HomeFitness&zdravljeNa koji način UV zrake štete vašoj koži? 

Na koji način UV zrake štete vašoj koži? 

 Kad je u pitanju karcinom kože, veliki riziko faktor je dugotrajno izlaganje UV radijaciji.

Prvi korak zaštite je razumijevanje na koji način UV zrake štete koži. Dobra vijest je da se štetnost UV radijacije može uveliko spriječiti – a to možete učiniti baš vi! I dalje možete uživati u vanjskim aktivnostima dok je vaša koža zaštićena. 

UV radijacija je dio prirodne energije koju proizvodi sunce. Na elektromagnetnom spektru, UV svjetlost ima kraće talasne dužine od običnog svjetla, zbog čega vaše oči ne mogu vidjeti UV, ali ga vaša koža može osjetiti. 

Dvije vrste UV svjetlosti dokazano doprinosi riziku od karcinoma kože:

  • UVA zrake – imaju duže talasne dužine, i povezuju se sa starenjem kože
  • UVB – imaju kraće talasne dužine i povezuju se s opekotinama kože

Dok na različit način UVA i UVB razlike utječu na kožu, i jedne i druge zrake su štetne. Nezaštićeno izlaganje UVA i UVB zrakama oštećuje DNA u ćelijama kože, proizvodeći genetske defekte ili mutacije koje mogu dovesti do karcinoma kože (kao i prijevremeno starenje). Zrake mogu uzrokovati i oštećenja na oku, uključujući katarakt i karcinom kapaka.

UV radijacija je dokazan uzrok karcinoma bazalnih ćelija i karcinoma skvamoznih ćelija, koja se obično javljaju na područjima kože koja su izlagana suncu. Ako se rano otkrije, ovi oblici karcinoma kože su skoro uvijek izlječivi. 

UV izlaganje koje dovodi do opekotina na koži dokazano imaju snažnu ulogu u razvoju melanoma, najopasnijeg od tri najčešća tipa karcinoma kože. Istraživanje pokazuje da UV zrake koje oštećuju kožu također mogu poremetiti i gene koji blokiraju tumore, povećavajući rizik opečene kože, čije se ćelije razvijaju u karcinom kože. 

Unatoč riziko faktorima, moguće je sigurno uživati u vanjskim aktivnostima, zaštitom kože od UV zračenja. Zaštitite se svaki dan, čak i ako je oblačno. 

Svako, pa i najmanje crvenilo izazvano Sunčevim UV zračenjem oštećuje našu kožu i ostavlja dubok trag koji povećava rizik od nastanka melanoma. Zato dajte sve od sebe da svoju kožu zaštitite odgovornim izlaganjem suncu i pripremite je dodacima prehrani koji najviše odgovaraju vašem fototipu kože.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE