Hirurško odstranjivanje malih kožnih promjena

0

Promjene na koži mogu biti pigmentirane ili bez pigmenta

Nije svaka promjena na koži nužno loša, ali isto tako neke promjene na koži mogu biti znak za uzbunu. Za časopis Beautiful razlike između sličnih pojašnjava prim. dr. Alemko Čvorak. 

Piše: Prim. dr. Alemko Čvorak – specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije

 

Prim. Dr. Čvorak Alemko. Suosnivač Centra za estetsku hirurgiju “Naša mala klinika” . Osnovnu i Srednju školu završio je u Sarajevu. Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Specijalizirao Plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Sarajevu. Zvanje Primarijus dobio je 2010.godine.

Naše tijelo sadrži veliki broj promjena na koži. Ove promjene su najčešće dobroćudne, te se javljaju u vidu manjih izraslina u nivou kože ili iznad nivoa kože. Promjene na koži mogu biti pigmentirane ili bez pigmenta. Vremenom neke od ovih promjena djelovanjem štetnih faktora, najčešće sunčevim zracima, ili nekim drugim oblicima zračenja mogu se promjeniti, te postati maligne. Promjenu na koju se sumnja da je maligna ili da može postati maligna potrebno je odstraniti, te je poslati na patohistološku analizu koja daje 100% nalaz o kakvoj se promjeni radilo.

Neke od najčešćih promjena na našem tijelu su:

  • Aktinična keratoza
  • Fibrom kože
  • Dermatofibrom
  • Hemangiom
  • Seboroična keratoza
  • Pigmentirani nevus
  • Melanom

Preoperativna priprema

Potrebno je skrenuti pažnju ukoliko imate koagulopatije, oboljenja štitne žlijezde, povišen krvni pritisak, bubrežno ili srčano oboljenje, te ukoliko uzimate antikoagulante (Aspirin, Andol, Plavix, Sintrom). Sam operativni zahvat se najčešće radi u lokalnoj anesteziji i traje oko 20 minuta.

Postoperativni tok

Nakon operativnog zahvata idete kući. Orviniraju se analgetici i antibiotici po potrebi. Redovnim aktivnostima se najčešće možete vratiti istog dana. Konci se skidaju 7-12 dana u zavisnosti od regije. Nakon skidanja konaca ožiljak se tretira kremama protiv ožiljaka, kako bi bio što manje uočljiv.

Komplikacije

Komplikacije su rijetke. Može doći do infekcije, a kao kasna komplikacija i do stvaranja hipertrofičnih ožiljaka.

CIJENA ZAHVATA:  200 KM – 300 KM

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here