Ivana Barbara Cook: Najvažnije je posjedovati kvalitetno znanje

0

Vjerujemo da svi u jednom trenutku, kada ne ide sve po planu kako zamišljamo, razmišljaju da odustanu. 

Prekretnica da li ćete postati ono što želite ili zauvijek žaliti što možda još jednu šansu niste dali onome čemu težite. U razgovoru sa Ivanom smo saznali kako je izgledao njen početak, a šta trenutno radi. 

Ivana Barbara Cook rođena je 1995. godine u Tuzli. U Tuzli je završila gimnaziju KSC „Sv. Franjo“ 2014. godine, a nekoliko godina kasnije pohađala je edukaciju za tehničara za nokte na „Magnetic Nail Academy Tuzla“. Nakon završene edukacije odmah se počela baviti tim poslom.


Kada i kako se rodila ljubav prema Vašoj profesiji?

Krajem 2020. godine sam bila na prekretnici i razmišljala o tome da pokrenem vlastiti biznis. Jedna od ideja je bila industrija ljepote i tako sam otišla na baznu edukaciju za nokte, da bih stekla osjećaj o tom poslu i mogla donijeti dalje odluke. Nakon te obuke, koja je bila odlična podloga za dalji rad, počela sam da vježbam kod kuće s prijateljicama i nedugo nakon toga sam upisala i uspješno završila Magnetic Nail Academy. Odmah nakon akademije sam sam počela raditi u frizersko-kozmetičkom salonu, a ove godine sam otvorila svoj salon.

Kako je izgledao Vaš početak, i kako se razlikuje od sadašnjosti?

Početak je bio prilično demotivirajući. Sjećam se prvog seta noktiju koji sam napravila na živom modelu. Trajalo je vječnost – barem za modela – skoro četiri sata. Kada sam završila, prva misao je bila: „Ovo je prvi i zadnji set noktiju!“ Iako su sami nokti bili odlični za početnika, ja sam osjećala bol u leđima i bilo mi je jasno da niko neće imati toliko vremena za nokte. To je potvrdilo moju opredijeljenost da se posvetim daljem učenju, istraživanju i vježbi. Sada je sve već mnogo drugačije. Najveći „vjetar u leđa“ mi je to što se mušterije vraćaju i da su zadovoljne onim što im pružam. 

Šta je za Vas najvažnije u poslu?

Ne samo u mom poslu, nego u svakom je najvažnije posjedovati kvalitetno znanje, raditi s kvalitetnim materijalom i stalno se usavršavati. Ja smatram da sam još uvijek početnica i da imam još dosta da učim, no govoreći iz cipela početnika – dobro preneseno i kvalitetno znanje koje sam stekla, i kvalitetan materijal s kojim radim, su mi bili oslonac da dalje učim i to primjenjujem u mom salonu. 

Koji Vam je najteži dio posla?

Nisam neki ljubitelj turpijanja, ali kao i u svakom poslu sve ima svoje mane i prednosti. Nisam veliki ljubitelj crtanja french-a, ali ga naravno po želji klijenta radim!

Recite nam ukratko o Vašem salonu i/ili uslugama koje nudite.

Salon se nalazi u Tuzli na adresi 15. Maja bb, TC Sjenjak. Naziv salona je „Beauty point“. Usluge koje možete dobiti u salonu su: geliranje prirodnih noktiju, nadogradnja noktiju tipsama, izlijevanje noktiju, polygel, pedikir (Mavex), lashlift, browlift, čupanje i farbanje obrva.

Za kraj, imate li neku poruku za naše čitaoce?

Svaka osoba, bilo da je žena ili muškarac, je najsretnija kada sebi posveti bar malo vremena i učini nešto za sebe. Kozmetički tretmani daju dvije stvari u jednom: odvojili ste vrijeme za sebe i opustili se, a istovremeno ste dobili nešto što vas čini sretnijim. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here