Katarina Maleganov: Nakon svake edukacije rađaju se nove ideje i načini kako da unaprijedim svoj program

0

Moram da kažem da ja lično puno ulažem u svoje znanje, volim da posjećujem kongrese i usavršavam se, to je ono što mene ispiriše i gura da idem korak dalje i budem još bolja.

PIŠE: Katarina Maleganov, brow expert

Katarina Maleganov je brow expert, edukator i vlasnik “Beauty studia Katarina” u Vrbasu. Sa više od 12 godina iskustva u uljepšavanja žena, Katarina je započela svoju karijeru kao Makeup artist, ali se posljednjih 10 godina posvetila trajnoj šminci, obrvama i usnama. Njena strast prema tretmanima uljepšavanja je neosporna – osjeća se potpuno svoja u tom svijetu i smatra da je njen posao izvor inspiracije i ispunjenja. Kroz dugogodišnji rad sa ženama, Katarina je stekla duboko znanje i vještine, omogućavajući joj da prepozna senzibilitet svake klijentkinje koja korača u njen studio. Ono što je posebno dragocjeno za nju je povjerenje koje joj klijentkinje pružaju, a ona se uvijek trudi da ga opravda. Katarina je svoje iskustvo u svetu PMU stekla na prestižnim akademijama kako domaćim tako i međunarodno priznatim. Njena posvećenost obuci ne jenjava – beauty industrija se neprestano razvija i Katarina želi da prati nove trendove kako bi pružila najbolju moguću uslugu koristeći najkvalitetnije brendove kako u tretmanima tako i u edukacijama. Njen izuzetan rad nije prošao neprimjećen. 2021. godine, Katarina je osvojila drugo mjesto u kategoriji za tehniku puder obrve među zemljama Balkana, što smatra velikim uspjehom. Ovo joj je omogućilo da prisustvuje najvećem svjetskom takmičenju i kongresu u Turskoj, gdje je imala priliku da sluša predavanja najpoznatijih umjetnika širom sveta. Nakon više od 10.000 uspješno izvedenih tretmana, Katarina je osjetila želju da svoje bogato znanje prenese dalje. Sada želi da svoje iskustvo dijeli sa svima koji žele da započnu svoj biznis ili unaprijede svoje vještine.

U svijetu gdje je ljepota umjetnost, pojedinci se izdvajaju kao pravi majstori svog zanata. Katarina Maleganov, osnivačica “Beauty studia Katarina” u Vrbasu, nedvojbeno spada u tu kategoriju. Njen neosporan talenat i strast prema uljepšavanju žena ne samo da su je učinili poznatom stručnjakinjom za obrve, već su je također pretvorili u cijenjenog edukatora u području trajne šminke, obrva i usana. U ovom ekskluzivnom intervjuu za naš časopis, imamo priliku zaviriti u svijet Katarinine karijere, saznati šta je inspiriše, kako pristupa svom poslu i koji su njeni najveći profesionalni uspjesi. Upoznajmo Katarinu Maleganov – umjetnicu koja svojim talentom očarava svijet ljepote.

Kako ste započeli svoju karijeru u području trajne šminke i što vas je inspiriralo da postanete PMU trener?

Svoju karijeru u Beauty svetu sam započela odmah po završetku srednje škole jer sam još kao mala maštala da ću jednog dana imati frizerski salon. Ta moja zelja nije bila čudna jer sam odrasla u porodici gde se svi bave frizerskim zanatom.  Dok sam pohađala kurs za frizere uporedo sam u slobodno vreme radila manikirske usluge kako bih imala svoj džeparac ali nisam ni slutila da će me to odvesti na drugi put i da se zapravo frizerskim poslom neću ni baviti. Dok sam pohađala frizerski kurs primetila sam da moja želja da se bavim manikirom sve više raste kao i obim posla koji sam imala i nakon godinu dana sam odlučila da se posvetim samo noktima i da se usavršavam. Ova vrsta usluge mi se svidela jer sam na taj način mogla da ispoljim svoju umetničku stranu, da crtam i budem kreativna. Obim posla je sve više rastao i posao je cvetao ali se pojavio kod mene zdravstveni problem sa ekcemima na rukama koji sam probala na sve načine da rešim ali nisam uspevala. Shvatila sam nakon nekog vremena da ću morati da prestanem time da se bavim i da moram da pronađem nešto drugo. Baš u to vreme se pojavilo i iscrtavanje obrva japanskom metodom a kako sam i sama imala problema sa svojim obrvama i oblikom pozelela sam prvo da ih uradim. Nakon što sam zakazala tretman i uradila obrve shvatila sam značaj istih i koliko su mi promenile lik na bolje. Sa velikim uzbuđenjem i nervozom u stomaku sam upisala svoju edukaciju za obrve i uložila svoju prvu veću usteđevinu koju sam imala a tada nisam ni sanjala šta me na tom putu čeka i da će mi se uložen novac vratiti veoma brzo. Sećam se da kad sam objavila na facebooku svoju prvu fotografiju rada obrva telefon je počeo da zvoni i upiti u inboxu su samo pristizali. Ubrzo sam počela tretman da radim u više gradova Vrbas, Novi Sad, Bečej i Beograd i sada smatram da mi je to bio odličan potez jer sam tako pravila sebi odličnu reklamu, a žene su počele da primećuju i prepoznaju moj rad. Kako je beauty industrija počela da napreduje, stilovi iscrtavanja obrva su se menjali shvatila sam da moram da idem u korak sa vremenom i da stalno ulažem u znanje, edukujem se, vežbam i radim na sebi. 

Koje su ključne vještine i karakteristike potrebne za uspješnu karijeru u industriji trajne šminke, kako kao praktičar, tako i kao instruktor?

Smatram da je za uspeh u PMU ključno da pre svega volimo to što radimo, imamo osećaj za estetiku, da budemo znatiželjni,  radoznali i edukujemo se. Potrebna je velika upornost i disciplina, a zatim i strpljenje u savladavanju novih veština i tehnika. Kao instruktor smatram da je važno znati kako preneti svoje znanje i iskustvo na najbolji mogući način pojednostavljeno uz konkretne primere, pružiti im podršku i motivaciju i nakon edukacije jer je učenje ove veštine proces koji traje. 

Možete li podijeliti s nama neke od najizazovnijih trenutaka koje ste doživjeli kao PMU trener i kako ste ih prevladali?

Mogu da kažem da je za mene bio veliki izazov upravo taj početak kada sam krenula da edukujem druge jer sam tražila načine kako da nekome prenesem svoju tehnika rada kao i teorijsko znanje na najjednostavniji način. Pomoglo mi je to što sam nakon svake završene edukacije volela da čujem njihov feedbeck i šta je to na čemu bih mogla još da poradim kako bi program obuke bio kvalitetniji i potpuniji. 

Kako se vaš pristup obuci PMU razlikuje od drugih, i koje metode ili tehnike smatrate ključnima za uspješno prenošenje znanja i vještina polaznicima?

Trudim se da moj pristup edukacijama bude sveobuhvatan i da pružim što više informacija koje su neophodne kako bi polaznici pristupili poslu sa što više samopouzdanja jer znamo da nijedan početak nije lak. Veliku pažnju posvećujem teorijskom delu kako bi razumeli same osnove permanenta, značaj higijene u ovom poslu,  koloristiku, prepoznavanje problematike koze, vrste aparata i iglica, njihova primena. Pravilno rukovanje i rad na veštackoj koži je obavezan deo mojih edukacija kao i prvi rad na modelima uz moju nadzor i pomoć, smatram da je to ključno jer polaznicima može puno da olakša i da vetar u leđa. Kako bih im pružila dodatnu motivaciju kreirala sam viber grupe gde možemo da šaljemo jedni drugima radove pitanja i da im budem podrška i motivaciju na daljem putu. Projekat na kojem ću da radim uskoro je snimanje video sadržaja i lekcija kako bi polaznicima olakšala I omogućila da već pripremljeni dođu na edukaciju. 

Kako pratite trendove u industriji trajne šminke i kako ih integrirate u svoj program obuke?

Trendove i novine pratim putem društvenih mreža i edukacija koje redovno posećujem. Danas preko društvenih mreža lako možemo da ispratimo šta je to što je trenutno popularno kako kod nas tako i u svetu. Moram da kažem da ja lično puno ulažem u svoje znanje, volim da posećujem kongrese i usavršavam se, to je ono što mene ispiriše i gura da idem korak dalje i budem još bolja. Nakon svake edukacije rađaju se nove ideje i načini kako da unapredim svoj program obuke jer volim da polaznicima pružim što više korisnih informacija i vežbi koje bi mogle da im budu od značaja u daljem radu.

Koje biste savjete dali mladim profesionalcima koji žele ući u svijet trajne šminke i razviti svoju karijeru u ovom području?

Moj savet bi bio da se edukuju kod pravih stručnjaka i edukatora koji imaju dosta iskustva i godine rada iza sebe, da nastave da usavršavaju svoj rad i da uvek nude kvalitet jer je to ono što klijenti prepoznaju. Da se ne ustručavaju da postavljaju pitanja i da istražuju, da ne podcjenjuju moć vežbe i ponavljanja, tako stičemo rutinu i gradimo samopouzdanje koje nam je potrebno. Trebaju iskoristiti moć društvenih mreža u svrhu promocije svog rada, danas se posebno možemo edukovati i na tu temu i smatram da je dosta važna i može da doprinese širenju i povećanju obima posla. 

Kako vidite budućnost industrije trajne šminke, i koje promjene ili inovacije očekujete da će oblikovati ovu industriju u narednim godinama?

Proteklih par godina trajna šminka je doživela svoj vrhunac i postala jedna od najtraženijih usluga u beauty centrima i verujem da će u budućnosti doći do unapređivanja postojećih tehnika koje daju prirodne rezultate uz individualan pristup prema različitim tipovima kože.

Za kraj, šta biste poručili našim čitateljima?

Ono što bih poručila čitateljima koji žele da započnu karijeru u PMU svijetu je da vredno radite na ostvarivanju svog cilja, na sebi, edukujte se. Idite korak po korak i ne odustajte ako vam se na prvu učini da nešto ne ide, greške su tu da iz njih nešto naučimo, a ne da odustanemo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here