Mila Vuković: Omiljena tehnike su mi blendani eyeliner koji možete prilagoditi svakom obliku očiju

0

Uvijek bih preporučila akcenat na donjoj vodenoj liniji, kao i dobar izbor trepavica koje će “izvući” cjelokupan look na kapku.

PIŠE: Mila Vuković, visažistica

Mila Vuković ima 28 godina i profesionalni je šminker i edukator. Bavi se ovim poslom već 8 godina i vlasnica je beauty salona “Miss V”. U sklopu salona, pored usluga šminkanja, možete dobiti i druge popularne kozmetičke usluge.

Trendovi i tehnike šminkanja sve više napreduju i mijenjaju se. Prethodnih godina mnogo je teže bilo šminkati spušten kapak, a sada smo došli do tehnika gdje taj isti spušten kapak možemo lijepo naglasiti i definisati. Koliko je zahtjevno šminkati spuštene kapke, te kako pripremiti kožu, kako mlađu, tako i zreliju, saznajte u razgovoru s visažisticom Milom Vuković.

Mila, recite nam nešto više o sebi, kada je započela vaša karijera u beauty svijetu?

Moja karijera je započela prije 8 godina iz ljubavi prema umjetnosti. Bavila sam se muzikom, voljela da crtam i za nastupe sa bendom sam sebe šminkala na razne načine. Malo po malo, preraslo je u nešto više od čistog hobija i posvetila sam se potpuno samo šminkanju. Niko nije vjerovao tada da ću uspjeti, ali evo 8 godina kasnije mislim da sam izabrala pravu profesiju za mene. 

Kakvi su vaši zahtjevi za vaše klijentice, što se tiče pripreme prije nanošenja šminke?

Da bi vam šminka bila što ljepša na licu, ključ je u hidrataciji. Šminker će učiniti sve što je u njegovoj moći da u par minuta pripremi maksimalno kožu za tečnu podlogu. Svakodnevno korištenje seruma, krema, kao i spf faktora će nama uveliko olakšati posao. Također, obavezno je srediti nausnice i obrve prije samog dolaska na termin. 

Kada pogledamo mlađu i zreliju kožu, koliko je zahtjevnija zrelija koža kako za pripremu, tako i za šminkanje?

Zrelija koža nikada ne podliježe aktuelnim trendovima. Mi starimo i u skladu s tim, akcenat bi uvijek trebao da bude na svježini Vaše kože, generalno na samom tenu umjesto očiju. Na mladoj koži možete da isprobate bilo šta, dok na starijoj naglasite samo ono neophodno. 

Problem spuštenih kapaka, recite nam nešto o tome? Da li je teško savladati tehniku šminkanja za spuštene očne kapke?

Prethodnih godina mnogo teže je bilo šminkati spušten kapak, a trenutno smo došli do tehnika gdje taj isti spušten kapak može lijepo da se naglasi i definiše. Za spušten kapak uvijek bih preporučila akcenat na donjoj vodenoj liniji, kao i dobar izbor trepavica koje će “izvući” cjelokupan look na kapku. Jako je bitno da žene budu svjesne kakav kapak imaju i da shodno tome biraju tehniku idealnu za njih, a ne samo zato što je nešto trenutno aktuelno. 

Da li je kod Vas više zastupljena mlađa ili starija populacija? Kako birate šminku za zreliju kožu?

U većini slučajeva su to djevojke srednjoškolke kao najmlađi klijenti, pa do žena srednjih godina, sa 45+, a podjednako uživam sa svakom od njih. Ukoliko meni prepuste da im izaberem kako ću ih našminkati, uskladit ću šminku s odjevnom kombinacijom, bojom kose, kao i godinama osobe. 

Koje su Vam tehnike najdraže za raditi, da li više volite soft makeup look ili dramatičniji?

Da ste me ovo pitanje pitali prije par godina, rekla bih Vam što više boja i colorful look-ova, a sada je drugačije i to je normalno, jer kako sve tako i to dolazi s godinama.  Trenutno omiljene tehnike su mi blendani eyeliner koji možete prilagoditi svakom obliku očiju, kao i bridal look, jer mlade su mi uvijek posebne na njihov najdraži dan. Obje ove tehnike možete raditi u soft i dramatičnoj varijanti, zavisno koji proizvod iskoristite za donji kapak. 

Vaši favoriti makeup proizvoda?

U ovoj godini izabrala bih 3 proizvoda za koje sam se najčešće hvatala – paleta za oči Patrick Ta major dimension II, u kojoj imate sve potrebno za bridal, kao i neki soft glam, zatim Shiseido synchro skin self refreshing puder, koji je namijenjen za normalnu do mješovitu kožu, ali u suštini možete da ga “upakujete” za sve tipove kože i Charlotte Tilbury pillow talk kremasto rumenilo, jer daje savršenu svježinu vašem licu. 

Kakav makeup nam preporučujete ove zime?

Što se ove zime tiče, kremasta rumenila i kremasti bronzeri kao must have, manje highlightera, kao i zemljani tonovi i mauve boja sjenke (roze boje hladnijeg podtona). 

Za kraj, šta biste preporučili našim čitateljima?

Preporučila bih da ukoliko se bave ovim poslom ne prate slijepo trendove i proizvode koje “svi” kupuju, nego da sami izgrade svoj stil i koriste proizvode koji njima u radu daju najbolji rezultat. Bitno je da se pronađete u svemu što radite i da vam to pričinjava zadovoljstvo. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here