Kada je potrebno zamijeniti vaš jastuk?

0

Zajedno s madracem, jastuk igra važnu ulogu u održavanju pravilnog položaja kičme dok spavate. Redovnom zamjenom jastuka možete uživati u mirnom snu i izbjegavati buđenje s bolovima.

Svake noći dok spavate, vaš jastuk upija mrtvu kožu i ulja s vaše kose i lica. Nakupljanje ovih tvari može uzrokovati neugodan miris vašeg jastuka, iako ćete to lako spriječiti redovnim pranjem.

Osim mirisa, s vremenom će ove tvari privući grinje u vašem jastuku. Ova mala stvorenja dodaju dodatnu težinu vašem jastuku i umanjuju njegovu sposobnost da dugoročno ostane ispravnog oblika. Grinje nisu opasne, ali se hrane vašom kožom i o njima je jednostavno uznemirujuće razmišljati. Također, osobama s alergijama grinje mogu pogoršati simptome alergija do te mjere da im ometaju san.

Čak i ako se redovnim pranjem borite protiv grinja, vaš jastuk ne može trajati vječno. Naše su glave teške, a nošenje težine vaše glave iz noći u noć na kraju će istrošiti vaš jastuk i uzrokovati njegovo stanjivanje.

Znakovi da biste trebali zamijeniti jastuk

Znat ćete da je vrijeme da zamijenite jastuk ako primijetite nešto od sljedećeg:

  • Primjetne su grudvice u pjeni ili materijalu za punjenje jastuka
  • Primjetne su mrlje od znoja i ulja na tijelu
  • Budite se s bolovima, posebno u vratu ili ramenima
  • Budite se umorni (zbog gore navedenih bolova koji prekidaju vaš san)
  • Budite se s glavoboljom ili napetošću
  • Budite se kihajući
  • Ako presavijete jastuk na pola, takav ostaje, umjesto da se vraća unatrag

 

Ponekad trebate promijeniti jastuk iz drugih razloga osim starosti. Ostali faktori koji mogu utjecati na dugovječnost vašeg jastuka uključuju zdravstvena stanja poput alergija ili ako ste nedavno promijenili položaj spavanja. Na primjer, ako ste sa spavanja na boku prešli na spavanje na leđima, trebat će vam novi jastuk druge visine. Različiti položaji spavanja zahtijevaju različite visine kako bi kičma, vrat i glava bili poravnati.

Ako imate alergije, morat ćete mijenjati jastuk redovnije od predloženog životnog vijeka jastuka, zato što ste osjetljiviji na grinje.

Osnovno pravilo je da jastuk mijenjate svake godine ili svake dvije godine. Određene vrste jastuka traju duže od drugih zbog kvaliteta i konstrukcije njihovih materijala. Pernate jastuke je potrebno zamijeniti svakih 18-36 mjeseci, kao i jastuke od memorijske pjene. S druge strane, jastuke od poliestera je potrebno mijenjati svakih pola do dvije godine, dok su jastuci od heljde najizdržljiviji, te ih možete mijenjati svake tri godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here