HomeLjepotaImati masnu kožu i nije tako loša stvar – evo kako možete...

Imati masnu kožu i nije tako loša stvar – evo kako možete znati kada trebate uraditi nešto po tom pitanju

Masna koža često se smatra ‘problemom koji treba riješiti’. Međutim, iako je nekad uzrok neželjenih akni, nema zapravo ništa ‘loše’ u tome da imate ovakav kompleks. Zapravo, ulje na koži je dobro za zdravlje kože.

Naša koža je barijera, tj. zaštita od vanjskih elemenata, te održava nivoe hidratantnosti i štiti od infekcija, bakterija i virusa. Pored toga, sebum je bogat vitaminom E koji se bori protiv slobodnih radikala i štiti kožu od starenja i oštećenja. Pored toga, oni koji imaju masniju kožu obično imaju manje bora kako stare. 

Masne žlijezde su sasvim prirodne i njihova aktivnost ovisi od osobe do osobe, zbog čega neki imaju manje a neki više masnu kožu. Osim ako vam masna koža smeta, recimo da vam je glavni uzrok pojave puhica i akni, ne postoji medicinski razlog da je se pokušate riješiti. Iako nema ništa loše u tome što želite kontrolisati masnoću radi lakšeg nanošenja šminke, ako kožu previše isušite raznim proizvodima, koža neće moći optimalno ‘raditi’ te će vam stvoriti suprotan efekat. Evo kada je masna koža problematična. 

  1. Javljaju se neželjene puhice 

Prekomjerno lučenje masnoće često se povezuje s pojavom akni. To je zato što se one javljaju kada se ispod kože zarobe masnoća, prljavština i mrtve ćelije kože. Ako imate masnu kožu i zbog nje problem s aknama, pronađite način da usporite lučenje masnoća. 

  1. Šminka ne ostaje na mjestu 

Ako imate masnu kožu, znate da je šminku teško ‘zadržati’ na mjestu u toku dana – čak i ako uspijete nekako da je ‘fiksirate’ na licu. Imate osjećaj da vam koža odbija šminku i onda se stvaraju fleke. 

  1. Niste obožavatelj „sjaja“ 

Masna koža znači da izgledate sjajno. Nekima se to sviđa, a nekima ne. 

Kako se boriti s masnom kožom? 

Poradite na hormonima 

Žlijezde koje luče masnoću i sebum na sebi imaju hormonalne receptore. Povećana proizvodnja sebuma je zbog toga obično povezana s hormonima. U tom slučaju vam mogu pomoći dermatolozi, koji će vam preporučiti preparate ili tretmane kojima možete kontrolisati hormone, a samim tim i lučenje masnoće i pojavu akni. Postoje pilule koje se uzimaju oralno, a imaju anti-genetička svojstva, što znači da pomažu kod smanjenja lošeg estrogena i testosterona koji uzrokuju akne. Ipak, ništa ne radite na svoju ruku i uvijek se posavjetujte sa dermatologom da ne biste doživjeli suprotne efekte i možda napravili još veću štetu. 

Proizvodi koji usporavaju lučenje masnoća 

Jedan od načina da usporite lučenje masnoće je da smanjite upalu u koži uz pomoć sastojaka poput retionida i niacinamida. Hormon stresa povećava lučenje masnoće u koži, tako da ćete smanjenjem upala učiniti kožu manje masnom. Iako su retinoidi najbolji za sprječavanje začepljenih pora, također imaju i protu-upalna svojstva. Ipak, napominjemo da se posavjetujete s dermatologom ako ih želite isprobati. 

Koristite prajmer koji ima svojstva matiranja 

Ako nosite šminku, prajmer koji matira može vam biti od pomoći. On može kontrolisati masnoću, ali i hidratizirati kožu. Pored toga, ono što je dobro kod prajmera je to što se oni mogu nositi i kao ‘puder’ i tako smanjiti izgled pora, sjaja, bora, linija i kontrolisati masnoću na koži.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE