HomeLjepotaKoje sastojke trebate izbjegavati ako imate suhu kožu?

Koje sastojke trebate izbjegavati ako imate suhu kožu?

Mnoge od nas se muče sa masnom ili dehidriranom kožom, što predstavlja borbu sa pronalaženjem proizvoda za njegu kože i šminke koji djeluju. Ovo je posebno izraženo kada je riječ o suhoj koži, jer je potrebno naći proizvode koji našu kožu neće činiti još dehidriranijom. Da, teško je, ali ne, nije nemoguće.

Uzimajući u obzir da je, uz njegu kože, šminka visoko na listi stvari koje ljudi svakodnevno nanose na svoje lice, važno je identificirati nekoliko formula za koje znate da odgovaraju vama (bez obzira na vaš tip kože). To možete učiniti identificiranjem sastojaka preporučenih za vaš tip kože. Za suhe tipove kože dermatolozi obično preporučuju hidratantne sastojke koji će zaista ovlažiti i zaštititi vašu kožu, poput hijaluronske kiseline. Ovlaživači i omekšivači dobri su sastojci koje trebate potražiti ako imate suhu kožu. Ovlaživači privlače vodu na kožu. Neki od najčešćih su glicerin, hijaluronska kiselina i urea. A omekšivači su sastojci koji omekšavaju kožu i zaključavaju vlagu, poput mineralnog ulja i lanolina. Ipak, koristite omekšivače sa oprezom ako ste skloni aknama.

Naravno, za svaki dobar sastojak postoji tona štetnih sastojaka. Ispod pronađite sastojke koje biste trebali izbjegavati u make upu ako imate suhu kožu, kako tvrde dermatolozi.

Alkohol

Ovaj sastojak se može pojaviti u vašim proizvodima u nekoliko različitih oblika, poput SD alkohola, denaturiranog alkohola ili izopropilnog alkohola, a svi oni su pojmovi na koje treba paziti – zajedničko u svakom od njih je da se suše na koži. Često ćete alkohol naći na etiketi šminke koja također reklamira prednosti brzosušećeg ili mat finiša. Štaviše, alkohol je uobičajeni pokretač ekcema, rozaceje i psorijaze, te može djelovati isušujuće ili nadražujuće.

Parfemi

Iako se proizvodima često dodaju sintetički i prirodni mirisi kako bi lijepo mirisali, oni mogu biti štetni ako imate osjetljivu ili suhu kožu, jer ih vaša koža smatra iritantima. Preporučuje se da se klonite proizvoda koji imaju dodane mirise bez obzira na vaš tip kože. Mirisi su često uzrok iritacija kože i mogu iritirati suhu kožu i potaknuti izbijanje ekcema,

Parabeni

Parabeni se često spominju kada je  riječ o “clean” i “prirodnoj” ljepoti, ali rijetko je ta riječ definirana. Pa, šta su oni? Jednostavno rečeno: oni su konzervansi i sintetički sastojci koji se dodaju proizvodima koji bi trebali produžiti njihov rok trajanja. Šanse su da svakodnevno dolazite u kontakt s parabenima, a oni mogu biti iritantni za suhu kožu jednostavno zato što su oni koji imaju suhu kožu podložniji iritacijama i alergijama. Iako to ne znači da svoju rutinu njege kože morate zamijeniti samo prirodnim proizvodima, vrijedi razmisliti o boljem sastavu proizvoda. Također, zanimljiv podatak je da su neki parabeni zapravo zabranjeni u EU!

Glikolna kiselina

Također, preporučuje se da se klonite glikolne kiseline, koja je hemijski piling koji se obično koristi za smanjenje i uklanjanje mitesera i začepljenih pora. Iako je važno uklanjati mrtve ćelije kože, ako imate suhu kožu, u formulama za šminkanje ne treba vam glikolna kiselina.

Salicilna kiselina

Ovaj se sastojak uglavnom nalazi u proizvodima za njegu kože koji se prodaju onima s masnom kožom sklonom aknama. Preporučuje se držite podalje od salicilne kiseline u šminki ako imate suhu kožu, jer to u konačnici može dovesti do još veće suhoće. Salicilna kiselina može isušiti kožu i često se koristi u borbi protiv masnih stanja kože poput akni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE