HomeLjepotaIvana Naletilić: Recept za lijepa i uredna stopala

Ivana Naletilić: Recept za lijepa i uredna stopala

Salon ljepote Kairos je poznata beauty adresa u Širokom Brijegu, gdje se poseban naglasak stavlja na lijepa i zdrava stopala. Vrlo brzo ćemo imati priliku oblačiti sandale, stoga obratite pažnju na vaša stopala.

Ivana Naletilić je rodom iz Širokog Brijega, gdje živi i radi. Također je vlasnica salona „Kairos“.

Intervju: Ivana Naletilić, majstor kozmetičar i Salona ljepote „Kairos“

U vremenu kada mnogi teže zdravom načinu života,najveća pažnja usmjerava se upravo na sve što naše tijelo njeguje i dodiruje. U susret toplom vremenu i ljepšim danima o stopalima i problemima stopala razgovaramo s Ivanom Naletilić, koja je majstor kozmetičar i vlasnica kozmetičkog salona KAIROS.

Za početak razgovora recite nam koje sve vrste pedikure postoje?

Pedikura podrazumijeva sve tretmane i probleme vezane za stopala. Dobra i redovna pedikura je neophodna za zdravlje stopala.

Najčešće pedikuru dijelimo na:

  • medicinsku,
  • estetsku,
  • klasičnu,
  • suhu (bez namakanja stopala),
  • spa.

Ovisno kakva stopala i probleme klijenti/ce imaju odlučujemo se za neku od navedenih vrsta. Pedikura obično traje od 30-120 minuta, ovisno o problemu i proceduri koje se koriste prilikom samog tretmana. Tretman pedikure možemo završiti sa masažom stopala, lakiranjem ili geliranjem noktiju na stopalima.

S kojim sve problemima se susrećete u svakodnevnom radu?

Stopala mogu patiti od banalnih pojava kao što su zadebljanja, natisci, neugodan miris, pa sve do ozbiljnih i jako zahtjevnih problema kao što su dijabetičko stopalo, čukljevi, urasli nokti, kurije oči, gljivična oboljenja, odvajanje ploče nokta i slični problemi. Iznimno stresne situacije za stopala su promjene godišnjih doba i obuće. Često se rade velike greške sa stopalima. Iskusni pedikeri već na prvi pogled mogu zaključiti o kakvom problemu je riječ ali i otkriti koje greške radite sa stopalima. Često se dešava da je obuća pretijesna, da nosite pogrešan broj obuće, da su nokti na nogama predugački, pravovremeno se ne reaguje na natiske ili isušena stopala. Moj lični savjet je redovna njega kože na stopalima, odgovarajuća krema, pravilno rezanje noktiju i prikladna obuća mogu mnogo učiniti za zdravlje i ljepotu stopala.

Koja vrsta pedikure se najviše traži?

U našem salonu, ovisno o stanju stopala najčešće radimo estetku ili medicinsku pedikuru. Estetska pedikura podrazumijeva tretman ljepote i njege za stopala ,a medicinska pedikura podrazumijeva sve segmente estetske pedikure uz tretiranje traumatiziranih stopala gdje stručno educirani djelatnik rješava probleme kao što su gljivice, kurije oči, urasli nokti, bradavice i slično.

Često u posljednje vrijeme čujemo za pojam “hemijska pedikura”, možete li nam reči o kakvoj metodi je riječ?

To je vrsta pedikure tokom koje se za uklanjanje odumrlih stanica ne koristi skalpel, žilet ili električna mašinica već posebni preparati, oblozi ili flasteri za otklanjanje odumrlih stanica i suhe kože. Ovi proizvodi su najčešće na bazi voćnih kiselina i na prirodan način djeluju na suhu i zadebljanu kožu stopala. Bitno je spomenuti da kod ovakvih pedikura moramo biti oprezni jer može doći do kontraindikacija kao što su alergijske reakcije i ne preporučuju se raditi osobama koje na stopalima imaju otvorene rane, posjekotine i slično. Često ih traže osobe s manjim problema na stopalima jer im ostavlja osjećaj mekoće.

Kada govorimo o njezi stopala i noktiju, ima li nešto što bi izdvojili kao specijalnost vašeg salona?

Specijalnost našeg salona je protetika nokta. To je tretman koji s dolaskom toplih dana postaje najtraženiji i neizbježan ako želite nositi otvorene papuče ili sandale. Kod mehaničkog oštećenja nokta, uslijed gljivičnog oboljenja ili zbog nekog drugog traumatskog događaja na noktu, često nam dolaze klijentice, a u posljednje vrijeme sve češće i klijenti na tretman. Postupak je neinvazivan i relativno bezbolan. Protetika ploče nokta podrazumijeva obnovu, popravak, korekciju, dodavanje, oblikovanje i zaštitu ploče nokta. Kod noktiju oboljelih od gljivica koristimo posebne antifungalne gelove s antimikotikom. S njima postižemo odlične rezultate u liječenju gljivica na noktima ali i korekciji. Trajnost tako rekonstruiranig nokta je oko 3 mjeseca, s tim da se kod nekih stanja preporučuje i raniji dolazak na provjeru. Obvezno preporučimo i neki od proizvoda za liječenje takvih noktiju, jer oporavak gljivicom zahvaćenog nokta je višemjesečni. Klijenti se u tom periodu dobro osjećaju i mogu obavljati svakodnevne obvaeze.

Kolika je potreba za pedikurom kod osoba u starijoj životnoj dobi? 

Jako velika… S godinama nokti na nogama postaju čvršći, deblji, deformiraniji.. Rezanje i oblikovanje često tada nije lak zadatak,sve je vrlo neugodno ,a ponekada i bolno. Starijim osobama često zbog otežanog kretanja pristupamo dosta opreznije. Pedikura za njih najčešće je ZDRAVLJE i povećava im kvalitetu života. Nakon tretmana uvijek su puni radosti i zahvalnost.

Kome biste preporučili parafinske kupke za stopala? 

Iako parafinska kupka spada u estetski tretman ima dobre rezultate i kod ublažavanje medicinskih tegoba poput reume ili nekih stanja artritisa (ako su zglobovi upaljeni, crveni ili nadraženi zagrijavanje se ne preporučuje). Češće se rade i traže zimi. Parafinske kupke prvenstvo su namijenjene tretiranju suhe, dehidrirane i zrele kože te ublažavanju tegoba sa zglobovima. Često se kombiniraju s pilingom i maskom za stopala, čime dobivamo dubinsku hidratacija kože te bolju cirkulaciju. Standardna temperature parafinski kupki je oko 45-50°C, pri ovoj temperaturi usporava se i širenje gljivica.

Možete li nam dati nekoliko savjeta za lijepa stopala?

Najbitnije je redovno provjeravati stopala. Uvijek obratite pažnju na boju i izgled kože i noktiju. Redovna higijena je obvezna, a za vrijeme pranja i sušenja posebnu pažnju obratite na područje između prstiju. Pravilno skraćujte nokte i birajte pamučne čarape. Nosite odgovarajuću veličinu obuće. Ako primijetite bilo kakve promjene na noktima ili stopalima nemojte ih zanemariti. Najbolje je da se obratite liječniku ili potražite provjeren pedikerski salon. Mnogi problemi mogu se riješiti brzo i efikasno samo ako zatražite pomoć na vrijeme.

I za kraj razgovora, recite nam na što trebamo obratiti pažnju kada biramo pedikerski salon?

U našem salonu veliko pažnju posvećujemo higijeni i sigurnosti kako za klijente tako i za djelatnike. Neke od jako bitnih stavki su:

  • ispunjeni sanitarno-higijenski uvjeti prostora i uposlenika
  • redovna i kvalitetna dezinfekcija i sterilizacija instrumenata za rad,
  • korištenje jednokratnog materijala koji dolazi u neposredni kontakt s korisnicima,
  • obučenost djelatnika i kvalitet usluge,
  • i ništa manje bitno, izbor kvalitetnih proizvoda za rad ako želimo obostrano zadovoljstvo s postignutim rezultatima.

Davno je poznati slikar, arhitekt, izumitelj i kipar Leonardo da Vinci izjavio: “Ljudsko stopalo je remek djelo tehnike i umjetnosti”. Ne zanemarujmo važnost redovne brige o stopalima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE