Bojana Zec: Ekstenzije treba da otvore pogled, a ne da imamo pogled „tužne sove“ 

0
410

Već je prošlo dvadeset godina od kako je Bojana u beauty industriji. U toku svoje profesionalne karijere uvijek je tražila nove trendove i nove izazove. 

Prije 8 godina je zakoračila u svijet trepavica. Rad sa trepavicama je složen ali i kreativan, to je bio jedan od razloga da krene da se u ovom pravcu više usavršava. 

Godinama sam bila učesnica mnogih edukacija i takmičenja u zemlji i inostranstvu, da bih danas imala status internacionalnog edukatora. Licencu za edukatora stekla sam u Budimpešti, a trenutno radim u Crystal nails-u kao Lux lash edukator i vlasnica sam salona B room trepavice.

Slobodno mogu reći da su ekstenzije zadnjih par godina, kod nas, doživjele ekspanziju. Sad je mnogo lakše doći do materijala kao i edukacija. Da biste bili dobar lash tehničar potrebno je puno vježbe i stalno usavršavanje, jer ovo je zanat i ništa ne ide preko noći. 

Često pitanje klijentica je da li ekstenzije oštećuju prirodne trepavice?

Slobodno mogu reći „ne“, ako se pridržavamo svih pravila. Lash tehničar mora da odredi debljinu dlake, zakrivljenost, oblik, dužinu kao i volumen (ako je u pitanju volumen tehnika). Oko mora biti zdravo, a samo održavanje trepavica je posebno bitno. 

Kako pravilno održavati trepavice?

Trepavice se moraju prati posebnom pjenom, te se moraju redovno češljati. Ekstenzije se ne smiju čupkati, trljati, ništa uljano i masno, nikakve maskare ili upotreba ajlajnera.  Sve ovo što sam prethodno nabrojala utječe na kvalitet ekstenzija. 

Kada raditi korekcije?

Redovne korekcije se treba raditi između 2 do 4 sedmice, zbog prirodnog ciklusa ispadanja trepavica. Pravilna nadogradnja ne može se uraditi za manje od 2h. To bi trebalo da svaki lash tehničar zna i kaže svojim klijenticama. Često klijentice dođu sa željom da trepavice budu što duže i gušće, ali vi ste ti što određujete šta može, a šta ne. Ja uvijek kažem ekstenzije treba da otvore pogled, prikriju nedostatke, a ne da imamo pogled „tužne sove“ i umornih očiju. Više biram što prirodniji izgled i ako znamo da je njega mnogo teže raditi, ali ja volim reći „manje je uvijek više“. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here