Edina Prguda: Detaljnost u poslu čini barem 90% cjelokupnog tretmana

0

Eyebrow designe jedan je od najzahtjevnijih tretmana u kozmetičkom svijetu

Edina Prguda, kozmetičarka

Edina Prguda ima 33 godine, živi i radi u Mostaru u svom privatnom salonu. Po struci je bachelor komunikologije, a poslom kozmetičarke se krenula baviti prije 7 godina.

Veliko nam je zadovoljstvo ugostiti jednu od najboljih kozmetičarki u gradu. Ona ima više od sedam godina iskustva u industriji ljepote i uspješno vodi svoj salon koji nudi širok spektar usluga. Dobrodošli na intervju sa Edinom Prgudom.

Recite nam nešto više o Vašim počecima u karijeri.

Prvi koraci koje su prethodili bavljenju ovim poslom jeste učlanjenje u katalošku prodaju kozmetike. Dok sam se bavila kataloškom prodajom, upoznala sam mnogo divnih osoba, koje su bile jako uspješne u svome poslu. Generalno, među njima su bile i kozmetičarke, od kojih sam i dobila osnovno znanje, odnosno, stekla temelje u ovome poslu. Tada nisam znala da će moj poziv biti ono čime se ja danas bavim, iako sam uvijek bila osoba koja je voljela kozmetiku, kako dekorativnu, tako i preparativnu. Vremenom,  okružena ljudima koji su mi bili veliki vjetar u leđa, odlučila sam se na korak dalje, da otvorim svoj kozmetički salon. Prekretnica u mojoj karijeri je bila edukacija za threading, tj. čupanje obrva koncem. Generalno, iako radimo više usluga, salon je najpoznatiji upravo po uređivanju obrva, te je to dio kozmetičkog svijeta u kojem se ja najviše pronalazim i želim dalje graditi. 

Šta je za Vas najvažnije u poslu?

Za mene je najvažnije u poslu, osim pozitivnog pristupa, svakoj klijentici pristupiti na  individualan način. Generalno, detaljnost u poslu čini barem 90% cjelokupnog tretmana. Danas kada imate mnogo salona koji nude iste ili slične tretmane, gore navedeno je jedino što vas može izdvojiti iz mase.

Kako izgleda jedan Vaš radni dan? 

Obzirom na to da sam ja prije svega majka i supruga, moj dan počinje mnogo prije samog dolaska u salon. Inače sam jutarnji tip pa mi buđenje rano ne predstavlja problem. Prije dolaska prve klijentice, uvijek spremimo sve za taj radni dan, provjerimo da li je sve čisto i dezinfikovano. Naš radni dan u sezoni traje i po 10-12h, međutim ovo je tempo na koji sam navikla. Kada radite ono što volite, sve je puno lakše. 

Da li više preferirate hladne ili toplije tonoveza šminkanje klijentica?

Generalno, ja sam tip koji više voli proljeće i ljeto od hladnijih dana, shodno navedenom, više preferiram veselije i toplije boje. Naravno da li biram hladniji ili topliji make up, prije svega ovisi od klijenticinog izgleda i želja. U komunikaciji sa klijenticom, uvijek odaberem ono što će najviše izraziti njenu prirodnu ljepotu. Većina klijentica u našem salonu bira smeđe/nude nijanse, to je ono što uvijek prolazi, kao i blaži do srednje jak make up. Jako rijetko se dogodi da neko bira npr. plave ili zelene jače boje, mali broj klijentica izlazi iz zone komfora. Vjerujem da se većina nas make up artista pozitivno iznenadi kada klijentica izrazi želju za jačim make up-om, i nekim neobičnim bojama.

Vi ste certificirani eyebrow designer, recite nam malo više o samom tretmanu?

Generalno, ja samtram da je biti eyebrow designer jedan od najzahtjevnijih tretmana u kozmetičkom svijetu. Ja sam osoba koja u svakoj face to face komunikaciji prvo primjeti: obrve, kosu i zube na sagovorniku, te vjerujem da je navedeno i ono što se najviše ističe. Npr. ako vam neko napravi nokte koji vam se nisu svidjeli, vi ćete ih lagano ukloniti, šminku također možete skinuti, pogrešnu nadogradnju trepavica skinete bez problema u bilo kojem lash studiju, ali kada vam neko pogrešno uradi obrve, teško da to možete ispraviti. Da ne budem shvaćena pogrešno, svaki od navedenih tretmana nosi sa sobom odgovornost i treba vremena da se nokti i trepavice oporave, ali je činjenica da se obrve teško oporavljaju, čak je i pitanje da li će se nakon pogrešnog čupanja uopšte oporaviti. Tretmani za obrve koje mi nudimo u salonu su: threading obrva, čupanje pincetom, farbanje običnom bojom, bojenje kanom, te laminacija obrva. Generalno tretman koji se najviše radi u salonu jeste threading+bojenje obrva kanom. Threading ili čupanje obrva koncem je metoda koja je nastala u Indiji. Za razliku od čupanja pincetom, koncem čupamo cijeli red dlačica odjednom. Dok se pincetom može dogoditi da prekinemo dlačicu na pola, koncem je ovo skoro nemoguće napraviti, obzirom da on svaku dlačicu čupa iz korijena. Ovo je metoda koja je posljednjih godina postala popularna na našim prostorima, upravo zbog svoje efikasnosti, jer nakon čupanja koncem efekat traje dosta duže nego nakon svih ostalih metoda čupanja dlačica. 

Kada je u pitanju bojenje obrva kanom, većina klijetnica se odluči za ovaj način bojenja iz više razloga: 

  • prije svega kana se prima dosta bolje na koži i dlačicama, nego obična boja, te samim time stvara ljepši oblik obrva
  • efekat kane traje duže od obične boje
  • redovnim korištenjem kane, potiče se rast dlačica
  • kana je dozvoljena u islamu

Klijentice koje se odluče za metodu čupanja pincetom, običnu ne mogu da istrpe samu bol čupanja koncem, obzirom na to da u većini slučajeva ova metoda više boli. Kada se neko odluči za farbanje običnom bojom, obično razlog bude taj jer je kana intenzivnija, te se prvih dana više primijeti. Kada je u pitanju laminacija obrva ili brow lift, ovo je tretman koji je novija metoda u beauty svijetu. Brow lift je zapravo podizanje obrva, gdje klijentica dobije popuno mogućnost „upravljanja“ obrvama, obzirom na to da nakon ovoga tretmana dlačice stoje onako kako ih vi usmjerite. Sam proces je zapravo omekšavanje dlačice, gdje će one zapravo biti podložne začešljavanju, i fiksiranju u određenom smjeru. Laminacija obrva u praksi traje od 4 do 6 sedmica. 

U svom salonu nudite depilacije voskom, koncem i šećernom pastom, recite nam više o tim tretmanima?

Kada su u pitanju vrste depilacija koje nudimo, najčešće radimo sa šećernom pastom. Egipatksa depilacija, ili depilacija šećernom pastom je također nešto što datira iz davnina, kao i depilacija koncem , kako sam navela ranije. Generalno, žene naravno nisu imale sredstva za depilaciju kao što je to danas, pa su same došle na ideju šta je to što bi moglo biti efikasno pri uklanjanju dlačica. Smatram da se  tako se razvila i metoda egipatske depilacije, kao i threading metoda. Šećernu pastu sa kojom radimo u salonu, pravim sama, a ona se sastoji od: šećera, meda, limuna, i vode. Ovisno od potreba klijentica, ako imamo nekoga ko je alergičan na med, njega možemo izostaviti. Ovo je metoda koja je potpuno prirodan način uklanjanja dlačica sa tijela, te je samim tim i metoda koja se najviše preporučuje. Ukoliko imate osjetljivu kožu, depilacija šećernom pastom je idealan izbor, jer je mogućnost iritacija najmanja. Osim osoba sa osjetljivom kožom, ova vrsta depilacije se preporučuje i osobama koje imaju problema sa uraslim dlačicama. Kada je u pitanju depilacija voskom, mi radimo depilaciju hladnim voskom. Osobe koje se odluče na ovu vrstu depilacije, su obično osobe koje ne mogu izdvojiti malo više vremena za tretman, zbog činjenice da depilacija voskom ide dosta brže od same egipatske depilacije.  Također, jedna od prednosti depilacije voskom jeste ta da voskom možete počupati manje dlačice, samim time i period puštanja dlačica je kraći. Što se tiče threading metode, ovom vrstom depilacije radimo isključivo lice, te kada je isto u pitanju klijentice najčešće biraju konac. Konac ima dosta prednosti, osim onoga što sam već ranije navela, bitno je spomenuti da dlačice koje rastu nakon konca, rastu dosta rijeđe i svijetlije nego nakon bilo koje druge metode čupanja dlačica po licu. Kada je u pitanju manikir i pedikir, ovo su usluge koju imamo u ponudi tek 10 mjeseci, tako da se na tome polju još gradimo. Ono što ja trenutno mogu reći, jeste da smo veoma zadovoljni interesom klijentica za ove usluge. Trnut no smo stavili fokus na rubber bazu, i ruski manikir, koji su nam donijeli najbolje rezultate, i kod klijentica koje imaju krhke i slabe nokte. Što se tiče pedikure, radimo kombinaciju obične pedikure, i suhe ruske pedikure sa posebnim diskovima. Ovo je pedikura kojom sam lično ja bila najzadovoljnija, a što se i kod klijentica pokazalo kao dobar odabir. 

Za kraj imate li neku poruku za naše čitaoce?

Dragi čitaoci, pratite svoje snove, ma koliko veliki u ovome trenutku bili. Pored ljubavi, ja vjerujem da je volja pokretač svega, radite na sebi svaki dan, da budete bolja verzija sebe od jučer. Jako je bitno raditi posao koji volite, tako će umor biti na posljednjem mjestu.    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here