HomeLjepotaLiposukcijom do vitke linije

Liposukcijom do vitke linije

Liposukcija je jedan od najpopularnijih zahvata u estetskoj hirurgiji kojom se, osim odstranjenja suvišnih masnih naslaga, efikasno preoblikuju određeni dijelovi tijela.

Piše: Dr. Danijela Crnogorac, Poliklinika ”Karabeg” Sarajevo

Liposukcijom se kilogrami lakše gube, ali se ne riješava opšta gojaznost. Dijelovi tijela koji se tretiraju mogu se smanjiti za čak dva broja.

Liposukcija je jedan od najpopularnijih zahvata u estetskoj hirurgiji kojom se, osim odstranjenja suvišnih masnih naslaga, efikasno preoblikuju određeni dijelovi tijela. Najčešće regije koje se tretiraju su podbradak, trbuh, slabine, vanjska i unutrašnja strana butina i koljena.

Kandidati za liposukciju

Mnogi  postaju obeshrabreni nakon što počnu gubiti kilograme, a oblik ovih dijelova tijela ostaje isti. U ovakvim slučajevima liposukcija uspješno riješava višak masti i poboljšava simetriju tijela. Liposukcija je dobra za pacijente koji imaju relativno normalnu težinu, ali imaju izraženu količinu masnog tkiva u nekim dijelovima tijela tako da izgledaju disproporcionalno. Idealan kandidat je osoba sa lokalizovanim naslagama i zategnutom kožom, a najmanje dobar kandidat je osoba koja ima više od 20 kilograma iznad idealne težine, strije i opuštenu kožu. Liposukcija je učinkovita metoda oblikovanja tijela, jer se prilikom zahvata oslanjamo na lični smisao za oblikovanje. Zahvat se izvodi u opštoj anesteziji. Kroz mali rez na koži od 0,3 cm uvlači se kanila, a potom se pomoću vakuma usisava masno tkivo. Hidroliposukcija je jedna od najučinkovitijih metoda liposukcije. Kandidati su i osobe koje imaju naslage masnih ćelija na stomaku, bokovima, bedrima, nogama i nadlakticama. Koristi se kao dodatak kod abdominoplastike (uklanjanje viška potkožnog masnog tkiva i kože), smanjenja i podizanja grudi, uvećanih grudi kod muškarca, kod tumora potkožnog tkiva (velikih lipoma).

Matične ćelije

Nakon liposukcije bokova i trbuha masno tkivo bi primjenom nove tehnologije moglo postati novi izvor matičnih ćelija. Često mast koju smo odstranili, koristimo za popunjavanje u regijama tijela gdje je mast atrofirala i ima je u manjku( zone lica).

Liposukcija kao terapija

Liposukcija  je potrebna u svrhu liječenja kod lipodistrofije sa abnormalnom distribucijom masnog tkiva. Ćelije koje se odstrane se nikada ne mogu vratiti. Liposukcija nije zamjena za mršavljenje,  jer se tretiraju lokalizovane masne naslage, već se radi o uljepšavanju kontura tijela. Preostale masne ćelije se pokrenu na „ propadanje“ ako se pacijent pridržava savjeta o pravilnoj ishrani.

Oporavak

Nakon liposukcije pacijent oblači specijalne kompresivne steznike koji se nose u periodu od 6-8 sedmica nakon zahvata. Normalnim aktivnostima pacijent se vraća nakon 3 do 4 dana. Nakon toga se preporučuje manuelna masaža radi bržeg povlačenja otoka, limfna drenaža. Specijalni kompresivni steznici se nose 6 sedmica postoperativno. Jedan mjesec nakon zahvata se mjeri tjelesna težina i obimi regija koje su tretirane i tada se evidentiraju manji obimi 6 do 12 cm u odnosu na preoperativno stanje i smanjenje tjelesne težine.

Rezultati

Preliminarni rezultati su vrlo brzo vidljivi, a definitivni rezultati se očekuju tek nakon 6 mjeseci. Ako dođe do povećanja tjelesne težine, višak masti se ravnomjerno raspoređuje i regije koje su tretirane nikada ne mogu dobiti prijašnji oblik.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE