HomeLifesyleKoliko često se treba šišati kosa?

Koliko često se treba šišati kosa?

Svi smo čuli za staro standardno pravilo da se šišate svakih šest sedmica, ali isto tako znamo da se neke od najšik žena svijeta šišaju samo nekoliko puta godišnje. Pa, u čemu je stvar? Koliko dugo zaista trebate čekati prije nego što se ošišate? Odlučili smo otkriti koliko dugo se frizura može održati i postoje li pravila kojih se svi trebamo pridržavati.

Kratka kosa

Stručnjaci kažu da kraće frizure i bob frizure traju između svake tri i sedam sedmica. Ako imate određeni stil frizure koji strogo pratite, poput šiški, vjerovatno ćete se morati šišati svake tri sedmice kako bi vaša frizura izgledala precizno i uglađeno. To se temelji na činjenici da vaša kosa obično raste oko pola centimetra mjesečno. Češće šišanje je potrebno kako bi se održao stil i oblik kratke frizure. Ipak, ako niste pretjerano zabrinuti oko svoje frizure, onda ćete to možda moći produžiti na četiri do sedam sedmica.

Srednja dužina kose

Profesionalci kažu da bi vam trebalo biti dovoljno oko tri ili četiri puta godišnje. Ako imate zdravu kosu koja nije oštećena i držite je srednje dugom, morate je manje šišati. Preporučuje se šišanje samo tri do četiri puta godišnje samo da bi se odrezali suhi i ispucali vrhovi.

Kosa dužine preko ramena

Čak i kada je riječ o dugoj kosi, odluku o učestalosti šišanja morate temeljiti na tome koliko dobro želite da vaša kosa izgleda. Ako volite da vaša kosa bude duža od ramena, a prošlo je više od tri mjeseca od posljednjeg šišanja, vaš je oblik u potpunosti izrastao i spremni ste za promjenu. Također, važno je zapamtiti da je duga kosa vrlo stara. Kao i sve što stari, što je vaša kosa starija, to je lomljivija. Duga kosa je obično osjetljivija na lomljenje, pucanje vrhova i izgleda tanje, pogotovo ako je kemijski tretirana. Stručnjaci preporučuju posjetu salonu svakih osam sedmica.

Valovita i kovrdžava kosa

Frizeri specijalizirani za prirodnu teksturisanu kosu preporučuju razmak od najviše 12 sedmica između šišanja.  Osobe koje imaju valovitu kosu trebaju se šišati svakih 6 do 12 sedmica, dok bi osobe sa uskim kovrdžama mogle pričekati i do dva mjeseca prije novog šišanja. Ako je vaša kosa obojena ili je pretrpjela toplinska oštećenja, savjetujemo vam da provjerite treba li kosu šišati svaki put kad je bojite kako biste izbjegli prekomjerno oštećenje vrhova. Također, kovrdžava kosa je obično suha i žudi za vlagom, te je potrebno koristiti hidratantne šampone i regeneratore. Valovitu kosu je potrebno prati svaka dva do tri dana, a kovrdžavu kosu svakih tri do sedam dana.

Koliko često biste trebali šišati kosu kako biste spriječili ispucale vrhove?

Ako je vaša kosa sklonija pucanju vrhova ili je hemijski tretirana, šišanje svakih osam sedmica pomoći će vam da kosa ostane zdrava. Češće šišanje može pomoći u sprječavanju isušivanja i lomljenja.

Koliko često biste trebali šišati kosu?

Ne postoji univerzalan odgovor, ali ovisno o vašoj kosi i koji je vaš krajnji cilj, postoje dva ključna faktora kada se pitate da li je vrijeme za šišanje: Možete li stilizirati kosu na način koji želite? Jesu li vrhovi vaše kose vidljivo oštećeni? Kad se počnete približavati 3, 8 ili 12 sedmica od posjete salonu, postavite si ta pitanja. Ako odgovorite da na bilo koje, uputite se u salon. Također trebate imati na umu da, iako redovnim šišanjem vaša kosa ne raste brže, ono sprječava da vaša kosa pretrpi lomljenje i pucanje vrhova zbog kojih izgleda kao da sporo raste.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE