HomeLjepotaI vaša stopala zaslužuju najbolju njegu

I vaša stopala zaslužuju najbolju njegu

Nokti su jedna od komponenti ženske ljepote i elegancije. Ali ponekad njihovo stanje očekuje mnogo da se poželi. Nedostatak vitamina, bolesti i ozljeda može dovesti do činjenice da će nokti izgledati suhi, lomljivi i moraju biti skriveni.

Osnovna zadaća pedikiranja je zaštita stopala i noktiju, te sprečavanje traumatskih promjena na njima. Iako pedikura ima i estetsku funkciju, pogotovo u toplom periodu kad su nokti i peta otkriveni, ona je u ostalim mjesecima zanemarena jer su stopala u najvećem dijelu godine zaklonjena obućom i skrivena od pogleda. Zapuštenost njege i lijenost kada su u oticanju stopala dovode do patoloških problema.

 

Amela Ribić završila frizeraku školu, nakon čega je odlucila zavrsiti edukaciju za nokte 2011. godine i to je bila ljubav na prvi dodir. Posvetila se radu sa noktima gdje se usavršavala i učila od najboljih edukatora. Završila je preko 20 edukacija. Također je završila edukaciju za polygel, te je postala master edukator 2018.godine. Pored toga što je nail edukator, Ribić je završila mnoge druge edukacije, te iste usluge možete iskoristiti u salonu koji se nalazi na adresi Kulovića br. 5, u Sarajevu.

 

Međutim, moderne metode kozmetologije mogu poboljšati izgled čak i najružnijih noktiju po prirodi i vratiti povjerenje ženi. Za vrlo popularne i najvažnije, učinkovite postupke uključuju protetiku noktiju.

Prekrasna stopala važna su u svakom dobu života, no briga za stopala se obično zanemaruje u odnosu na njegu drugih dijelova tijela. Ljudsko stopalo čini 28 kostiju koje su međusobno povezane ligamentima i zglobovima. S obzirom da osoba prosječno napravi između 5000 i 20000 koraka dnevno, potpuno je prirodno da se dešavaju zadebljanja na peti koja trpi najveći teret cijelog našeg tijela.

 

Svi smo se mi, stari i mladi našli u situaciji kada smo skrivali svoja stopala i oblačili čarape u cik ljeta. To više ne mora biti tako. Svaka osoba ima određeni problem sa svojim stopalima, bio to urasli nokat, zadebljana koža ili ne oblikovan nokat.

Rješenje u takvim situacijama je naravno, pedikura.

 

Zdravlje noktiju i kože neka dođe iznutra

 

Kako bi održali kožu i nokte zdravima, trebate i u organizam unijeti dobre i hranjive namirnice. Osim toga možete raditi različite kure i tretmane za svoje nokte, stopala i ruke. Unosite dovoljno vitamina, proteina i hranjivih tvari. Najbolji način je dobra prehrana i dosta tekućine. Slabi nokti ukazuju na nedostatak vitamina A, B i C kao i željeza. U prehranu uvrstite namirnice koje su bogate tim vitaminima. Neke od tih namirnica su paradajz, blitva, kikiriki, mahunarke, perad, losos, tuna, jaja, školjke i rakovi. Osim toga pomoći će vam: maslinovo ulje, kokosovo ulje, jaja i bjelanjci, mlijeko, limun i zeleni čaj.

 

Tvrde i ispucale pete su problem koji muči i žene i muškarce, sa kojim se borimo tokom cijele godine. Kupanje u vrućoj vodi, težina, genetske predispozicije i neodgovarajuća obuća samo su neki od uzroka ovog problema.

Stopala je svakako potrebno njegovati kremama kao i ostatak tijela, svaki dan nakon tuširanja, kako bismo spriječili isušivanje kože.

Problem tvrdih peta, odnosno zadebljanja kože na peti pojavljuje se i na drugim dijelovima stopala, na vanjskom rubu tabana, palca i na jastučićima stopala. Stopala je potrebno njegovati kremama jer će tada koža biti mekana i nahranjena.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE