Budite šik u stilu Audrey Hepburn ili Rosie The Riveter

0
446

Budite šik u stilu Audrey Hepburn ili Rosie The Riveter

Interesantni i zabavni načini nošenja morama u kosi

 

Da li volite film Breakfast at Tiffany’s? Mnogi od nas jako vole pjesmu „Moon River“ i kako je Audrey Hepburn pjeva dok nosi maramu zamotanu oko glave. Želite da i vi probate tako?

Također, sjetite se da, unazad nekoliko godina, je Carrie Bradshaw otmjeno nosila maramu, na njenom putavnju u Abu Dhabi u filmu Sx i grad 2. Marama je nevjerovatan modni dodatak i stvara klasični vintage osjećaj koji sve žene vole.

Donosimo zabavne i interesantne načine da stilizirate maramu na vašoj kosi. Veoma su lagani za uraditi, zato recite zdravo trošenju vremena pred ogledalom i nastavite čitati!

Polupunđa s maramom

Polupunđe su jedne od najdražih frizura, zato je na vrhu liste! Ako i vi volite neuredni boho izgled, jednostavno koristite prste umjesto češlja da skupite kosu. Vjerujte mi, velika je razlika!

Šta vam treba?

Gumica za kosu

Marama

Kako uraditi?

Uzmite nešto kose prstima na vrhu glave i sa strane. Držite jednom rukom kako biste držali i klasični rep. Drugom rukom stavite gumicu na ovaj dio kose. Kosu svežite u punđu. Okrenite gumicu i prebacite još jednom da učvrstite punđu. Svežite maramu oko gumice, da je pokrijete.

 

Punđa s maramom

Punđe su veoma prilagodljive. Odlične su za posao, zabave i ugodni boravak kući. Dodavanje marame na nju, čini je elegantnom.

Šta vam treba

Gumica za kosu

Marama

Kako uraditi

Ako želite urednu punđu, počešljate kosu i skupite je na sredinu u rep. Svežite je u punđu i učvrstite gumicom. Svežite maramu oko gumice.

Ako želite neuredan izgled, prstima skupite kosu u visoki rep. Prebacite gumicu jednom. Okrenite gumicu i provucite kosu kroz nju napola, a krajevi neka vise. Oko gumice svežite maramu.

Niski rep

Ovaj niski rep s maramom mora biti jedan od najviše „vintage“ stilova koji su ikad postojali. Izgleda zapanjujuće i veoma ga je lagano uraditi.

Šta vam treba

Figaro za kosu ili pegla za kosu

Gumica

Marama

Kako uraditi

Stilizirajte kosu da je opušteno valovita da dodate malo volumena i teksture. Uz pomoć prstiju, počešljate kosu prema nazad u nisi rep i svežite gumicom.

Srolajte maramu da bude duga. Postavite sredinu marame ispod repa. Pogidnite krajeve marame i prebacite jedan preko drugog na suprotne strane, omotavajući ih oko gumice. Ponovno isto uradite i svežite na vrhu.

Srednja punđa s bandanom

Vrijeme za zabavne činjenice! Jeste li znali da je bandana porijeklom iz Indije? Dobila je svoj naziv od indijske rijeli bhando, što znači „svezati“. Zaista kulturalno odlično, zar ne?

Šta vam treba

Gumica

Češalj

Marama/bandana

Kako uraditi

Počešljajte kosu da nema zapetljanih dijelova.

Pokupite kosu i svežite u punđu na sredini. Ostavite krajeve kose da padaju preko punđe. Stavite maramu na stol i savijte je u dugu maramu.  Stavite maramu na zadnji dio glave i povucite krajeve prema vrhu glave. Onda prevrnite strane i zamotajte ih oko zadnjeg dijela glave.

Svežite maramu na potiljku da završite izgled.

 

Ruža na glavi

Šta je to u ruži? Dajte djevojci cvijet i popravit ćete joj dan istog momenta. Ovaj ružin način da svežete maramu zaista kreira predivnu frizuru.

Šta vam treba

Marama

Ukosnice

Kako uraditi

Uzmite nešto kose sprijeda i podijelite je na 3 dijela da se splete u pletenicu. Držite tri dijela jednom rukom.

Držite maramu na centru i postavite je ispod srednjeg dijela kose, povezujući svako dio marame sa svakim dijelom kose sa strana.  Počnite plesti regularnu francusku pletenicu. Nastavite dodavati kosu dijelovima sa strane, dok ne dođete do stražnjeg dijela glave.  Spletite ostatak kose u ruci u regularnu pletenicu i svežite na kraju gumicom.  Raširite čitavu pletenicu i zamotajte je da napravite oblik ruže. Osigurajte je ukosnicama.

Rosie The Riveter

Rosie The Riveter nije bila samo jedna žena. Ona je bila simbol za sve žene koje su radile u fabrikama i na brodogradilištima tokom Drugog Svjetskog Rata. Američki feminizam ne poznaje veću kulturalnu ikonu. Njen stajling s maramom rasprostranjeno se koristi širom svijeta.

Šta vam treba

Gumica za kosu

Marama

Češalj

Kako uraditi

Raščešljajte kosu. Počešljajte je u visoku punđu ili rep. Ako imate dugu kosu odaberite visoku punđu. Visoki rep izgledat će odlično na kovrđavoj kosi.

Raširite maramu na stol i urolajte uredno od jednog kraja do drugog.  Postavite sredinu marame na zadnji dio glave, ispod punđe ili repa. Svežite krajeve na vrhu glave. Neka krajevi marame vise da izgledaju kao mašna.

Ako je vaša marama zaista duga, obavijte je nekoliko puta oko glave prije  nego što je svežete.

 

Visoka vintage punđa s maramom

Ako ste u žurbi, nemojte se brinuti! Tu je marama! Postoji nešto u tom vintage stilu što oduzima dah. Vintage frizure izgledaju besprijekorno i svi ih žele.

Šta vam treba

Gumica za kosu

Češalj

Marama

Kako uraditi

Srolajte kosu u neurednu punđu i svežite gumicom. Od marame napravite traku tako što ćete je urolati od jednog do drugog kraja. Neka marama bude 2.5 – 3 cm široka.

Postavite sredinu marame na zadnji dio glave a krajeve povucite prema prednjem dijelu. Preklopite i uvijte krajeve. Napravite omču jednim krajem, a drugi stavite preko dok ga provlačite kroz omču. Povucite oba kraja prema zadnjem dijelu glave i svežite. Neka krajevi budu opušteni.

Pletenica s maramom

Pletenica sama od sebe izgleda šik. Dodavanje marame daje joj još ženstveniji izgled. Uparite ovu frizuru s cvijetnom haljinom i budite spremni da postanete Bela na svečanom balu.

Šta vam treba

Ukosnice

Gumica za kosu

Marama

Kako uraditi

Uzmite veliki dio kose sa zadnjeg dijela glave.

Upletite u pletenicu riblje kosti i svežite gumicom. Raširite je za više volumena.

Uzmite manji dio kose s jedne strane i provucite kroz prvi čvor pletenice. Uzmite manji dio kose s druge strane i provucite kroz slijedeći čvor pletenice. Ponavljajte do kraja pletenice. Ovo se zove pletenica sirene. Svežite maramu na kraj pletenice, i pustite krajeve da vise.

Više marama na konjskoj pletenici

Evo jednog glatkog i zgodnog preokreta koji možete dodati običnoj pletenici. A najbolji dio je što je super lagan za napraviti.

Šta vam treba

Jednobojna marama ili komad platna

Češalj

Gumica za kosu

Kako uraditi

Počešljajte kosu u polurep. Uzmite nešto kose sa strana, pridružite polurepu i svežite u novi rep. Ponavljajte prethodni korak dok se kosa ne isplete u konjsku pletenicu. Uzmite maramu i prerežite u tanke pravougaone trake. Te trake svežite oko gumica.

Pletenice i punđa s maramom

Ovo je savršena frizura za mlađe u takvim okolnostima. Elegentna je i sa stilom.

Šta vam treba

Ukosnice

Gumice za kosu

Marama

Kako uraditi

Odvojite kosu od sredine.

Sprijeda, uzmite dio kose s jedne strane. Ovaj dio ispletite u pletenicu riblje kosti i zakačite je na stražnji dio glave. Isto ponovite i s druge strane. Raširite pletenice. Svežite kosu u srednji rep. Svežite maramu jednom oko repa, i onda je srolajte s maramom u punđu. Učvrstite je ukosnicama. Svežite maramu oko punđe i neka krajevi vise.

Uvrnuti polurep

Ova frizura je odlična za obični opušteni izgled na vjenčanju.

Šta vam treba

Ukosnice

Marama

Kako uraditi

Razdvojite kosu po sredini. Uzmite dio kose s jedne strane, zavrnite do kraja i zakačite na zadnji dio glave. Isto ponovite s druge strane. Raširite ih da izgledaju opušteno i veliko. Omotajte maramu oko kose blizu ukosnica i svežite.

 

Zamotajte maramu oko repa

Vidjeli ste sigurno mnogo filmova gdje heroine nose ovu frizuru, i uvijek privuku pažnju. Ovaj retro friz je zaista kul!

Šta vam treba

Tanka marama

Češalj

Gumica za kosu

Kako uraditi

Svežite kosu u niski rep.

Omotajte tanku maramu oko glave, svežite je na ispod repa. Neka krajevi vise da se dobije retro izgled.

Retro twist s maramom

Audrey Hepburn vibre! Možete li ih i vi osjetiti? Raznobojna marama daje šarm francuskom twistu. Tako je vintage!

Šta vam treba

Češalj

Ukosnice

Kockasta marama

Kako uraditi

Počešljajte kosu. Uzmite nešto kose sprijeda i držite je na stražnjem dijelu. Gurnite je naprijed da napravit pufnasti izgled i učvrstite ukosnicama.  Ponovo počešljakte kosu i spojite na stražnjem dijelu. Čuvajte jednom rukom kako biste čuvali rep dok držite kraj drugom rukom.

Srolajte kosu prema unutra, od kraja prema glavi. Ovo će napraviti francuski twist.

Ako imate dugu kosu, visit će na krajevima. Umotajte kosu što je viška i ubacite u francuski twist. Koristite ukosnice da je učvrstite.

Presavijte maramu oko glave i svežite na stražnjem dijelu ispod twista.

Oreol / vijenac od pletenice i marame

Ova frizura mljekarice postoji već od 1940ih. Stiliziranje s maramom čini je sofisticiranom.

Šta vam treba

Ukosnice

Češalj

Marama

Gumica za kosu

Kako uraditi

Počešljajte kosu. Podijelite po sredini na dva dijela.

Srolajte maramu i postavite njen srednji dio na potiljak. Učvrstite je i pridružite svaki kraj marame sa svakim dijelom kose.

Uzmite lijevi dio kose i podijelite ga na dva dijela. Dio marame koristit će kao treći dio pletenice. Ova tri dijela ispletite u pletenicu. Neka pletenica ne bude previše čvrsta. Svežite je na kraju gumicom. Ponovite na drugoj strani.  Podignite lijevu  pletenicu na vrh glave i učvrstite iza uha. Ponovite isto na desnoj strani.  Koristite ukosnice da učvrstite pletenice ili bilo koji dio kose koji visi.

 

Umotana glava u afričkom stilu

Afričke žene imaju ikoničan stil. Od pletenica do svežljaja do marama, njihove frizure su uvijek upečatljive.

Šta vam treba

Gumica za kosu

Marama

Kako uraditi

Svežite kosu u „ananas“ rep. Čuvajte dva suprotna dijela marame. Stavite sredinu marame na zadnji dio glave, ispod „ananas“ repa. Spojite krajeve marame i svežite na vrhu glave. Ubacite krajeve i otvorite maramu da pokrije vašu glavu. Svežljaj marame raširite da ga otvorite.

Dajte sebi vintage makeover i idite u potragu za predivnim maramama da isprobate ove frizure. Nakon svega, dostupne su u mnogim bojama, šarama i materijalima.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here