Hrana koja pomaže pri ublažavanju podočnjaka

0

Ako imate tamne podočnjake, znate koliko veliki utjecaj na cjelokupan izgled mogu imati. Naravno, nerviraju nas zbog estetike, ali mogu utjecati na nas i na druge načine. Oči su dio lica koji svi gledamo izravno kad komuniciramo jedni s drugima; kao glavnu tačku naših lica, nemoguće ih je ignorisati, osim ako osoba ne nosi sunčane naočale. Podočnjaci mogu učiniti da izgledate umorno kad se osjećate savršeno odmorno, i nezdravo kad ste sasvim dobro.

Ali, šta uzrokuje podočnjake i zašto ih neki od nas imaju, a drugi nemaju? Razmotrimo faktore koji su urođeni nekim ljudima, zatim uzroke koji su posljedica načina života. Među biološke uzroke svrstava se genetika, ton kože i starost. Kada je riječ o posljedicama načina života, to uključuje nedostatak sna, anemiju, pušenje, alergije i usporen rad štitnjače.

Postoje neka očita rješenja za ovaj problem poput prestanka pušenja i liječenja medicinskih problema. Također, važno je piti dovoljno vode svakodnevno. Međutim, podočnjaci mogu potrajati čak i ako se pozabavite uzrocima njihovog nastanka. Srećom, postoje namirnice i suplementi koji vam mogu pomoći u borbi s podočnjacima!

  • Paradajz: sadrži likopen, koji pomaže u zaštiti krvnih žila i pomaže pri cirkulaciji. Njihovoj sposobnosti da zaštite žile ispod očiju i poboljšaju cirkulaciju dodatno pomaže kvercetin koji paradajz sadrži.
  • Krastavci: Vaša prva misao kada vidite krastavce na ovoj listi može biti da mislimo da biste trebali staviti krišku krastavca na oči. Ovo je popularan način za smanjenje natečenosti oka, ali krastavci su korisni i za vaše oči kada se unose prehranom. Njihov visok sadržaj vode pomaže u hidrataciji područja ispod očiju, a imaju i silicijum dioksid koji može pojačati proizvodnju kolagena.
  • Sjemenke sezama: Antioksidanti u sjemenkama sezama mogu otkloniti simptome umora, koji može uzrokovati vaše podočnjake. Sadrže vitamin E koji je koristan za cjelokupno zdravlje očiju.
  • Lubenica: lubenice smatrajte kombinacijom krastavaca i paradajza. One imaju visok sadržaj vode kao krastavci, a obojene su likopenom kao i paradajz. Bonus – ukusniji su od bilo kojeg povrća!

Suplementi koji mogu pomoći:

  • Željezo: Ako su vaši podočnjaci uzrokovani anemijom, suplementi željeza pomoći će vam da ih se riješite.
  • B12: Budući da se može pronaći u hrani životinjskog porijekla, vegani posebno moraju osigurati da B12 dobijaju suplementacijom. Ali čak i onima koji jedu meso, dodatna suplementacija mogla bi pomoći.
  • Vitamin K: Ovaj vitamin povećava zgrušavanje krvi i poboljšava cirkulaciju. U kombinaciji s kofeinom, pokazalo se da vitamin K smanjuje pojavu tamnih podočnjaka. Kao dodatak, osim što pomaže cirkulaciji oko očiju, vitamin K je važan i za zdravlje kostiju i vaš kardiovaskularni sistem.
  • Vitamin C: Teško je povjerovati da je vitamin koji poznajemo i volimo iz citrusa moćan u uklanjanju tamnih krugova, ali to je istina. Vitamin C odgovoran je za promicanje sposobnosti vašeg tijela da proizvodi kolagen. Također smanjuje foto oštećenja, što je važno ako su vaši tamni krugovi uzrokovani izlaganjem suncu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here