Irma Mandžuka: Trajna šminka usana

0

Trajna šminka usana predstavlja jedan od načina za korigovanje i prekrivanje nedostatka

Piše: Irma Mandžuka PMU artist

PMU artist iz Bugojna već dugi niz godina radi tretmane trajne šminke u salonu “Lady DI”. Također je rukovodilac Edukativnog centra “Lady DI”.

Trajna šminka usana u tehnici mikropigmentacija / sjenčenje je u posljednje vrijeme tretman koji Irma najviše voli da radi. Dugi niz godina je u ovom poslu i uljepšala je mnoge svoje klijentice s tretmanima: obrve, eyeliner i usne. U svom Edukativnom centru “Lady DI” u Bugojno svakodnevno vrši obuke za spomenute tretmane, a ovom prilikom želi da nam približi tačno šta je to što treba da znamo i šta da očekujemo od tretmana trajne šminke usana.

Danas, jedna od najpopularnijih i najtraženijih tehnika je popunjavanje usana bojom.

Primijetila sam u posljednje vrijeme da mi najčešće dolaze klijentice koje žele da imaju malo veće usne, a ne žele da ih pune s filerima. Moje iskustvo i razgovor za jednim poznatim doktorom i stručnjakom koji radi filere mi je pokazalo da je jako savršen ishod kad prvo uradite trajnu šminku usana pa onda punjenje filerima, jer su rezultati bukvalno savršeni, a i sa vrlo malom količinom filera dobijete savršene usne. Iako, nakon trajne šminke usana većina klijentica bude zadovoljna i ne radi filere uopšte.

Tretman se izvodi specijalizovanim mašinicama za trajnu šminku, kojima postižemo izgled sjenčanih (ombre) ili karmin usana, prema želji klijenta.

Usne mogu izgledati potpuno prirodno i neutralno ili naglašeno i glamurozno. Trajna šminka usana predstavlja jedan od načina za korigovanje i prekrivanje nedostatka. Blijede usne, naročito one nejasno definirane, dobit će jasniju konturu i željeni pigment, a tanka usne punoću. Ipak, prije nego se odlučite na ovakav korak, neophodno je da ste upućeni u sve prednosti ovog tretmana! Mnogim ženama šminkanje predstavlja zadovoljstvo, ali ima i onih kojima je svakodnevno šminkanje veliki teret; previše su zauzete, puno rade , rano ustaju i nemaju dovoljno vremena za sebe. Za permanentni makeup najčešće se odlučuju osobe koje vole prirodni izgled i laganu šminku, a i sve ostale koje imaju male usne, blijede i nedefinirane. Proces mikropigmentacije je unošenje pigmenta u epiderm, u ovom slučaju, epiderm usana.

Naglašavam da glatka koža puno bolje prima boju i zbog toga svoje klijentice uvijek prije samog tretmana savjetujem da usne dosta hidriraju i njeguju!

Na početku tretmana se olovkom crtaju konture i određuje se pravilan oblik usana, a zatim radi pigmentacija. Tek kad se klijent složi sa novim izgledom – oblikom i bojom, radim tretman! Boja se pomoću specijalnog medicinskog aparata, laganim pokretima ruke unosi u gornji sloj epiderma i tu ostaje tri do pet godina, ovisno o metodi, starosti kože, metabolizma i vrsti boje koja se koristi.

Iako je tretman bezbolan, koristim lokalni anestetik i moje klijentice su jako sretne jer nema boli.

Nakon tretmana, usne često ostaju natečene nekoliko sati i osjećaj blage zategnutosti kože smatra se sasvim normalnom reakcijom i može potrajati nekoliko dana.

Tehnike mogu biti različite – od konturisanja, do sjenčanja i rekonstrukcije usana, a za koju ćeš se odlučiti, isključivo ovisi potrebama i željama mojih klijentica. Mnogima je upravo sjenčanje favorit, jer se nepravilnosti lako eliminiraju, te sve izgleda dosta prirodno i prelijepo.

Njega trajnog makeup-a najvažnija je 7-10 dana nakon tretmana.

Po mojoj preporuci, klijentice na tretirano područje  redovno nanose adekvatne kreme koje će spriječiti eventualno stvaranje infekcija, ali će i djelovati na regeneraciju kože.

U ovom periodu potrebno je izbjegavati izlaganje suncu, agresivne preparate, odlazak u saunu ili na bazen, more i slično.

Ukoliko imate neke od hroničnih oboljenja ili stanja, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom pije nego se odlučite za ovaj tretman. Osobe sklone pojavi herpesa moraju znati da se trajna šminka usana tretira kao ozljeda kože, zato se virus koji je i ovako prisutan u organizmu poslije ovog tretmana može aktivirati, čak i više nego što je to uobičajeno, ali statistike pokazuju da to stanje vrlo kratko traje!

Cijena trajne šminke usana-jako bitno pitanje.

Cijena nikada ne smije biti presudna prilikom izbora mastera koji će vam radit usne. Najvažnije je da se postupak izvodi u strogo higijenskim uslovima i to isključivo na mjestima koja imaju profesionalne usluge! Iako je izbor boja koje se mogu aplicirati na usne prilično širok, uvijek svojim klijentima savjetujem da dobro razmisle sa kojom bojom na usnama bi se željele buditi narednih nekoliko godina. Ipak, trendovi se brzo mijenjaju, a trajna šminka usana traje dugo, te zbog tog nikad ne preporučujem da radite jako crvene usne, niti ljubičaste, smeđe, pink itd… Ono sto preporučujem jesu prirodne boje usana koje vam uvijek pristaju uz vaše lice!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here