Koliko sna nam je potrebno?

0
397

Koliko vam treba sna? Šta se događa kad ga nemate dovoljno? Razumijevanjem potreba vašeg tijela možete poboljšati raspored spavanja i kvalitetu života.

Kvalitet vašeg noćnog sna direktno utječe na vaše mentalno i fizičko zdravlje i na to kako se osjećate danju. Spavanje utječe na vašu produktivnost, emocionalnu ravnotežu, zdravlje mozga i srca, imunološku funkciju, kreativnost, vitalnost, pa čak i na težinu. Nijedna druga aktivnost ne donosi toliko koristi uz tako malo truda!

Kad se trudite ispuniti zahtjeve vašeg rasporeda ili vam je teško spavati noću, spavanje manje sati može se činiti dobrim rješenjem. Ali čak i minimalan gubitak sna može znatno utjecati na vaše raspoloženje, energiju, mentalnu oštrinu i sposobnost nošenja sa stresom. A dugoročno, hronični gubitak sna može nanijeti veliku štetu vašem mentalnom i fizičkom zdravlju.

Spavanje nije samo vrijeme kada se vaše tijelo isključuje. Dok se odmarate, vaš mozak ostaje zauzet, nadgledajući biološko održavanje koje održava vaše tijelo u dobrom stanju, pripremajući vas za dan pred vama. Bez dovoljno sati restorativnog spavanja nećete moći raditi, učiti, stvarati i komunicirati na nivou koji je čak i blizu vašeg istinskog potencijala. Redovno štedite na snu i krećete prema velikom mentalnom i fizičkom slomu.

Dobra vijest je da ne morate birati između zdravlja i produktivnosti. Rješavanjem bilo kakvih problema sa spavanjem i pronalaskom vremena za spavanje koje vam treba svake noći, vaša energija, efikasnost i ukupno zdravlje će porasti. U stvari, vjerojatno ćete tokom dana obaviti puno više posla nego da ste štedjeli na snu i pokušavali raditi duže.

Velika je razlika između količine sna na kojoj možete funkcionisati i količine potrebne za optimalno funkcioniranje. Prosječna odrasla osoba spava manje od sedam sati po noći. U današnjem brzom društvu šest ili sedam sati sna može zvučati prilično dobro. U stvarnosti je to, međutim, recept za hronični nedostatak sna.

To što ste u stanju funkcionisati uz šest ili sedam sati sna ne znači da se ne biste osjećali puno bolje ako biste proveli dodatnih sat ili dva u krevetu.

Iako se potrebe za snom neznatno razlikuju od osobe do osobe, većini zdravih odraslih treba sedam do devet sati sna noću da bi funkcionisali najbolje. Djeci i tinejdžerima treba još više. I bez obzira na ideju da se naše potrebe za snom smanjuju s godinama, većini starijih ljudi i dalje treba najmanje sedam sati sna. Budući da starije odrasle osobe često imaju problema sa spavanjem, spavanje po danu može pomoći u popunjavanju praznine.

Najbolji način da provjerite zadovoljavate li svoje potrebe za snom je da procijenite vaše osjećaje tijekom dana. Ako dovoljno spavate, osjećat ćete se energično i budno tijekom cijelog dana, od trenutka kada se probudite do vremena za spavanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here