Džana Čohadžić Meša: Ljubav prema šminkanju sam gajila još od malena

0

Uvijek sam se voljela šminkati maminom šminkom, iako nije bila tada još uvijek dostupna svugdje da se kupi.

Intervju: Džana Čohadžić Meša, vlasnica salona Beauty by Džana

Džana Čohadžić Meša, vlasnica je salona Beauty by Džana u Fojnici. Bavi se šminkanjem i oblikovanjem obrva već sedam godina. Pored svega ostvarila se u ulozi majke i supruge.

Džana je ljubav prema šminkanju gajila još od malena. Šminkala je prijateljice i rodice dok jednog dana nije ostvarila svoj san. Koji stil šminkanja djevojke najviše žele, te detaljnije o oblikovanju obrva pročitajte u nastavku.   

Recite nam nešto više o sebi i vašem salonu?

Prije svega želim da vam se zahvalim na pozivu da budem vaš sugovornik u vašem časopisu. Moje ime je Džana. Iz Fojnice sam. Imam 24 godine. Već sedam godina se bavim šminkanjem i oblikovanjem obrva. 

Koliko dugo se bavite ovim poslom?

Ljubav prema šminkanju sam gajila još od malena. Uvijek sam se voljela šminkati maminom šminkom, iako nije bila tada još uvijek dostupna svugdje da se kupi. Poslije sam šminkala prijateljice i rodice i onda sam jednog dana odlučila da ostvarim svoj san i da se počnem time baviti profesionalno. Prvu edukaciju sam završila 2016 godine, a poslije sam se nadograđivala i odabrala svoj stil šminkanja. 

Koji make up djevojke najviše žele kada dođu kod vas?

Make up koji klijentice uglavnom traže je najčešće make up sa zemljanim tonovima, ali ne mogu reći da mi se često ne prepuste pa ja malo “začinim” sa drugim bojama poslije čega to izgleda predivno. Klijentice dosta zaobilaze boje, jer misle da će izgledati prenapadno, međutim kad se lijepo nanese to izgleda veoma lijepo i drugačije.

Koje usluge osim šminkanja nudite u vašem salonu?

Kada sam odlučila da otvorim svoj salon, imala sam želju da završim još nekoliko edukacija gdje ću pružiti svojim klijenticama dodatne usluge čime mogu sebi uljepšati lice, a među njima su moje omiljene puder obrve.

Koje su prednosti puder obrva?

Puder obrve su tehnika polutrajne šminke kojima se dobiva lijepi osjenčani izgled poslije čega one izgledaju baš prirodno. Kada sam počela raditi puder obrve u Fojnici  si bile otprilike tri-četiri žene koje su imale neku vrstu permanentne šminke, a već sad svaka druga žena koja mi dođe radi baš njih. 

Da li je tretman bolan i koliko traje

Sam tretman traje otprilike 1-1,5 sat, zavisi od tipa kože. 90% klijentica tretman podnesu odlično i bez ikakvih znakova boli, dok ostalih 10% se odlično nose sa osjećajem “grebanja” po koži. Važno je ”istrpiti” prvo unošenje pigmenta pod kožu, poslije kojeg se stavi anestetik i onda se ništa ne osjeti. 

Koliko su obrve dugotrajne nakon tretmana? 

Dugotrajnost puder obrva zavisi od tipa kože. Nekim klijenticama je potrebna korekcija za 2-3 mjeseca, dok nekima nije potrebna za 2 godine. Tako da je sve individualno. Obično mi klijentice dođu i kažu “Kako je mojoj prijateljici ostao pigment već godinu dana, nisu se pomjerile, a ja uradila nedavno i moram na korekciju?!” Tako da je odgovor iznad, a svakako poslije korekcije one trebaju da traju godinu do dvije.

Dešava se da djevojke dožive loše iskustvo, kako prepoznati profesionalnu osobu?

Žene se često susreću sa predebelim i pretankim obrvama. Tako da zbog toga imaju veliki strah da urade puder obrve. Predlažem vam da prije nego se odlučite uraditi puder obrve prvo prelistate stranicu salona i da pogledate detaljno radove, poslije toga, da se raspitate kako taj master radi ako je neko već uradio puder obrve kod njega i zadnje cijena. Ako je realan master, vjerujem da će prilagoditi cijenu svojim znanjem, vještinom, materijalom, iskustvom i ostalo. Tako da ako je preniska cijena, vjerujte mi da ćete obrve dobiti u skladu s tim.

Opišite nam kako izgleda jedan tretman puder obrva?

Prije samog tretmana upoznajem se sa klijenticom i upućujem je u sami rad. Nakon toga slijedi crtanje odgovarajućeg oblika te se klijentica obavezno pogleda u ogledalo i sa njenim dopuštenjem krećem sa radom. Veoma je bitno da cijela prostorija i materijal mora da bude dezinfikovana i da se koriste sterilne gaze, iglice i ostalo. Kada spremim mašinicu, pigment i sve što mi je potrebno, krećem sa radom. Uvijek zamolim klijentice da ne pričaju jer mi je jako potrebna preciznost i fokus da bi izgledalo kako najbolje znam. Puder obrve me posebno odmaraju, tako da kada ih radim, pustim radio i uživam na svome radnom mjestu. Znanju nikad kraja, pa tako da i ja sada idem na novu edukaciju “Realistic brows” poslije koje ću raditi obrve za one koje žele da imaju obrve sa urađenim dlačicama kao da su stvarno njihove. Jako teška tehnika, ali nevjerojatno prelijepa.

Poruka za naše čitaoce?

Dragi čitatelji, otkako sam postala supruga i majka trudim se da nađem vrijeme koje ću posvetiti sebi i njezi svoga lica i tijela. Veoma je važno da odvojite vrijeme za sebe, te da na taj način napunite dušu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here