Marija Đorđević: Od promatranja magičnih pokreta kistom djeda do priznatog make up artiste

0
343

Djed joj je bio slikar i sjeća se kako bih cijelo poslijepodne sjedila u njegovom ateljeu i sa pažnjom posmatrala te magične poteze četkicom. Želja joj je bila usmjerena ka modnom dizajnu, te je stalno skicirala modele i odjeću.

Piše: Marija Đorđević make up artist

Marija Đorđević je istaknuti profesionalni šminker i beauty ekspert sa višegodišnjim iskustvom i internacionalnom karijerom. Rođena je 1989. u Beogradu gdje je studirala jezike na Filoloskom fakultetu. Pred sam kraj studija život je odvodi u drugom smjeru na Karipska ostrva, a onda preko Italije u Australiju. U Australiji radi kao Beauty adviser (savjetnik za ljepotu) za ugledni francuski brend Lancome i time sebi otvara vrata u čarobni svet revija, magazina i editorijala. Po povratku u Beograd ističe se svojim talentom i Glow up makeup look-ovima. Čuveni Benefit Cosmetics je naziva Kraljicom hajlajta. 

Oduvijek je željela da se bavi poslom u modnoj industriji, još od malih nogu je obožavala da crta i boji. Deka joj je bio slikar i sjeća se kako bih cijelo poslijepodne sjedila u njegovom ateljeu i sa pažnjom posmatrala, te magične poteze četkicom. Želja joj je bila usmjerena ka modnom dizajnu, te je stalno skicirala modele i odjeću. 

2013 odlazim na Karibe i ostvarujem tu želju kroz dizajniranje kostima za njihove čuvene karnevale. Opijena dizajnom i bojama počinjem da obraćam veću pažnju na šminku koja je bila jednako raskošna kao njihovi kostimi. Započinjem saradnju sa fotografima i profesionalnim šminkerima i tu pravim svoje prve korake u make up svijetu. 2018 selim se u Australiju gdje postajem savjetnik za ljepotu a ubrzo zatim i make up artist brenda Lancome. Više puta sam nagrađivana od strane Lancome AU za najbolji make up look na zadatu temu. Samostalni rad započinjem 2020. otvaranjem studija. 

Klijenti kao unikatna platna 

Klijente sam uvijek posmatrala kao unikatna platna koje taktički i uz prave boje mogu da učinim blistavim. Budi najbolja verzija sebe je moj make up moto. Uz pravilno konturisanje i praćenje jedinstvenog oblika nečijeg lica i očiju postiže se maksimalan rezultat šminke, a to je da naglasi vaše najbolje atribute. 

Jako je važno biti na istoj stranici sa klijentom, saslušati njihove želje i usmjeriti ih. 

Kroz bliske kontakte sa djevojkama različitih rasa, kultura i nacija naučila sam da šminkom istaknem unutrašnji svijet modela tj. klijenta. Mogu priznati da su mi najljepši kontakti sa klijentima koji su spremni da mi vjeruju i da mi se prepuste. Kroz razgovor i intuitivni osjećaj mogu da zamislim look koji bi istakao ono najljepše ne samo na licu u fizičkom smislu već i karakterno. Upravo je to nešto što mislim da me odvaja od drugih, što za mene šminka nije samo “alat” kojim se prikrivaju nedostaci, a iza kojih se krije prepela duša, već nešto što daje tom licu i duši da sija u svom najvećem sjaju. 

Najvažniji korak u šminkanju je zapravo priprema kože

Bilo da se sami šminkate ili vaše lice prepuštate profesionalnom šminkeru, zlatno pravilo je – čista i hidrirana koža. To je osnova svakog dobrog i postojanog make up-a. Dakle, micelarna voda, tonik za lice, serum, krema ispod očiju i krema za lice prilagođena vašem tipu kože. Na tako pripremljenom “platnu” lakše je bojiti i postići ono što je zamišljeno.

Perfekcionizam i uočavanje najsitnijih detalja koje je potrebno uskladiti da bi ono zamišljeno postalo stvarno je moja najveća opsesija. Od toga ne odustajem čak ni kada sam ograničena vremenom.

Savršenstvo je nedostižno ali se ja jako trudim da se svakim novim iskustvom njemu bar za korak približim. Svakako da bi bez podrške kvalitetne šminke i alata moj put ka savršenstvu bio mnogo teži, možda čak i nemoguć. 

Posao šminkera zahtjeva i druge sposobnosti i razumjevanija. Za rad sa ljudima potrebno je puno fleksibilnosti, strpljenja i organizacije sebe i svog vremena. Adaptacija na promjene je krucijalna u svijetu mode koji se konstantno mijenja i napreduje. Potrebno je pratiti trendove i dešavanja na beauty sceni i svemu tome dati svoj pečat.

Kao jedno od stresnijih zanimanja ono zahtjeva puno ljubavi i discipline. Nakon završenog kursa ili škole šminkanja vi ste tek na početku. Od izuzetne je važnosti da se stalno edukujete i učite nove tehnike, isprobavate boje i teksture koje su van vaše zone komfora. Ključ uspjeha su posvećenost i dosljednost. Bez posvećenosti ne bih nikad počela profesionalno da se bavim šminkanjem, a bez dosljednosti ne bih stigla gdje jesam. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here