HomeLjepotaLiposukcijom do vitke linije

Liposukcijom do vitke linije

Liposukcija je jedna od najpopularnijih estetskih hirurških procedura kojom se reducira potkožno masno tkivo iz lokaliziranih depozita tijela kod muškaraca i žena.

Za portal i časopis Beautiful piše: Primarijus dr. Amela Karabeg, specijalist plastične i estetske hirurgije. Član Evropskog, balkanskog i nacionalnog udruženja plastičnih i estetskih hirurga.

 

 

Često se masno tkivo odstranjeno liposukcijom transplantira na druge regije u cilju povećanja određenih regija lica, za povećanje grudi, stražnjice i drugih dijelova, te se time opravdava naziv liposkulptura. Dakle, osim odstranjivanja suvišnih masnih naslaga, efikasno se preoblikuju određeni dijelovi tijela.

Najčešće regije koje se tretiraju su podbradak, trbuh, slabine, bedra, vanjska i unutrašnja strana butina, koljena i ruke. Nakon liposukcije se kilogrami lakše gube na način da pacijent slijedi upute ljekara, ali se i preostale ćelije  potaknu na ,,propadanje’’. Jasno je da se ne rješava opšta gojaznost. Dijelovi tijela koji se tretiraju mogu se smanjiti  čak za više od dva konfekcijska broja. Liposukcija se upotrebljava i kao terapija nekih oboljenja, na primjer u svrhu liječenja lipodistrofije sa abnormalnom distribucijom masnog tkiva.

Historija:

Prva liposukcija je urađena 1976.godine u Parizu od strane Illouz-a koji uvodi 1980.godine tzv. ,, vlažnu’’ tehniku liposukcije umjesto ,,suhe’’ koja se prvobitno koristila u SAD-u prvu liposukciju je uradio Martin 1982. godine. Važno je da se koristi najbolja oprema za dobijanje najboljih rezultata. U poliklinici ,,Karabeg’’ koristimo dva  visokosofisticirana  kompatibilna  aparata za liposukciju  poznatih američkih i švicarskih proizvođača da bi se dobio najadekvatniji rezultat.

Prijeoperativno razmatranje i razgovor s pacijentom

Ova metoda nije zamjena za reduciranje prekomjerne tjelesne težine. Ako pacijent ima predominantnu laksativnost ili slabost kože, samo liposukcija je kontraindicirana (ne preporučuje se) jer bi još više naglasila deformitet. U slučaju slabosti mišićnofascijalnog sistema prednjeg trbušnog zida, potrebna je druga metoda  koja se naziva abdominoplastika, a liposukcija slabinskih regija i nekih zona trbušnog zida je sastavni dio i te procedure. Prijeoperativno se pacijentu izmjeri tjelesna težina i obimi regija koje će biti operativno tretirane. Najvažnije je razumijevanje između pacijenta i hirurga. Svi detalji operativnog zahvata se pojasne pacijentu, te isti aktivno učestvuje u odabiru plana procedure, ali je kao ravnopravan član tima, važan u adekvatnom slijedu postoperativnog toka.

Kandidati za liposukciju

Mnogi  postaju obeshrabreni, ali i zabrinuti nakon što počnu gubiti kilograme raznim dijetama, a određene konture tijela ostaju iste. Liposukcija je izvanredna metoda baš za ovakve pacijente koji imaju relativno normalnu težinu, ali imaju izražene lokalizirane depozite masnog tkiva na nekim dijelovima tijela tako da izgledaju disproporcionalno. U ovakvim slučajevima liposukcija uspješno rješava višak masnih ćelija na regijama koje najviše smetaju i poboljšava simetriju tijela.

Idealan kandidat je osoba sa lokalizovanim naslagama masnih ćelija i zategnutom kožom, a najmanje idealan kandidat je osoba koja ima više od 20 kilograma iznad idealne težine, strije i opuštenu kožu.

 

Indikacije za liposukciju/Kada se upotrebljava liposukcija?

  • Ograničeni depoziti masnih ćelija (najčešće na podbratku, trbuhu, slabinama, bokovima, nadlaktici i koljenu).
  • Pseudoginekomastija ili povećanje dojki kod muškaraca, kada je predominantno masno tkivo, a ne proliferacija žljezdanog tkiva uzrok povećanja dojki. Sastavni dio skoro svake operacije smanjivanja muških grudi i ukoliko se žlijezda mora odstranjivati rezom oko bradavice.
  • Standardan suplement abdominoplastici tj. zatezanju trbušnog zida i smanjivanju prevelikih grudi kod žena.
  • Madelungova bolest (bolest nepoznatog uzroka karakterizirana patološkim simetričnim rastom tumora masnog tkiva – lipoma – u području vrata, ramena, gornjeg trupa i nadlaktica).

 

Anestezija i kratki operativni osvrt

U općoj endotrahealnoj anesteziji,sa predilekcionih mjesta leđa, prednjeg trbušnog zida, slabina, bokova, nogu, stražnjica i podbratka, na osnovu prijeoperativnog plana, eliminira se potkožno masno tkivo odnosno masne ćelije. Ukoliko se tretiraju manje regije, može se indicirati lokalna anestezija ili kombinacija lokalne anestezije uz analgosedaciju. Prisustvo anesteziologa operativnom zahvatu se preporučuje i kod operativnih zahvata u lokalnoj anesteziji da bi se hirurg skoncentrisao na operativnu proceduru koja traje od 15 minuta do 2 sata, u zavisnosti o broju regija koje se oblikuju.

Rezovi su dugi oko 3 mm i prave se na skrovitim mjestima kroz koje se ubrizga Kleinova otopina 20 minuta prije operativnog zahvata. Potom se uvlače kanile sa otvorima kroz koje se aspirira tj.usisava mast sa lokaliziranih depozita . Liposukcijom se odstranjuje maksimalno  5 kg masnih ćelija.

Hidroliposukcija je jedna od najučinkovitijih metoda liposukcije

Nakon liposukcije trbuha i bokova masno tkivo bi primjenom nove tehnologije moglo postati novi izvor matičnih ćelija. Zbog toga često odstranjenu mast  u našoj praksi koristimo za popunjavanje u regijama tijela gdje je mast atrofirala i gdje je ima ,,u manjku’’ (npr. više zona lica). Važna prednost  naše poliklinike je što u timu  pri planiranju   i donošenju odluke za najbolju tehniku, učestvuju  tri plastična hirurga  koja sigurno bolje vide i osjećaju  nego pojedinac,  da bi se dobio najbolji mogući i najprikladniji rezultat za svakog pacijenta posebno.

Oporavak

 Oporavak je individualan i traje  do 7 dana. Može se reći da je minimalno bolan ili bezbolan  postoperativni tok. Nakon liposukcije pacijent oblači specijalne kompresivne steznike koji se nose u periodu do 4 sedmice nakon zahvata. Normalnim aktivnostima pacijent se vraća nakon 2, 4, 7 dana ovisno od broja tretiranih regija i individualnog odgovora na operativni zahvat. Mnogi pacijenti iz naše poliklinike idu na kafu sa prijateljima odmah po izlasku, ma koliko nevjerovatno zvučalo.

Preporučuje  se masaža po protokolu, limfodrenaža, anticelulitni programi i slično.

Rezultati

Rezultati procedure su vrlo brzo vidljivi. Odstranjene ćelije  se ne mogu ,,ponovno vratiti’’. Ukoliko se pacijent  ne pridržava uputa liječnika  on ,naravno, može dobiti na težini. Ali je suština u odstranjivanju  ćelija. Preostale ćelije se mogu nepravilnom ishranom ,,udebljati’’(medicinski hipertrofirati). Ali, konture tretiranih regija su ljepše, struk vitkiji, koljena ,,tanja’’ i gracilnija.

Zaključak

Liposukcija je operativna metoda kojom se selektivno trajno odstranjuje masno tkivo s dijelova tijela gdje ga ima viška kod muškaraca i žena. Nije zamjena za mršavljenje jer se tretiraju lokalizirani depoziti masnih ćelija radi uljepšavanja kontura tijela. Liposukcija je vrlo učinkovita metoda pri kojoj se oslanjamo na vlastiti osjećaj i percepciju za oblikovanje uz dogovor s pacijentom.

Hirurško iskustvo i znanje može biti i najčešće jeste prevaga za uspjeh kod težih slučajeva koji nisu rijetki.

Poliklinika ,,Karabeg”, 71 000 Sarajevo

Tel.: +387 33 556 556

Web: www-karabeg.com

E-mail: informacije@karabeg.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE