Masaže i njihov učinak na naše tijelo i um

0
692

Masaža sigurno nije luksuzni, bespotrebni tretman, koji Vam oduzima vrijeme i novac. Ona je univerzalni lijek za dušu i tijelo. Odlaskom na masažu, Vi odlazite u svijet dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja, a ništa nije potrebnije ni važnije od toga.

Autor teksta: Neira Popović, rođena je u Sarajevu 1983.godine, gdje je završila Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Nakon godina radnog iskustva u finansijama, odlučuje se za otvaranje Fabrika ljepote Spa&Beauty centra, kako bi se vratila svojoj prvoj ljubavi- fizikalnoj terapiji manuelnom masažom, te njezi lica i tijela.

Djetinstvo provedeno u Skandinaviji ostavlja pečat na njen profesionalni život, te nastoji prenijeti sve pozitivne poslovne metode i tehnike sa zapada, u svoj Spa&Beauty centar. Kontinuirane edukacije kod renomiranih balkanskih i svjetskih makeup artista, fizioterapeuta, kozmetičara, ljekara itd., rezultiraju specifičnim i individualno prilagođenim uslugama u Fabrika ljepote Spa&Beauty centru.

Neira je također poznati edukator raznih vrsta masaža, maderoterapije, te brojih tretmana za njegu lica i tijela, a Fabrika ljepote Spa&Beauty registrovani centar za pružanje istih.

Svakodnevni stres i ubrzan tempo života, zbog kojeg dosta puta nemamo vremena uzeti samo za sebe, vode do raznih tegoba i problema, zato je jako važno, da znamo umiriti taj stres i brzi tempo života i ponekad učiniti nešto dobro za sebe i svoje tijelo. Naravno tome pomažu masaže i njihov blagotvorni učinak na naše tijelo i um. U nastavku teksta pročitajte koliko je masaža bitna za čovjeka, te koje kombinacije masaža su idealne i koje efekte ostavljaju.

Tokom posljednjih decenija, stresan i ubrzan način života, ali i pojačana svijest ljudi o fizičkom i psihičkom zdravlju, doveli su do ekspanzije spa i wellness industrije u svijetu, a samim tim i do sve veće upotrebe masaža.

Masaža je jedna od najstarijih tehnika koja se od davnina primjenjuje u medicinske i relaksirajuće svrhe. Prvi zabilježeni podaci u našoj historiji o masažama pronađeni su skoro 3000 godine p.n.e., kada je masaža korištena za ublažavanje bolova nastalih uslijed teškog fizičkog rada. Od tada je doživjela brojne modifikacije u zavisnosti od dijela svijeta gdje se upotrebljavala i zadnjih godina se maksimalno eksploatiše, ne samo u terapeutske i relaksacione, već i u kozmetičke svrhe.

Postoje brojne vrste masaža, namijenjene za tretiranje raznih zdravstvenih tegoba, ali najistaknutije i najčešće korištene su relaks i teraputske masaže.

Relaks masaže imaju zadatak da opuste organizam, ublaže ili otklone simptome hroničnog umora, stresa, depresije, ali i za izbacivanje štetnih tvari iz organizma.

Terapeutske masaže se koriste kod akutnih i hroničnih bolova u mišićima, koje nastaju kao posljedica umora, fizičkog naprezanja, upala, povreda i slično.

Masažom se poboljšava krvotok, iz lojnih i znojnih žlijezda istiskuju se sekreti, smanjuju se potkožne masnoće, ubrzava se dotok hranjivih materija u tkiva, pojačava oksigenizacija tkiva i tok limfe, zbog čega koža dobija jači tonus, postaje elastičnija i izgleda mlađe.

Masaža također učvršćuje, ali i opušta mišiće, jer se njome uklanjaju nakupine mliječne kiseline, koje dovode do grčeva i bolova u mišićima. Masaža ima snažni efekt i na nervni sistem, jer smanjuje nivo štetnih hormona u organizmu. Neka istraživanja su pokazala da čak 90% bolesti nastaje zbog stresa, a jedan od najučinkovitijih načina da se oslobodite stresa jeste upravo masaža.

Brojni su pozitivni utjecaji koje masaža ima na tijelo i duh, a zaista ne postoji nijedna druga aktivnost koja tijelo i duh uspije opustiti jednako kvalitetno, kao dobra masaža, posebno ako se primjenjuje redovno.

Fabrika ljepote Spa&Beauty je vrlo brzo nakon svog otvaranja, prije pet godina, postao sinonim za izvrsnu terapeutsku masažu. To je osnova na kojoj smo gradili naše ostale usluge i to je najzastupljenija usluga u našem centru.

Shodno potrebama naših klijentica, mi smo u zadnje dvije godine prerasli u pravi mali spa&beauty centar, te smo uveli i brojne druge usluge. Jedna od njih je i hidromasaža, koja je postala neizostavan tretman naših dama i njihovih majki, sestara, prijateljica ili partnera.

Hidromasaža

Ogroma je moć hidromasaže, pogotovo u kombinaciji sa manuelnom masažom, na zdravlje ljudskog organizma. Smatra se najstarijim načinom liječenja bolova, napetosti, umora i stresa.

Voda je pokretačka snaga svega u prirodi i jedan od osnovnih uslova života, prepoznata kao elemenat koji pruža brojne blagodati, kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje čovjeka.

Od antičkih vremena, Rimljani su prepoznali sve koristi vode na organizam, te su gradili antičke terme i kupaone u svim glavnim gradovima. Arapske kulture su također prepoznali dobrobiti vode, te su gradili svoja parna ili turska kupatila poznata pod nazivom „hamami“.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, u  tradiciji hidroterapije staroj hiljadama godina, moguće je i danas uživati prilikom posjete brojnim spa i wellness centrima.

Hidromasaža je prirodan vid masaže u kojem se kao sredstvo za masažu koristi voda. Brojne su koristi hidromasaže, uključujući smanjenu bol i napetost, poboljšanu cirkulaciju i limfnu drenažu, poboljšan raspon pokreta, povećan nivo endorfina (hormona sreće), ali ona je također u stanju pružiti olakšanje uslijed bolnih stanja kičme, upale mišićnog tkiva, bolova u vratu i ramenima, glavobolje, sportskih povreda itd. Izuzetno je uspješna i u borbi protiv celulita, pogotovo u kombinaciji sa manuelnom anticelulit masažom ili maderoterapijom.

Hidromasažne kade su opremljene vodenim i zračnim mlaznicama.

Podvodni mlazovi masiraju naše tijelo, uključujući povrijeđena i bolna mjesta koštanog tkiva i muskulature. Podvodni mjehurići zraka nadražuju receptore u koži i vrše mikromasažu koja ima izuzetno sedativno i relaksirajuće djelovanje, smanjuje depresiju i anksioznost.

Moderne hidromasažne kade opremljene su i pozadinskim osvjetljenjem određenog sprektra boja koje nude terapiju bojom i svjetlom- kromoterapiju.

Kromoterapija je prirodna terapija bojama s ciljem revitalizacije organa i organizma kako bi se uspostavila energetska ravnoteža. Liječenje bojama je bazirano na drevnim znanjima i potvrđeno modernom naukom. Još u starim civilizacijama bilo je poznato da boje liječe i da uspostavljaju ravnotežu duše.

Kako boje utječu na nas i naše raspoloženje

Poznato je da zelena boja smiruje, stimuliše imuni sistem i učinkovita je protiv stresa.

Plava boja je boja smirenosti, strpljenja i iskrenosti. U nekim emotivnim stanjima psihološki djeluje više umirujuće od zelene boje. Pomaže kod meditacije i duhovne ekspanzije, jer opušta um.

Crvena boja aktivira i revitalizira, daje osjećaj moći, podiže nivo energije, potiče na kretanje i strast.

Narandžasta boja predstavlja sreću i radost, ona obnavlja i stvara osjećaj zdravlja i dobrog raspoloženja.

Dakle, masaža sigurno nije luksuzni, bespotrebni tretman, koji Vam oduzima vrijeme i novac. Ona je univerzalni lijek za dušu i tijelo. Odlaskom na masažu, Vi odlazite u svijet dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja, a ništa nije potrebnije ni važnije od toga, zar ne?

Stoga najtoplije preporučujemo kombinaciju manuelne masaže i hidromasaže, koje pružaju nevjerovatnu ugodu za tijelo i neprocjenjive trenutke sreće i radosti.

Posebno ističemo dobrobiti masaže i hidromasaže u paru. Najveća sreća koju možemo osjetiti jeste kada usrećimo nekog drugog, a ovi tretmani će sigurno donijeti neprocjenjive trenutke sreće Vašem partneru, prijateljicama, majci itd., i naravno Vama!

Moram priznati da smo svjedočili brojnim prosidbama, iznenađenjima, proslavama rođendana i godišnjica braka, te zajedno sa našim klijentima dijelili njihove najveće trenutke radosti i  sreće.

Stoga, ukoliko ste neodlučni gdje proslaviti godišnjicu sa partnerom, toplo preporučujemo naš mali centar uživanja!

Dobrodošle u Vašu oazu mira, sreće i relaksacije-dobrodošle u Fabriku ljepote!

 

Fabrika ljepote Spa&Beauty centar

Dabrobosanska 25, Dobrinja 1, Sarajevo

065/066-067

IG: @fabrikaljepotespa

FB: Fabrika ljepote Spa&Beauty

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here