Ishranom do zdravije kose

0
486

Zdrava kosa može doprinijeti da se osjećamo samopouzdanije, a naša prehrana nam može mnogo pomoći u ostvarenju tog cilja. Dobar izbor hrane je bitan kako biste ostali u formi, ali je također i bitan kako bi naša kosa bila sjajna, voluminozna i snažna. Baš kao što neuravnotežena prehrana može utjecati na vašu kožu i uzrokovati akne, hrana koju jedete može imati ogroman utjecaj na vašu kosu. Kako bismo vam pomogli da postignete zdrav izgled kose, sastavili smo ovaj vodič za ishranu za zdravu kosu. Nastavite čitati kako biste vidjeli hranjive sastojke koji čine veliku razliku kada je riječ o zdravlju i izgledu vlasi te koju hranu jesti da biste ih unijeli u vaš organizam!

  • Biotin

Naše tijelo već stvara biotin, pa nije ključno uzimati suplemente ako nemate manjak biotina u organizmu. Važno je imati uravnoteženu prehranu koja uključuje hranu bogatu biotinom, poput jaja, badema i avokada.

  • Folna kiselina i željezo

Folati i željezo pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca koje dovode kisik do tjemena i folikula kako bi pospješile rast kose. Nedostatak željeza, koji je posebno čest kod žena također je povezan s gubitkom kose. Špinat je jedan od najboljih izvora folata i željeza, zato  ga ujutru konzumirajte s omletom ili za ručak poslužite svježu salatu od špinata.

  • Proteini

Proteini su vitalni za rast svih ćelija, a posebno za rast vaše kose. Kosa dobija strukturu od proteina koji se nazivaju keratin, a nedostatak keratina dovodi do usporenog rasta kose, kao i slabih i tankih vlasi kose. Hrana bogata proteinima je piletina i nemasna govedina. Međutim, ako ste vegetarijanac, leća, tofu i soja izvrsni su izvori proteina.

  • Vitamin A

Vitamin A potiče rast ćelija što uzrokuje rast kose. Također pomaže tijelu u stvaranju sebuma, što je neophodno za zdravo tjeme i zdravu, njegovanu kosu. Batat, mrkva, špinat i kelj sadrže puno beta-karotena koji se pretvara u vitamin A.

  • Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su čudotvorci za vašu kosu. Imaju protuupalna svojstva, pa pomažu folikulima dlake da ostanu otvoren i potiču rast kose. Masna riba, poput lososa i tune, orasi i sjemenke lana su izvori ove zdrave masti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here