HomeLjepotaEstetska hirurgija nije bauk

Estetska hirurgija nije bauk

Prim. Dr. Sc. Alija Aginčić, specijalista rekonstruktivne, plastične i estetske hirurgije osnovao je Centar za estetsku hirurgiju ”Naša mala klinika” Sarajevo. Od usavršavanja, nakon diplomiranja 1989. godine radio je na plastičnoj hirurgiji. Od 1993. do 1997. godine boravio je na Rothschild klinici u Parizu gdje je 1995. diplomirao na Univerzitetu iz mikrohirurških tehnika, a 1996. diplomirao na Univerzitetu iz hirurških tertmana opekotina. 2008. je magistrirao, a 2017. doktorirao. Za čitatelje časopisa BeautiFUL, doktor Aginčić govori o estetskoj i plastičnoj hirurgiji, trendovima, zahvatima…

 

  1. Za početak recite nam šta je to estetska, a šta plastična hirirgija?

Plastična hirurgija je hirurška disciplina koja je jako širok pojam. Bavi se našim cijelim tijelom kao regijom, pa su joj tako pripadajući rekonstruktivna hirurgija, tj. hirurgija koja ima zadatak da nakon neke traume, maligne promjene ili urođene odnosno stečene malformacije, rekonstruiše taj dio tijela vraćajući ga u ponovo funkcionalni dio tijela. Hirurški tretman velikih opekotina također  pripada plastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji, kao i hirurgija šake. Mikrohirurgija kao tehnika u kojoj se koristi mikroskop kao pomagalo pri operacijama je jako puno zastupljena u rekonstruktivnoj hirurgiji. Estetska hirurgija je samo grana plastične hirurgije, te je stoga jako bitno da Vaš estetski hirurg bude i specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.

  1. Kakvi su trendovi u estetskoj hirurgiji sada?

Trendovi iz estetske hirurgije nisu uvijek isti. Oni se usavršavanjem i usvajanjem novih tehnika povećavaju. Bivaju bogatiji. Nekada, prije 40 ili 50 hodina se pribjegavalo „face liftingu“ kao metodi izbora kod zatezanja bora na licu, a danas se češćim posjetama centrima, kao što je na kraju krajeva i naš centar omogućava pacijentu da upražnjavanjem anti-aginga jednostavno sporije stari. Tako će i „face lifting“ kao jedino riješenje u nekim slučajevima ipak doći kasnije, a ne ranije. Zatim težnja za većim grudima, ali u granicama lijepog je imperativ kod najvećeg dijela mladih žena. U našem centru se grudi povećavaju sa najkvalitetnijim grudnim implantatima  „potezama“, a imamo više vrsta brendova implantata.

  1. Neki stručnjaci navode da će skalpel gotovo nestati iz estetske hirurgije? Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

Što se tiče skalpela on će vremenom biti sve manje zastupljen i to je tendencija i pacijenata i hirurga, ali da će nestati , sumnjam.  Za neke zahtjeve i dobivanje nekih rezultata on će biti i ostati jedino riješenje.

  1. Kakve nas zanimljive stvari očekuju u narednom periodu?

Mnoštvo „Anti-aging„ procedura za kožu lica, vrata, ruku kao što je PRP ( plasma rich platelet). To je metoda gdje vlastitom plazmom obogaćenom trombocitima, a uzetoj od pacijenta podmlađujemo kožu, odnosno regije na pacijentu. Rezultati su vidljivi, pa pacijenti  dolaze sa povjerenjem. U odnosu na regiju cijene su niže, pa nam često i pacijenti iz okolnih država dolaze sa punim povjerenjem na tretmane u NMK.

  1. Ko se najviše podvrgava estetskim zahvatima?

Na ovo pitanje mi je uvijek teško odgovoriti. Tražio sam statistike, raspitivao se, a onda zaključio da su u ipak većem broju to žene, a generalno gledajući svi oni koji drže do sebe i koji žele da poprave ono što se može popraviti.

  1. Da li među Vašim klijentima ima poznatih javnih ličnosti ili su to isključivo ”obični ljudi”?

Ova grana hirurgije pripada svima. Ona nije namjenjena samo slavnim i bogatim. Bila je to nekad davno, ali je sada pristupačnija svima, a najviše onima koji žele da drže do sebe. Nekada je, sjetite se bio u modi muškarac „ balkanski tip“. Šta to predstavlja sjetite se i sam. To je bio dlakaviji „mačo tip“ , a sada su muškarci počeli da paze na svoj izgled isto kao i žene. Žele biti dotjerani, depilirani, nekad filerima naglase regije na svom licu koje će ih činiti muževnijim, zatom podvrgavaju se tretmanima botoxom kako bi umanjili vidljive bore i slično. Unazad 20 do 30 godina to je bila rijetkost, a sad je to standard.

  1. Zašto je estetska hirurgija još uvijek na neki način bauk, odnosno zašto rijetko ko prizna da je bio na korekciji?

Pitanje Vam je na mjestu, ali bih odmah napomenuo da je to slučaj u našem okruženju. Dok sam boravio u Parizu, u USA, primjećivao sam da ljudi koji su imali bilo kakav estetski zahvat to nikad ne kriju. Naprotiv, ponose se tim, jer je i to znak njihove brige o sebi i svom tijelu što je danas imperativ. Nekada je hirurgija bila bolna, ali vremenom savremenih anestezija ona je uz pravilan odabir anestetika zaista pa gotovo bezbolna u većini slučajeva. Osim toga kada se pacijentu na pravilan i iskren način objasni kompletna procedura, a kako i mi u NMK radimo, onda nema iznenađenja i pacijent prihvata zahvat bez straha.

  1. Kako mijenjati tu svijest kod ljudi?

Potrebno je educirati  javnost kroz razne medije. Neobavješteni su i to je činjenica. Treba više novinskih članaka, emisija, pogotovo na TV-u.  Potrebna je emisija edukativnog karaktera koja će imati za cilj da pacijenta dovede na pravu adresu, a ne da ubrizgavaju „nepoznati proizvod kod nepoznate osobe“, da se ne pretjeruje sa zahtjevima kod estetskog hirurga. Samo je skladnost i umjerenost lijepa, a to znači da nije prevelika dojka i prelijepa ili da prevelike usne ne znače i lijepe usne.

  1. Da li ste nekad odbili uraditi neki estetski zahvat?

Pokušamo pacijentu objasniti da rezultat takvog zahvata neće biti i lijep rezultat. U većini slučajeva smo u pravu. Naravno nekad pacijent ode i nekom drugom što je njegovo pravo, ali nam je bitno da pacijent shvati da brinemo o njemu i da to što odbijamo nešto uraditi je samo za njegovo dobro.

  1. Imate li neku poruku ili savjet za žene kada je u pitanja estestka hirurgija?

Estetska hirurgija nije bauk. Kada se odlučite za estetsku hirurgiju gledajte da taj hirurg bude stručan i da ima dosta iskustva. Pazite Vaše tijelo, jer ako ga redovno „servisirate“ pravilnom i minimalnom ishranom, vitaminima, voćem, kretanjima u prirodi, redovnim „anti aging“ tretmanima, onda Vam estetski hirurg vjerovatno neće ni trebati. Ali, ukoliko imate nedostatak koji se ne može ni na koji drugi način otkloniti, kao što je kriv nos, odstojeće (klempave) uši, opuštene dojke, male dojke, prevelike dojke, te još dosta neostataka koje hirurg može riješiti, onda nas obiđite. Možemo dosta toga otkloniti pravilnim odabirom metode koje se rade u NMK.

beautiful.ba

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE