HomeFitness&zdravljeKoje je najbolje voće za gubitak kilograma? 

Koje je najbolje voće za gubitak kilograma? 

Preskočite tortu, kolače i slatkiše. Au naturale je ono što vama sad treba da povećate unos vlakana i podržite gubitak viška kilograma.

Voće je obično bogato vlaknima, a nema puno kalorija, zbog čega je odlična hrana za gubitak kilograma ili održavanje težine. 

Kad je u pitanju gubitak kilograma, mnogima je najteže odreći se slatkiša. Možda ste na poslu i kolega vam je donio krofne ili vas iz daljine ‘gledaju’ slatkišti dok kupujete namirnice. Upoznajte svog trening prijatelja: voće. Ne samo da će vam dati slatko koje vam traži tijelo, već je i puno nutrijenata. 

Jabuke – Jabuke su bogate vlaknima i nemaju skoro nikako kalorije, zbog čega je vrlo dobar izbor pri gubitku kilograma. Hrana s povećanim brojem vlakana može pomoći kod sporog varenja hrane i činiti vas sitim duži period. 

Maline – Zbog svoje slatkoće, maline mogu ugasiti želju za slatkom. Imaju vlakna koja su također antioksidansi, koji se bore protiv štetnih supstanci tj slobodnih radikala u tijelu. Bobice su, generalno, često kategorizirane kao superhrana zbog visokih nivoa C i E vitamina.

Cijele naranče – Naranča srednje veličine ima 3.14g vlakana, što je 11% dnevnog unosa. To se računa samo ako jedete voćku. Izbjegavajte sokove od naranče i jedite je čitavu – samo isjeckanu. Pored toga puta je C vitaminima, što ima nekoliko zdravstvenih prednosti. 

Mango – Kad već pričamo o superheroju slatkoće moramo spomenuti mango. Mango će vam utažiti želju za slatkim, a ujedno će pomoći metabolizmu i pomoći kod smanjenja upale. Neka su istraživanja pokazala i da mango može pomoći kod snižavanja krvnog pritiska i šećera u krvi. 

Avokado – Poput paradajza, vjerovatno mislite da avokado nije voće. Ali iako izgleda čudno u zdjeli za voće, avokado može biti odličan dodatak kad želite istopiti kilograme. Mononezasićene i polinezasićene masne kiseline u avokadu povezuju se s boljim zdravljem srca i u velikoj mjeri povećavaju nivo zasićenosti.

Banane – Banane se često odbacuju jer su na glasu po „visokom nivou ugljikohidrata“. Zapravo, dio ugljikohidrata iz banana je u obliku vlakna pektina i otpornog škroba. I jedno i drugo mogu pomoći regulisanju šećera u krvi. 

Ananas – Pored toga što je pun C vitamina, pun je i soka zbog čega je idealan za hidrataciju, a samim tim i mršavljenje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE