Detox nakon zime: Kako funkcioniše?

0

Detox je idealan način da se cijeli organizam oslobodi kiselosti i zagađivača i dobije novu energiju, naročito nakon duge zime i teške hrane koju tada unosimo u naš organizam. Postoje različite metode. BeautiFUL objašnjava što je detoksikacija te kako lijek za detoksikaciju djeluje.

Ako se osjećate umorno, iscrpljeno i ne osjećate se dobro, detoksikacija sigurno može pomoći vašem zdravlju.

Neuravnotežena prehrana, nedostatak vježbanja, nedostatak sna, puno stresa i štetnih čimbenika okoline mogu akumulirati zagađivače u našem tijelu. Problem: Zapravo, tijelo može razgraditi toksine kroz bubrege, jetru i crijeva. Međutim, ako se detoksikacijski organi preopterete tako što ćete jesti previše nezdrave hrane i stalnog stresa, vezivno tkivo može “začepiti” i naše stanice više neće biti idealno opskrbljene.

Rezultat: osjećate se umorno i mlohavo, imate poremećaje spavanja i metabolizma, probleme s želucem i crijevom, glavobolje i promjene raspoloženja. Prema naturopatima, tokom dužeg perioda može se razviti čak i dijabetes, srčani udar ili rak.

Kada je našem tijelu potrebna detoksikacija?  

“Detox je idealan način da se spriječe bolesti, da se spriječi zakiseljavanje tijela i da se oslobodi štetnih tvari”, kaže Susanne Kaufmann, stručnjak za detoksikaciju i voditeljica spa centra u “Hotel Post Bezau” u Bezauu u Austriji. “Unutarnje čišćenje oslobađa tijelo, potiče metabolizam i jača imunološki sistem – ostajemo trajno zdravi i općenito imamo više želje za zdravom prehranom.”

Detox: Ovako funkcioniše

Detox može biti napravljen na mnogo načina. Na primjer, možete prebaciti vašu prehranu trajno na više voća i povrća i odustati od gore navedenih toksina. To onda odgovara osnovnoj prehrani ili čistoj prehrani, koja se oslanja isključivo na neprerađenu i zdravu hranu i puno vode, te bi vam također trebala pomoći da izgubite težinu. Ali također možete – kao i u postu – višednevno odustati od krute hrane te za kratko vrijeme napraviti detoksikaciju tijela i postaviti organizam na nulu, da tako kažemo.

Ako detoksikaciju shvatite ozbiljno, u svakodnevnom životu izbjegavajte nezdrave proizvode kao što je bijelo brašno, šećer & Co. Alkohol, kofein i nikotin također su tabu. Često sve te namirnice kao i gotovi proizvodi s aditivima, mesom, masnim sirom i jajima ne mogu se izlučiti dovoljno brzo putem bubrega, kože i pluća.

Posljedica toga je da u organizmu stvaraju kiseline kao produkte razgradnje metabolizma i tjeraju tijelo da šepa. Dakle, ako želite jesti osnovnu ili čistu hranu, trajno ćete prestati koristiti svu tu hranu, a vi ćete jesti puno voća i povrća, kao i cjelovite žitarice koje nisu obrađene.

beautiful.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here