HomeFitness&zdravljeJesen – jačajte imunitet uz savjete nutricionistkinje Marijane

Jesen – jačajte imunitet uz savjete nutricionistkinje Marijane

Jesenski umor u oktobru ili proljetni u aprilu? Umor je umor, dragi čitatelji bez obzira u koje doba ga se spominjemo

Piše: Zubac Marijana, nutricionista

Biografija: Zubac Marijana pohađala je dodiplomski studij prehrambene tehnologije na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Mostaru od 2008 do 2011 godine. Radno iskustvo stekla je na stručnoj praksi 2009 godine u kompaniji Ledo d.o.o. Diplomski studij završila je 2013 godine u Zagrebu, gdje je stekla zvanje inžinjera prehrambenog inžinjerstva. Od 2016. do 2018. nalazila se na mjestu direktora u kompaniji Sermon d.o.o. za biotehnologiju i farmaciju. Danas se nalazi na mjestu direktora Nutricentra u Mostaru i voditelj je za regulaciju tjelesne težine.
NutriCENTAR je nutricionistička kuća osnovana u Mostaru u strateškoj suradnji sa Nutrilife Centrom iz Zagreba, jednim od vodećih nutricionističko-dijagnostičkih centara u RH.

Savjeti nutricioniste su uvijek dobrodošli i uvijek je pravo vrijeme za njih, zar ne? Sa našom dragom Marijanom vrlo rado razgovaramo i učimo sve njene savjete. Za vas dragi čitaoci je izvodjila vrijeme i napisala savjete za siguran ulazak u jesen, sa dobrim imunitetom. Ali ukoliko i nije dobar – naučite da bude.

Ruku na srce savjeti su sezonski – ljeti se više spominje voda, zimi čajevi, ali pravilo je isto – jak imunitet znači kontinuirana briga. Cijelu godinu, iz doba u doba. Kampanjci uglavnom uđu nespremni u godišnja doba.

Preko 70% klijenata koji se jave u NutriCENTAR u Sarajevu i Mostaru u zadnjem periodu dolaze sa istim opisom stanja – “Nisam bolestan, ali se ne osjećam dobro. Nemam energije, spavao/spavala bih…”.

Nema tu ništa čudno i ništa se nije otelo kontroli, ali neće se ništa ni popraviti ukoliko se ne posvetite više.

Čak se i u drevnoj medicini spominje da u jesen treba pričuvati energiju koja će nam pomoći da prezimimo zdravi. Potreban je smiraj. A koliko pridajemo značaj prirodnim zakonima pokazuje i činjenica da kod modernog čovjeka baš u jesen počinju najzahtjevniji poslovni projekti, škola i aktivnosti. 

Zvučimo neprilagođeni?

Priroda ima svoja pravila i neće nam ići na ruku ukoliko pravila ne poštujemo. Tu utakmicu uglavnom gubimo. Stići će nas umor i iscrpljenost. 

Kako naoružati imunitet?

Prehranom koja potiče zdravlje imunološkog sustava!

U prvom redu ne zaboravite jesti dovoljno proteina – jaja, meso peradi, ribu, mliječne proizvode. Proteine kombinirajte sa žitaricama i povrćem, te će nastati kompleks koji osnažuje imunitet. Savjetujem sezonsko voće i povrće. Možda zvuči uobičajeno ali uz kruške, jabuke, šljive, kao u najpoznatijoj dječjoj pjesmici, dodala bih i nar, kivi, kiselo-slatki narančaste plodove (naranče, mandarine..), bundeve, gljive, paprike.

Kada ne ide po planu tu su dodaci prehrani

Nije novost da je vitamin C zimski “must have”. S pravom, jer dokazano smanjuje simptome prehlade. Uz vitamin C “pojačajte” i B-karoten (provitamin vitamina A). Uzrok jesenskog umora može biti i anemija, osobito anemija uslijed manjka željeza. Uz to se preporučuje suportivna terapija B12, folne kiseline i vitamina C, sve pod nadzorom liječnika i nutricionista. Ne zaboravite ni na vitamin D, jer je sunce sve nedostupnije u jesen.

Trenuci za aktivnosti i opuštanje

Ako moramo nabrojati sve preduvjete za održavanje imuniteta onda su uz pravilnu prehranu, fizička aktivnost i higijena sna neizostavni. Neka nam godišnji odmori ne budu vrhunac naše lične dobrobiti i onda smo zakržljali u ostatku godine. Kontinuitet je ključan, odmor je važan. Čak i presudan.

Kakvu god promjenu želite učiniti, ne činite je sami. U NutriCENTRU prehranu prilagođavamo individualno prema zatečenom stanju, preferencijama i mnogim drugim faktorima. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE