HomeLjepotaKako njegovati oštećene zanoktice?

Kako njegovati oštećene zanoktice?

Vjerovatno ne razmišljate puno o njegovanju zanoktica dok one ne pocrvene, dok se ne počnu guliti i dok se ne osuše. Zbog toga je bitno znati kako da se pravilno njeguju, ali ponekad nam samo treba mala pomoć da ih izliječimo.

Prije svega popričajmo malo o zanokticama. Zanoktice su mali djelići kože koja izlazi iz nokta i pokrivaju dno nokta. Njihova uloga je da zatvore rupu između kože i nokta da bi se spriječio prolaz bakterija i prljavštine. Možemo ih porediti s trepavicama ili dlakama u nosu, koje također štite naša tijela od potencijalno štetnih čestica.

Pročitajte u nastavku kako da ih njegujete i zaliječite.

Prvi korak

Ako ne obraćamo pažnju na njih zanoktice mogu poprilično brzo zarasti preko nokta. U najboljem su stanju i najbolje izgledaju kada su uređene i njegovane. Lako ih je pogurati nazad ili podići (ako su zarasle) koristeći makaze za zanoktice. One su napravljene da možete lako doći ispod zanoktice i još je lakše otkinuti, bitno je samo da budete veoma oprezni. Neke su makazice napravljene pod određenim uglom. One su poprilično dobra investicija jer su najefikasnije. Kada kidate zanoktice pokušajte ostaviti bar nekoliko milimetara na dnu da ne biste napravili otvor. Savjetujemo da ubacite ruke u toplu vodu prije kidanja, da biste olakšali proces, a nakon toga nanesite hidratantnu kremu ili balzam.

Drugi korak

Zanoktice su veoma osjetljive zbog čega brzo pucaju, suše se i crvene. Neadekvatno ili ekscesivno kidanje, suho vrijeme, stalno pranje ruka, stalno dezinficiranje, težak fizički rad, izloženost hemikalijama, toploj vodi, dugim tuširanjima …. šta god vam padne na pamet. One su povezane s vašim rukama zbog čega osjetite bol. Evo kako ih brzo možete njegovati.

  • Koristite nježniji sapun i perite ruke mlakom vodom.
  • Nanesite balzam za zacjeljivanje nakon svakog pranja i prije spavanja.
  • Nanesite antibakterijsku mast na ranice.
  • Izbjegavajte daljnje kidanje dok zanoktica ne izraste.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE