Ivona Jokić: Pored profesionalnih tretmana, kućna njega je jednako bitna 

0

Kožu treba jednako njegovati tokom čitave godine, i da pored profesionalnih tretmana kućna njega je jednako bitna na putu do zdrave, njegovane i sjajne kože.

Nakon ljeta uglavnom primjećujemo promjene, a kroz godine su te promjene sve vidljivije, zato je veoma bitno na vrijeme ‘krenuti’ u svijet profesionalnih tretmana.

INTERVJU: Ivona Jokić, magistar farmacije

Magistar farmacije Ivona Jokić, živi i radi u Tuzli, gdje je i rođena. Pored angažmana u farmaceutskoj industriji, svoju ljubav i strast prema njezi kože je krunisala započevši rad u beauty industriji. Zaljubljenik je u estetiku, muziku i kreativnost što joj ujedno predstavlja i inspiraciju u svakodnevnom životu.

Već po završetku srednje škole i započetog školovanja na farmaceutskom fakultetu Ivona je uplovila u svijet beauty industrije kroz poslove i angažmane koje je obavljala u tom periodu. Kako je njegovan izgled kože nešto što duboko cijeni i čemu i sama teži odlučila se edukovati na tom polju te 2021. godine završava edukaciju u Beogradu na prestižnoj PhiAcademy za određenu grupu tretmana. Od tada i zvanično započinje njen aganžman i doprinos uljepšavanju klijenata u beauty sektoru. Cijeli razgovor sa Ivonom pročitajte u nastavku. 

Draga Ivona, kada ste odlučili da uplovite u beauty industriju i koji je bio glavni razlog?

Ljubav prema njezi kože i samom uljepšavanju vuku i dublje korijene koje mi je još ranije kroz odrastanje usadila moja mama. Tokom čitavog školovanja a naposljetku i nakon završetka istog te sticanja zvanja magistra farmacije postojala je želja za dodatnom edukacijom u svijetu beauty industrije. Kako je njegovan izgled kože nešto što duboko cijenim i čemu i sama težim odlučila sam se edukovati na tom polju te 2021. godine završavam edukaciju u Beogradu na prestižnoj PhiAcademy za određenu grupu tretmana. Od tada i zvanično započinje moj aganžman i doprinos uljepšavanju klijenata u beauty sektoru. 

Posvećeni ste svome radu uljepšavanja dama, možete li nam reći što najviše volite da radite?

Prije svega Vas moram ispraviti i reći da pored dama, gospoda se također odlučuju na tretmane, no svakako u manjem obimu. Dame su ipak te koje još uvijek više pažnje posvećuju njezi kože. Kada su tretmani i njega kože u pitanju najveća satisfakcija za mene predstavlja promjena koju klijenti uoče nakon završenog tretmana ili serije tretmana. Najčešće mi osmijeh na lice nabaci komentar mojih klijentica koje tvrde da im koža znatno sija i izgleda drugačije, te da im često i nije potreban make up nakon tretmana. Ipak, najviše sam osjetljiva na klijente kojima tretiram stanja kao što su ožiljačna tkiva od akni jer je sam proces dolaska do željenog rezultata ponekad duži i promjene dolaze step by step.

Znamo da i koža trpi za vrijeme vrućih ljetnih dana, koji su to tretmani koji pomažu koži da se obnovi i vrati hidrataciju?

Mišljenja sam da kožu treba jednako njegovati tokom čitave godine, i da pored profesionalnih tretmana kućna njega je jednako bitna na putu do zdrave, njegovane i sjajne kože. Naravno, stil života kao i genetski faktor dosta odlučuju u svemu, no pravilnom njegom i odrađivanjem profesionalnih tretmana u toku godine veoma uspješno ćemo doprinijeti održavanju zdravlja kože i sprječavanju novih oštećenja. Ljeto je specifično doba godina gdje se rekla bih svako od nas malo opusti, te se manje posvećuje pažnja njezi kože, izloženiji smo suncu i oštećenjima koje ono nosi, a ujedno žudimo za tamnijim tenom. Nakon ljeta uglavnom primjećujemo promjene, a kroz godine su te promjene sve vidljivije, zato je veoma bitno na vrijeme ‘krenuti’ u svijet profesionalnih tretmana. Ključno je odmah po završetku ljeta kožu dodatno nahraniti uz pomoć profesionalnih tretmana i doprijeti do sloja kože gdje kreme i serumi nemaju veliki učinak. Higijenski tretman lica je imperativ, no sva dublja oštećenja i promjene vrlo lako ćemo tretirati Microneedling tretmanom koji je ujedno i moj favorit jer daje rezultate vidljive odmah. Moja preporuka je serija tretmana u razmaku od dvije do tri sedmice za postizanje najboljeg efekta.

Koji se kozmetičarski tretmani najviše traže na jesen?

Kao što sam i prethodno navela svakako su to tretmani za obnovu i hidrataciju kože nakon ljeta, kao i tretmani uklanjanja hiperpigmenatcijskih fleka od sunca. Obzirom da microneedling tretmanom tretiramo i oštećenja na koži kojima se trebamo nekada i duže posvetiti i koja nisu nastala tokom ljeta kao posljedica izloženosti suncu kao što su ožiljci, ožiljci od akni, ili pak bore, a za koje se klijenti odlučuju tokom čitave godine i čiji proces traje, na jesen je svakako znatno povećana potražnja za istim jer naprosto klijenti postaju svjesniji te više pažnje i vremena imaju za profesionalnu njegu a i izloženost suncu je manja.

Koja je razlika između plasma pen-a i microneedlinga?

Plasma pen je tretman koji energijom plazme podstiče zatezanje proteinskih vlakana u dubljim slojevima epiderme te dolazi do momentalnog zatezanja kože. Plasma pen je metoda kojom nehirurški zatežemo višak kože na svim regijama, a najčešće su to regije kapaka, bore oko očiju, pušačke bore, bore na čelu, no generalno sve regije je moguće tretirati ovom metodom. Također, pogodan je za uklanjanje strija, ožiljaka kao i benignih tvorevina iznad površine kože kao što su fibromi i bradavice. Microneedling je minimalno invazivna terapijska tehnika koja uz pomoć snopa iglica dovodi do stvaranja mikrokanala kojim omogućavamo transepidermalnu primjenu proizvoda direktno u dermis. Microneedling podstiče proizvodnju kolagena u koži te je tako jedna od vodećih tehnika za podmlađivanje, a ujedno ovom tehnikom tretiramo i druga stanja kao što su proširene pore, hiperpigmentacijske fleke, ožiljci, strije i alopecija.

Kada i zašto plasma pen ostavlja ožiljke?

Plasma pen ukoliko je odrađen profesionalno i pravilno nipošto ne smije ostaviti ožiljke na koži. Svakako da proces zacijeljena kože nakon plasma pen tretmana je duži od microneedlinga jer je i sam način izvođenja tretmana drugačiji te ako uzmemo u obzir da je koža na određenim tretiranim regijama osjetljivija samim tim duži je i proces obnove. Također, bitan faktor je i činjenica da nemamo svi isti tip kože i da je brzina obnove kože individualna za svakog klijenta pojedinačno.

Koji su glavni uzročnici spuštanja očnih kapaka i možemo li spriječiti?

Jedan od glavnih uzročnika po meni je svakako genetski faktor te na tretman često dođu i mlađe osobe u kasnim dvadesetim sa znatno spuštenijim kapcima nego osobe u poznijim godinama. Nakon genetskog faktora svakako slijedi starenje, gubitak elastičnosti kože kao i slabost i funkcija okoločnih mišića što se donekle i podrazumijeva. Pored svega navedenog svakako do promjena dolazi i uslijed određenih zdravstvenih stanja. Gubitak elastičnosti kože i starenje ne možemo spriječiti no svakako možemo pratiti kojom brzinom dolazi do gubitka elasticiteta na pometnutoj regiji i na vrijeme se odlučiti za tretman kako bi usporili proces spuštanja kapka odnosno viška kože. Ja volim često reći svojim klijentima ukoliko vide da je proces opuštanja započeo i da je progresivniji kroz vrijeme da u tom slučaju je bolje ‘dočekivati’ odnosno na vrijeme odraditi prvi tretman a po potrebi i naredni jer ćemo time dosta olakšati sebi i spriječiti potpuno opuštanje kože koje za sobom povlači i druge probleme pored estetskih.


Jesu li ovi tretmani pogodni za sve tipove kože i na šta trebamo obratiti pažnju prije samog tretmana?

Kada je microneedling u pitanju svakako postoje kontraindikacije a to su stanja kao što je rak kože, lupus, psorijaza i melanom. Generalno gledajući microneedling kao i plasma pen su pogodni za sve tipove kože, a razlikuje se pristup tokom microneedling tretmana u vidu različitih vrsta koktela za različite tipove i stanja na koži.

Imate li neku poruku za naše čitateljice?

Svakodnevno mi se vrti i usađena je u mojoj glavi rečenica moje mame koja glasi: ‘Započni se na vrijeme njegovati’ ili pak ‘Čuvaj se sunca, jer koža sve pamti i naplati..’. Složila bih se sa svim navedenim i zaista poručila čitateljicama da se na vrijeme krenu njegovati, te da im u skladu sa mogućnostima postane imperativ odlazak ekspertima za profesionalne tretmane kože, jer smatram da mi žene bismo voljele dugo da ostanemo njegovane i mlade. Kada su u pitanju stanja kože kao što su ožiljci i ožiljci od akni, rekla bih da svako ko se bori s tom vrstom problema ne treba odustajati jer put do ljepše teksture kože nekada nije brz ali je svakako moguć. I na kraju ono što je meni lično najbitnije i smatram jeste da svaka njegovana koža je lijepa koža bez obzira na određena stanja i nepravilnosti, i da ne postoji veći kompliment za ženu od toga da izgleda njegovano. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here