HomeLifestyleKako pravilno nanjeti maskaru

Kako pravilno nanjeti maskaru

Za poratl BeautiFUL piše Lesja Karić, ATELIER LK edukator.

Prije nego što stavimo maskaru, potrebno je ukloniti (loose) puder, koji je možda akumuliran na trepavicama, kako bismo apsorbovali bazu (fundation) ili čišćenje (cleanser). Ukoliko su trepavice masne, maskara bi se mogla razmazati i neće ostati na trepavicama onoliko dugo koliko bi trebalo.

Način nanošenja maskare
Počnite da nanosite maskaru od korjena trepavica, cik-cak, četkicom naprijed nazad, na taj način će nanošenje učini preciznijim. Nakon toga, upotrijebite malu četku, kako biste odvojili trepavice i nanijeli sljedeći sloj maskare prije nego što se prvi sloj osuši, inače će trepavice izgledati ljepljivo.
Savjet: Da biste dobili maksimalni volumen, prvo pokušajte da nanesete maskaru samo na vrh trepavica, nakon toga nanesite maskaru, kao i obično, od korjena i na čitavu dužinu trepavica.

Savjet profesionalaca

Upotrebom adekvatne maskare i tehnike za nanošenje maskare, možete lako korigovati oblik Vaših očiju.
Ukoliko iskosite četkicu prilikom aplikacije maskare, trepavice će se raširiti radijalno i rezultirat će zavodljivijim izgledom Vaših očiju.
Ukoliko držite četkicu vertikalno prema gore, Vaše oči će izgledati više okrugle. Ova tehnika je specijalno preopručljiva ako su Vaše oči uskog ili duguljastog oblika.
Tom Pecheux savjet: da biste izbjegli „tarantula“ izgled, treba početi nanositi maskaru od korjena donjih trepavica. Pokreti bi trebali biti kratki i da se završe prije kraja trepavica. Ovakav način nanošenja maskare naglašava Vaše oči, a da, pritom, ne izgledaju teško.

Kako nanjeti maskaru na donje trepavice

Donje trepavice su veoma delikatne za nanošenje maskare i to zahtjeva malo vještine. Da bi bilo lakše, uvijek počnite sa unutrašnjeg ugla oka, prema spoljašnjem.
Savjetujemo Vam da nanesete maskaru na donje trepavice. Bilo bi preporučljivo da kupite specijalnu maskaru za donje trepavice. Takva vrsta proizvoda je uobičajeno opremljena odgovarajućom mini-četkicom, pomoću koje se može precizno nanjeti maskara na male trepavice i na taj način proces učiniti lakšim. Također, ima i maskara za volumen i produžavanje donjih trepavica bez sljepljivanja.
Treba izbjegavati deblji sloj maskare, jer je teško otkloniti višak maskare, bez da se uništi šminka.

Dužina trajanja maskare

Uobičajeno, maskara je dobra za upotrebu 3 do 4 mjeseca. Ukoliko počne da se ljuspa, prestanite da je koristite i kupite novu.
– Ukoliko želite da Vam maskara traje duže, redovno perite četkicu sa tonerom, u protivnom, na dlačicama četkice, maskara će se akumulirati i ostavljaće grumenčiće na Vašim trepavicama.
– Također je važno da ne „pumpate“ vazduh u sadržaj tube maskare i da je zatvarate pažljivo, kako biste izbjegli sušenje maskare u tubi.

Čuvanje maskare
Ono što je bitno da se zapamti jeste da za otklanjanje maskare treba koristiti proizvode namjenjene za skidanje maskare, jer bi u protivnom moglo doći do njihovog lomljenja i tada ćete čekati 120 dana kako bi ponovo izrasle.
Ukoliko su Vaše trepavice suhe, povećajte njihovu vlažnost adekvatnim kozmetičkim preparatima, npr. kondicionerom za obrve i trepavice. Zahvaljujući ovom proizvodu, koji sadrži sastojke kao što su ricinusovo ulje i anp, trepavice bivaju dodatno zaštićene i snažne, ubrzava im se rast i manje otpadaju.

Savjeti za osobe koje imaju alergiju:

Ako ste alergični i Vaše oči su osjetljive, izbjegavajte:

  • maskaru koja sadrži dijelove za produžavanje ili volumen trepavica – mogu vrlo lako iziritirati oči,
  • vodootpornu maskaru koju je teže otkloniti nego klasičnu maskaru, a također može da uzrokuje jaku iritaciju, jer prilikom uklanjanja vodootporne maskare intenzivnije trljamo oči,
  • maskare i sjenke u zelenim tonovima, jer često sadrže okside bakra, koji mogu također da uzrokuju alergijske reakcije.

U slučaju alergijske reakcije, „hypo-allergic“ maskare predstavljaju najbolje rješenje. Takva kozmetika ne sadrži supstance koje moju da prouzrokuju iritaciju.
Oni imaju jednostavnu listu sastojaka zbog mogućnosti većeg rizika od iritacije očiju i sadrži manje konzervansa. Formula „hypo-allergic“ maskare sadrži manje sastojaka od klasične maskare, koja garantuje uklanjanje maskare bez problema. Takve vrste maskare ne sadrže sastojke koje imaju maskare za volumen ili produžavanje trepavica. Boje ovakvih maskara su crna i braon, jer druge boje povećavaju rizik za alergijsku reakciju.

Pored tradicionalnih maskara, maskare u boji postaju sve popularnije i nisu ograničavajuće. Prilikom odabira takve maskare, treba imati u vidu boju Vaših očiju i boje senke koje želite da koristite prlikom šminkanja.

Plave oči izgledaju predivno, ukoliko ih uokvirite bojom safira, ljubičastom i crnom maskarom.
Zelene oči možete naglasiti ljubičastom, kestenjastom ili braon maskarom.
Braon oči možete naglasiti ljubičastom, mornarsko-plavom i braon maskarom, koje očima daju dubinu.
Sive oči lijepo izgledaju ukoliko ih uokvirimo mornarsko-plavom, tamnozelenom ili tirkiznom maskarom.

Savjeti: Ukoliko želite da postignete zanimljiv efekat šminke, a u isto vrijeme da je Vaš izgled jasan, nanesite maskaru u boji na čitavu dužinu trepavica i akcentirajte ih pomoću malo crne maskare. Zahvaljujući tome, naglasićete njihovu dužinu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE