Haris Elezović: Motivacija klijenata je najvažniji faktor u treningu

0

Potrebno je pronaći adekvatne metode za motiviranje različitih vrsta karaktera osoba.
Intervju: Haris Elezović, dipl. profesor sporta i zdravlja, certificirani fitness trener

Elezović Haris, dipl. profesor sporta i zdravlja, certificirani fitness trener. vlasnik Fitness studia Reset koji trenutno broji više od 150 članova i koji radi već 3 godine, te kroz koji je prošlo više od 5000 vježbača.

Za portal BeautiFUL razgovarali smo sa fitness trenerom Hariom Elezovićem, flasnikom Fitness centra Reset u Mostaru. Koliko vježbe je dovoljno na sedmičnom nivou i koje su sve prednosti za zdravlje tokom vježbanja, u nastavku razgovaramo sa Harisom. 

Za početak nam recite nam kako ste odlučili da postanete fitness instruktor?

Moj motiv za trenerski posao je bio da napravim promjenu tj da utičem na ljude oko sebe. U mom poslu to znači  da pomažem sportistima da postignu bolje rezultate,  rekreativcima da dođu u dobru formu, reduciraju kilažu, bolje se osjećaju, da promjene život, osobama s zdravstvenim poteškoćama pomognem da riješe postojeći problem. Moj posao je spoj fitnessa, kineziolgije, kineziterapije, psihologije,, pedagogije  i zato ga sve to čini zanimljivim i uzbudljivim.

Koji su Vam omiljeni načini za motivisanje klijenata da ostanu predani svojim vježbama?

Motivacija klijenata je najvažniji faktor u treningu. Potrebno je pronaći adekvatne metode za motiviranje različitih vrsta karaktera osoba. Klijenti s kojima radim znaju da sam  za njih dostupan 24/7 i da sam im maksimalna podrška u ostvarivanju ciljeva koji treba da budu dugoročno održivi kako bi klijent promijenio navike, a ne skinuo par kilograma pred ljeto i kasnije se vratio starim navikama.

Koje vrste prehrane preporučujete svojim klijentima da prate kako bi postigli svoje ciljeve?

Ne postoji univerzalni plan plan prehrane, jer je svaka osoba individua za sebe. Međutim, ono što možemo uraditi jeste prilagoditi obroke osobi njenom trenutnom stanju i potrebama. Ono što većina čini, i što je najlakše, je izračunavanje  savršenog broja kalorija, dijeljenje na idealan omjer makronutrijenata te broj obroka s popisom namirnica koje bi trebali i ne bi trebali jesti, ali ako se takvog plana ne možete pridržavati on je gubljenje vremena. Puno je važnije može li se taj plan uklopiti u vaše psihološke, fiziološke i socijalne potrebe. Moji klijenti koji krenu s planom ishrane u potpunosti uživaju u tome, jer nije bit da iscrpljujemo klijenta i da napravimo haos u organizmu već uspostavimo homeostazu i da klijent može normalno obavljati dnevne aktivnosti uz dovoljno energije i raspoloženja  a da pritom gubi kilograme.

Kako mjerite napredak klijenata i kako im pomažete da postave realne ciljeve?

Komunikacija i periodične provjere napretka  moraju da postoje kako ni znali da li progresivno napredujemo. U radu s klijentima to se vrši svakih mjesec dana kroz mjerenja, vaganja, provjeru motoričkih sposobnosti,napredak s opterećenjem u treningu itd. Svako mora odlučiti sam sa sobom da je spreman i da želi unaprijediti svoje psihofizičko stanje. Naravno, ja sam uvijek tu kao podrška, gdje nastojim ljudima ukazati na sve dobro što im aktivan  život donosi, i pokušavam svima svojim primjerom pokazati da uživaju u samom procesu gradnje i održavanja svog tijela, a ne da samo čekaju ostvarenje nekog kratkoročnog cilja.

Koliko vježbe je dovoljno na sedmičnom nivou i koje su sve prednosti za zdravlje tokom vježbanja?

Tri podražaja sedmično su potrebna za bilo koji vid napretka. Benefiti vježbanja su ogromni, a navesti ću vam neke od njih.Osim što pomaže da smanjite tjelesnu kilažu i budete u kondiciji, vježbanje smanjuje rizik za nastanak mnogih oboljenja. Osobe koje su fizički aktivne, imaju znatno manje rizike za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.  Redovno vježbanje smanjuje krvni pritisak,  nivo holesterola,  rizik od dijabetesa, pomaže kod  osteoporoze, kao i kod nesanice.  Treningom se povećava brzina metabolizma i cirkulacija. Kroz vrijeme od nekoliko mjeseci manje ćete biti pod stresom. Mišićno-skeletni sistem tijela jača, mišici jačaju, a kosti postaju otpornije.

Pored fitnessa radite i sa predškolskim uzrastom , recite nam nešto više o tome ?

Tako je, pokrenuo sam program škole sporta za predškolsku uzrasnu dob za mališane kojima su potrebne prilagodjene sportske aktivnosti. Predškolskom djetetu se upoznavajući ga s različitim sportovima ukazuje na važnost svakodnevnih tjelesnih aktivnosti u vrtiću, ali i izvan njega. Poticanje optimalnog razvoja motoričkih potencijala djece, gdje ona usvajaju potrebna znanja, vještine i navike te im se produbljuje interes za tjelesnom aktivnošću kroz igru i zabavne sadržaje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here