Dragana Bajić: Pored “klasičnog” šminkanja i trajne šminke, koristim svaku priliku da radim “face & body art”

0
280

Dragana Bajić: Iscrpljujuće je, ali ono što kreiram i prenesem u djelo je upravo neiscrpni izvor energije koji svakako iznova dobro dođe.

Dragana Bajić, visažist

Dragana Bajić rođena je u Gradišci 24. Februara 1997. godine. Živi i radi u Gradišci u svom kozmetičkom salonu “Make up & beauty salon Dragana”. Završila je srednju školu “Ekonomski tehničar”, nakon toga završava Pedagoški fakultet sa smjerom “ Predškolsko vaspitanje i obrazovanje”. Na drugoj godini fakulteta otvorila je svoj prvi salon i uporedno uz studiranje radila u salonu. Do sada ima ukupno 20 položenih edukacija što se tiče kozmetičkih usluga, a cilj joj je da se ne zaustavlja na tome, kako bi sve više napredovala u svom poslu.

U svijetu ljepote, šminkanje često prerasta u umjetnički izraz koji odražava individualnost i kreativnost svake osobe. Ljubav prema šminkanju nije samo površna estetika, već duboko ukorijenjen izraz samopouzdanja i samoprikazivanja. Kroz nijanse boja, tekstura i tehnike, šminkanje postaje ritual koji omogućava eksperimentisanje, transformaciju i istraživanje ličnog stila. Ovaj tekst će istražiti fascinaciju i strast koja se krije iza ljubavi prema šminkanju, otkrivajući kako ova umjetnička forma može ojačati individualnost i osnažiti svaku osobu koja uživa u stvaranju svoje jedinstvene ljepote. Zaronite s nama u šareni svet četkica, paleta boja i kreativnih izraza ljubavi prema šminkanju.

Recite nam nešto više o sebi?

Vlasnica sam “Makeup & beauty salona Dragana” u Gradišci. Ovim poslom se bavim punih šest godina, od svoje 20. godine. Iako je to relativno kratak period, smatram da sam uspjela na svoj način izraziti svoju kreativnost. Ideja je potekla od moje porodice, koja mi je bila podrška i koja je u meni prepoznala umjetničku notu. Iako moje školovanje nije teklo ka tom smijeru, nakon srednje Ekonomske škole, završila sam Pedagoški fakultet- smijer Predškolsko vaspitanje i obrazovanje. 

Međutim, moj hobi je prešao u moj poslovni život. U samom startu sam otvorila svoj prvi salon i krenula sa šminkanjem, nadogradnjom umjetnih trepavica i oslikavanjem maski po licu za dječje zabave (face paint). Nakon toga sam ulagala u usavršavanja na mnogobrojnim edukacijama po raznim zemljama regiona i odlučila da proširim svoju ponudu tretmana i otvorila novi i veći salon. “Permanent makeup” (trajna šminka) je nešto što u današnje vrijeme postaje sve više zastupljeno, a za šta sam se ja od samog početka interesovala.

Tema o kojoj se ne priča mnogo, a sigurno je interesantna je face & body art. Kažite nam kako ste došli na ideju za face & body art?

Pored “klasičnog” šminkanja i trajne šminke, koristim svaku priliku da radim “face & body art”. To je način da svoje kreacije koje smišljam prenesem i u djelo. Kao što sam već spomenula, u samom poslovnom startu sam se bavila oslikavanjem po licu na dječjim rođendanskim zabavama, te tako dobila ideju i želju da oslikavam po sebi i drugima razne maske koje bih mogla predstaviti kao svoje umijeće. Na tim radovima se trudim da iznova napravim unikatno djelo i u tome zaista uživam. Iako to nije dio svakodnevnice moga posla, koristim svaku priliku da se bavim s tim, kao sto je jednom godišnje takozvani “Halloween”.

Kako izgleda proces slikanja na koži? Koliko traje i koje proizvodi koristite?

“Face & body art” su radovi koje radim i po nekoliko sati. Iscrpljujuće je, ali ono što kreiram i prenesem u djelo je upravo neiscrpni izvor energije koji svakako iznova dobro dođe. Najčešće koristim boje od Kryolan-a i specijalne efekte. Pretpostavljamo da je ovaj tretman namijenjen za specijalizirane evente i određene marketing kampanje. Kome ste sve radili face & body art? Može se iskoristiti za jako dobre reklame, kao što sam radila za “Omcafe”, razne butike i ugostiteljske objekte. Također i za razne maskenbale.

Da li u budućnosti imate neke nove planove kada je u pitanju face & body art?

U budućnosti “face i body art” će svakako biti na meti mog interesovanja. Nadam se nekim većim projektima i svakako ovaj dio moga rada i umijeća podići na veću ljestvicu. Pored baznih edukacija za profesionalno šminkanje koje predajem u salonu, duže vrijeme se spremam za Master class koji bih održala u Banja Luci i čak iskoristila priliku da svojim učenicima pokažem na koji način radim “face & body art”.

Koliko je zahtjevno slikati na tijelu klijenta i koliko su klijenti otvoreni za taj princip rada?   

Svakako da je zahtjevno i nesvakidašnje. S obzirom da se radi o nekim manifestacijama i reklamama, klijenti su poprilično uzbuđeni i nestrpljivo čekaju rezultat na kraju procesa. 

Da li je zahtjevno napraviti dobre fotografije Vašeg rada, koliko je potrebno vremena i truda? 

S obzirom da mi takvi radovi otprilike oduzimaju oko 3-4 sata dnevno za jedan makeup, u većini slučajeva sebi odvojim cijeli dan. Najčešće ih fotografišemo u fotografskom studiju sa profesionalnim fotografom kako bi fotografija imala što bolju rezoluciju zbog detalja koje crtam na licu ili tijelu. Također uz dobru šminku se pobrinem i za odjevnu kombinaciju, u zavisnosti koja je prilika u pitanju. 

Odakle crpite inspiraciju za sve radove?

U svoje slobodno vrijeme provodim dosta vremena gledajući emisije i društvene mreže poznatih makeup artista, uz koje dobijam inspiraciju za svoje buduće radove. U zavisnosti koja je prilika i tema u pitanju, svoje radove prvo zamislim ili nacrtam na papiru, pa prenosim na klijenta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here