HomeFitness&zdravljeKoliko vam je dnevno potrebno vode? 

Koliko vam je dnevno potrebno vode? 

Dok traje ljeto vruće je, znojite se i dehidrirate. Za one koji odrađuju treninge to je vrlo zastrašujuće i ozbiljno, te može imati značajan utjecaj na zdravlje i performans.

Kako znati da li pijete dovoljno vode?

Naša tijela uvijek traže ravnotežu. Ravnoteža vode se dešava kada je unesena količina vode jednaka onoj koju potrošimo, najviše kroz urin, znoj i slično. Dehidracija se dešava kada je gubitak tečnosti veći od onog što unesemo. Dehidracija ima dugotrajne efekte, poput usporenog transporta i kisika ćelija, temperature tijela, grčenja mišića, kognitivnih funkcija i koncentracije, i drugo. Tijelu može trebati 24h da povrati balans tečnosti nakon dehidracije. 

Još jedan razlog zašto bismo trebali brinuti o hidraciji? Doslovno pomaže našim tijelima da bolje funkcionišu. Naši zglobovi sačinjeni su od 70 do 80% vode, zbog čega nedostatak hidracije može uzrokovati bol u zgobovima. 

Koliko je vode dnevno potrebno? 

Dok se često preporučuje oko 8 čaša vode dnevno, atletama je potrebno više. Sve zavisi od osobe do osobe. Nekome je više vode potrebno zbog veće vrućine i vlažnosti, putovanja, nadmorske visine, bolesti i treninga. 

I dok se mnogi oslanjaju na osjećaj žeđi, taj osjećaj blijedi kasnije u godinama. Vrlo je bitno da starije osobe uzimaju vode, čak i ako nisu žedni. 

Početak vježbanja s dobro hidriranim tijelom je bitno, jer je vrlo teško nadomjestiti tečnost kad se znojite u toku vježbanja. Preporučuje se unijeti tečnost 15-30 minuta prije. U toku treninga, preporučuje se konzumiranje vode radi sprječavanja žeđi. Dok sve zavisi od individualne osobe, preporučuje se 0.4 do 0.8 litara po satu.

Uključivanje natrija u piće može pomoći kod nadomještavanja tekućine. Slatko mlijeko, čokoladno mlijeko i sojino mlijeko odlična su opcija nakon vježbanja uz dovoljno ugljikohidrata, proteina i elektrolita. 

Prosječna osoba izgubi između 0.3 i 2.4 litra po satu u toku vježbanja. Ako želite imati kontrolu nad hidracijom tijela u toku ljeta možete pratiti ove savjete. 

  • Nadgledajte urin (treba biti svjetlije boje ili proziran)
  • Izvagajte se prije i poslije vježbe (vrlo je bitno nadomjestiti izgubljenu tekućinu)
  • Provjerite znoj (ako je posebno slan, znači da sadrži visok koncentrat natrija, tad trebate konzumirati više hrane koja sadrži natrij)
  • Konzumirajte vodu i elektrolite (povećanje nivoa natrija kroz potrošnju elektrolita može pomoći vašem tijelu da zadrži tečnost dok stimuliše žeđ)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE