj stil rada. Pored obrva, trajna šminka usana je sve traženiji tretman u mom salonu. 

Savremenoj ženi je vrijeme veoma dragocjeno, a trajna šminka usana je tretman za koji odvoji par sati i narednih godinu dana do tri godine ne troši vrijeme na šminkanje usana. 

Pored vremena i urednost veoma utječe na odluku jer nema više obrisa karmina na čašama i nema popravljanja ruža u toku dana niti jednom, što je veoma olakšavajuće morate priznati. 

Sam tretman usana podrazumijeva: 

– mapiranje i skicu kojom se postiže savršena simetrija i oblik,

– nanošenje anestetika koji omogućuje bezbolan i nesmetan rad,

– apliciranje pigmenta u zavisnosti koju tehniku radimo, a tehnika ima više – ombre ili 3D tehnike, preko aquarelle, pa do lipstick efekta.

Trajanje tretmana zavisi od tehnike koju radimo, veličine prirodnih usana, da li usne imaju filere ili ne i od samih usana.

Boju biramo tako što klijent kaže šta želi ili donese omiljeni ruž koji koristi. 

Tu sad ja kao majstor imam zadatak da upotrijebim svoje znanje o bojama i pigmentima i svakako u to uvrstim boju prirodnih usana. Jedino tako mogu dobiti odgovarajući i željeni efekat. 

Mogu reci slobodno da nauka koju, pored tehnike rada, svaki ozbiljan majstor trajne šminke treba da savlada jeste nauka o pigmentima i miješanju boja. Neki željeni rezultati se ne mogu dobiti iz prvog tretmana nego moramo raditi dva tretmana. 

Pravilo koje treba da znaju svi klijenti je da trajnom šminkom usana nikako ne smije da se prelazi preko granice prirodnih usana jer boja na koži i na usnama nikad ne zarasta jednako i obično izgleda veoma neuredno. 

Trajnom šminkom ne možemo fizički povećati usne. To se radi filerima, ali vizualno će usne svakako izgledati punije jer imaju fino definisane konture. 

Evo da razbijemo i jednu predrasudu vezanu za savršene slike na društvenim mrežama. 

Slike na društvenim mrežama imaju za cilj da predstave nas kao majstore i tehniku koju radimo, te je logično da svi želimo da svoj rad predstavimo na što bolji način. Koža klijenta je često nesavršena, a isto tako trenutno iziritirana zbog brisanja . Sve to odvlači pažnju konkretno sa našeg rada. Iz tog razloga mi sredimo kožu prije objavljivanja fotografije. 

Mnogi klijenti se plaše da dođu jer misle da će boja da bude intenzivna kao na slici i da će usne ostati velike. To je istoj jedna od zabluda. Boja na usnama zarasta čak i do 60% svjetlije nego što izgleda kad je svježe urađen rad tako da nema razloga za brigu. Lično imam i sistem kojim prije samog rada pokažem klijentu koje će boje biti usne kad uradimo, a koje nakon zarastanja. Neki klijeniti, pak priželjkuju da rezultat budu tako pune i intenzivne usne kao na fotografiji, ali na žalost moram da ih razočaram jer kad splasne otok, koji je rezultat iritacije tokom rada, usne ostaju u veličini njihovih prirodnih usana, ali lijepo izdefinisane i vizualno malo punije. 

Otok nekad, ustvari može da bude koristan jer klijentice taman mogu da vide da li žele filere ili ipak ne – malo šale nikad nije na odmet.

Koje se tajne kriju iza sjajne kose? 

0

Efikasne metode mogu vam pomoći da ostvarite san i dobijete sjajnu i zdravu kosu.

Sjajna kosa je rijetko kome ‘došla prirodno’. Obično se tu kriju brojne metode, tretmani, proizvodi, ishrana. U prilogu pročitajte nekoliko savjeta uz pomoć kojih i vi možete doći do ostvarenja sna. 

Lagani načini da dobijete sjajnu kosu 

 • Češljajte kosu barem dva ili tri puta dnevno da poboljšate cirkulaciju. Tako ćete i nutrijentima pomoći da dosegnu folikulu dlake. 
 • Koristite tretman ulje: Tretman uljem odličan je izbor za one koji imaju suhu i beživotnu kosu. Ulje zadržava vlažnost i čini dlaku sjajnijom. Dva puta sedmično koristite ulje od badema i umasirajte u tjeme kružnim pokretima. Ostavite 30-45 minuta i isperite. 
 • Promijenite šampon: Koristite li pravi šampon za kosu? Šamponi imaju različite formule za različite vrste kose. Promijenite šampon i vidite da li će vam pomoći. 
 • Hladna i topla voda: Korištenje tople vode može isušiti kosu, dok će je samo hladna ukrutiti. Mlaka voda će je omekšati i uspješno očistiti. Kombinujte temperature. 
 • Izbjegavajte stalno stiliziranje: Stalno korištenje fena, pegle ili figara učinit će vašu kosu ekstremno suhom i izvući prirodni sjaj. 
 • Zaštitite kosu po noći: Možete je svezati u laganu pundžu ili olabavljenu peletenicu i navucite satensku kapu dok spavate.
 • Budite oprezni s farbama za kosu: Farbanje je zabavno, međutim, postoji dosta sastojaka koji su štetni za kosu i koji je mogu isušiti. 
 • Sprej za kosu sa sjajem: Daleko su iza nas dani kad je sprej ukrućivao kosu i oduzimao sjaj. Sad možete nabaviti sprej koji vašoj kosi daje mekoću i sjaj.

Sada postoje i lakši, inovativni načini da svojoj kosi date dugo željeni sjaj. 

Ne dopusti da ti kosa izgleda beživotno i bez sjaja. Predstavljamo ti najboljeg saveznika koji daje TRENUTNI učinak

Nuggela & Sulé Multivitaminske energetske ampule – daju sjaj i vitalnost u trenu! Formulirano na bazi morskog glikogena, šećerne trske i kore limuna.

Osvjetljava od korijena do vrhova

Jača folikule vlasi

Hrani kosu i revitalizira je

Pruža mekoću i sjaj

Naida Kadrić: LPG tretman je potpuno bezbolan, a rezultati naučno dokazani

0

BeautiFUL tim imao je priliku razgovarati s Naidom Kadrić, vlasnicom salona SK Beauty Life, koja nam je govorila o LPG tretmanu.

“SK Beauty Life”  je salon u samom centru grada. Salon koji nudi privatnost, te ugodnu atmosferu uz ljubazno i profesionalno osoblje. Salon sa jedinstvenim, najsavremenijim aparatima i najkvalitetnijim proizvodima. U salon dolazite po Vaš željeni tretman, kao i pozitivnu energiju njihovog tima. 

Usluge koje nude su sljedeće : 

 • LPG tretman 
 • Body+FacePro aparat (za: zatezanje, oblikovanje, celulit ) 
 • Tretmani lica (anti-age tretmani & basic tretmani) 
 • Manikir&Pedikir (trajni lak/geliranje, medicinski)
 • Tretmani tijela ( piling, maske …) 
 • Masaže (razne vrste i tehnike masaža) 
 • Depilacije (klasične, farbanje-oblikovanje obrva, trepavica …) 

Za BeautiFUL piše vlasnica salona Naida Kadrić.

Recite nam više o tretmanu LPG?

LPG anti-celulitni tretman je masaža na bazi limfne drenaže s ciljem pospješivanja protoka limfe i krvi u vezivnom i potkožnom sloju, te se na taj način vrši razgradnja masnih naslaga i celulita. Tretmani su intenzivni i potpuno bezbolni, njihovi rezultati znanstveno su dokazani, a uz terapeutske vrijednosti pružaju i izniman osjećaj relaksacije, te pomažu u borbi protiv stresa. LPG istraživački tim potvrdio je učinkovitost ove metode u brojnim područjima primjene; od skleroderme do zračenja – uključujući i fibroze, od celulita do limfoedema, od priprema sportaša do sportskih ozljeda…

Kome se preporučuje ovaj tretman?

Svim ženama u dobi od 18g do 65g, ali i muškarcima, posebice sportistima. Aparat nudi više opcija, za žene i muškarce. 

Kakve rezultate daje i da li se mora često raditi?

Rezultati koji se dobiju nakon tretmana su sljedeći : smanjenje obima, manjak kilograma, zatezanje kože i smanjenje, pa i uklanjanje celulita. Preporučujemo da klijenti odrade blok od 10/15 tretmana, 2 do 3 puta sedmično, nakon toga održavanje jednom ili dva puta mjesečno.

Preporučujete li da se radi u kombinaciji s drugim tretmanom radi boljih rezultata? 

Mi preporučujemo kombinaciju LPG aparata sa Body+FacePro aparatom, navedeni aparat također služi za zatezanje kože i uklanjanje celulita, kombinacijom ta dva aparata garantujemo odlične rezultate.

Imate li neku poruku za naše čitaoce?

Ukoliko želite da pobjegnete od svakodnevnice, brzog tempa života, stresa, te posvetite vrijeme sebi, naš tim će učiniti za Vas ne moguće mogućim.