Hrana koja može uzrokovati opadanje kose

0
525

Hrana koju jedemo odgovorna je za hranjive tvari koju naša kosa dobiva.

Zbog toga je vrlo bitno da jedete zdravo i da znate koliko je bitno kontrolisanje ispadanje kose. To je malo komplikovanije nego što mislimo. Pa kako kontrolisati gubitak kose? Pogledajmo koja hrana može dovesti do oštećenja kose. 

Mliječni proizvodi 

Često čujemo kako su proteini iz mlijeka dobri kad je u pitanju održavanje zdravlja kose, mnogi se stručnjaci slažu u tome i to je tačno. Međutim, mora se uzeti i u obzir da mliječni proizvodi u sebi sadrže određene količine masnoće. Masnoća ili masti podižu nivo testosterona u tijelu, a to je jedan od mnogih razloga zašto kosa opada. 

Šećer 

Bez obzira koliko pričamo o bitnosti smanjenja količine unosa šećera, čini se kao da ne opada. Šećer usporava cirkulaciju, a tada je krv teško dolazi do folikule dlake. Još jedan problem je taj što se u krvi nalaze nutrijenti koji također ne dolaze do folikule. 

Rafinirani ugljikohidrati

Iako su sigurno omiljenog ukusa za mnoge, nažalost uzrokuju opadanje kose. Hljeb, torte, paste, pice i drugi ugljikohidrati blokiraju tjelesni odbrambeni mehanizam od stresa. Pored toga, oni se pretvaraju u šećer u tijelu, a već smo spomenuli kako on utječe na kosu. 

Orasi

Kako to da ova hrana puna proteina i zdravih masti šteti kosi? Neki ljudi su veoma alergični na orahe i imaju reakciju čim ih pojedu. Drugi su blago alergični na njih, što znači da imaju odloženu reakciju što obično rezultira opadanjem kose. 

Sabljarka

Odličan je izvor proteina, ali i vrlo bogata živom. Živa je jedan od većih uzročnika opadanja kose. Glavni metal o kojem se trebate brinuti je cink. Cink i živa nemaju dobru međusobnu ‘interakciju’, što dovodi do nedostatka cinka. S obzirom na to da on pomaže kod rasta kose, njegov nedostatak može uzrokovati istanjivanje i ispadanje kose. 

Masna hrana

Sama riječ „masnoća“ predstavlja problem. Tjeme ispušta masnu supstancu koja se naziva sebum. Sebum pruža hidrataciju vašoj koži tjemena kao i kosi. Previše dodatne masnoće dovodi do masnog tjemena. Ako je tjeme previše masno, dlaka ne može rasti i kosa opada. 

Gazirana pića

Gazirana pića remete inzulin u krvi i tijelo lošije reaguje na šećer. To dovodi do povećanja šećera u krvi, što onda remeti cirkulaciju i smanjuje dotok nutrijenata do folikule dlake, uzrokujući gubitak kose. 

Alkohol 

Vjerovatno glavna zvijezda mnogih partija i zabava, ali nije baš dobar za kosu. Na osnovnom nivou, alkohol dehidrira dlaku. Ako dlaka nema dovoljno vlažnosti postaje britka i oštećena. Još jedan problem je taj što alkohol uništava cink u tijelu, a on je vrlo bitan mineral kad je u pitanju rast kose i njen volumen. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here