HomeLjepotaHoće li ombre ikada izaći iz mode?

Hoće li ombre ikada izaći iz mode?

Već stoti put se danas gledate u ogledalo, anksiozno zureći u neoblikovanu i beživotnu kosu. Znate da trebate nešto uraditi, ali niste sigurni šta. Ošišati se kratko? Ofarbati se u platina plavu? Svi najpopularniji stilovi previše su za vaš ukus. Onda se sjetite: ombre! Izgleda da je to stil koji ne izlazi iz mode. 

Početak 

Teško je reći ko je pokrenuo ovaj trend, ali pjevačica Aaliyah Haughton začarala je fanove s frizurom 2000-e. Sada, godinama kasnije, ova jednostavna formula s dvije boje pretvorila se u razne stilove. Dakle, blijedi li ombre? Ni blizu! Ovaj trend jednostavno godinama slijedi primjer kameleona i mijenja svoje forme. 

Šta je tačno ombre? Originalna Aaliyag verzija bila je njena prirodno tamna kosa i svijetli vrhovi. Danas, ne mora biti samo tamno-svijetla varijanta, već može biti i boja duge. Naprimjer, Ciara je imala tamne korijene ali plave vrhove, a Kylie Jenner je imala tamno smeđe korijene sa svijetlo plavozelenim vrhovima. Ombre je jednostavno postepeno blendanje dvije boje ili nijanse. Pored toga, definicija ombre-a određuje se vašom maštom.

Prednosti

Pored toga što izgledate kao ‘it’ girl svog susjedstva, ombre ima i neke uzbuđujuće prednosti. Ako se neko odluči za ombre koji ima prirodnu boju kose na vrhu, a ofarbane vrhove, lako se održava. S obzirom da se kosa farba samo na vrhovima, ne morate brinuti o izraslim korijenima ili stalnim farbanjem da sakrijete boju koja vam se ne sviđa. Kada kosa ‘izraste’, količina ombrea naspram prirodne boje jednostavno se smanjuje, ali čak ni to ne izgleda loše. Ako vam se ne sviđa kako je ombre na kraju ispao, to također znači da, nakon što vaša kosa naraste do željene dužine, možete samo ošišati ombre vrhove. Iako farbanje ombre-a može koštati više od farbanja cijele kose, trošak održavanja će vam s druge strane uštediti novac. 

Sombre

Uz razvoj i transformiranje ombre-a, došlo je i do zbunjenosti. Pored raznih izbora boje, postoji i alternativni stil koji se zove sombre. Kod sombrea na kosi je više postepenog blendanja koje izgleda prirodnije. Sombre je priuštiviji i zahtijeva manje održavanja. Međutim, ne očekujte da se nećete dugo zadržati u salonu. S obzirom da je potrebno fokusiranje i vještina da se dostignu stepenaste nijanse kose, obično je potrebno više vremena. Najbolje je izbjeći konfuziju i pokazati frizeru šta tačno želite, umjesto da pretpostavite da poznaju razliku između te dvije varijante.

Ombre se kao stil produžio i na nokte, odjeću, torte i skoro sve što dolazi u bojama. Ombre trend sigurno ne izumire, i sigurno neće još dugo!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE