Bore zbog mobilnog telefona – istina ili zabluda?

0
402
Gorgeous girl with a phone in her hand is surprised by something she saw on the screen is holding her glasses in front of bright yellow background.

Pored toga što mobilni telefon, koji je već dugo vremena sastavni deo našeg života, nije najbolja stvar po naše zdravlje i psihu, ono što mnogi ne znaju jeste da on štetno deluje i na naš izgled – pomaže u stvaranju bora.

Bez čege ne možete više da živite? Po šta se vraćate kući, ako se desilo to čudo i zaboravili ste ga? Naravno, po vašeg “najboljeg prijatelja”, asistenta, vaš pogled u svet, imenik, onu “spravicu” koja je vaš najbrži kontakt sa ljudima – po mobilni telefon. A da li ste znali kako upravo on utiče na vaše zdravlje i izgled? Kako definitivno pomaže u nastanaku bora?

Togom godina sprovođene su razne studije i većina njih je ukazala na negativan uticaj mobilnih telefona. Sada je već opšte poznato kako može dovesti do nesanice i depresije, gubitka sluha, povećanja rizika neplodnosti kod muškaraca (mnogi ga često nose u istom džepu pantalona), kao i oštećenja nerava u laktu…

Iako sve ovo znamo niko sigurno neće da prestanete sa korišćenjem mobilnog, ali bitno je da smo svesni mana koje ima, a koje utiču na vas.

Kada je lepota u pitanju, evo šta vam vaš omiljen gedžet radi:

“Internet-vrat”

Bez obzira da li često često mejlove ili pratite novitete na Instagramu, bezbroj spuštanja pogleda na ekran smart telefona, vremenom može izazvati preranu pojavu dubokih horizontalnih bora na vratu te opuštanje kože ovog područja. Da biste to izbegli, potrudite se da telefon držite više u ravni očiju (što je lakše izvodljovo dok sedite) i utrljavajte u kožu vrata losion s peptidima, koji će stimulisati produkciju kolagena i sprečiti, ili odlažiti, stvaranje bora.

 

“Nastanak smart bora”

Ukoliko imate običaj da koristite telefon u mraku, onda ćete verovatno znatno brže nego vaša generacija početi da primećujete bore. Mnogi ljudi koriste telefon bez osvetljenja u prostoriji – npr. u krevetu. Posledično, vremenom počinju da se formiraju bore, jer se očni mišići – da bi kompenzovali nedostatak svetlosti – tako dodatno naprežu. Efekat je isti kao da ste otišli na plažu bez sunčanih naočara. Krema na bazi retinola, kao i hijaluronske kiseline, ublažava izgled sitnih bora, dok injekcije neuromodulatora mogu rešiti problem onih dubljih. Najvažnija prevencija novih bora jeste – ne čitatajte u mraku!

“Akne od mobilnog telefona”

Akne koje nastaju zbog čestih razgovora mobilnim vrlo su neugodna pojava, a njihov uzrok delimično je bakterijske prirode. Ekrani telefona, naročito novijih generacija, obično se brzo zamaste, a bakterije se lepe za masnoću. Zato je najbolje da koristite spiker funkciju ili slušalice, bar u većini situacija, i da redovno čistite telefon antibakterijskim sredstvom. Takođe, svakodnevno čistite lice preparatom na bazi salicilne kiseline ili, bar povremeno, uradite piling četkom za ovu namenu.

www.lepotaizdravlje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here