Novom metodom adbominoplastike do najboljeg rezultata

0
336

Zatezanje i uljepšavanje trbušnog zida novom metodom abdominoplastike danas se dolazi do najboljih rezultata. Hirurška metoda uljepšavanja kontura tijela je dobro prihvaćena od strane pacijenata i ljekara, osobito zbog progresa  hirurških procedura, minimalnog rizika anestezije i prirodne promjene ljudskih tendencija. Na ovu operaciju pacijenti se odlučuju iz funkcionalnog ali i estetskog razloga ističe prof. dr. Reuf Karabeg.

Piše:  Prof. dr. Reuf Karabeg, specijalista opšte hirurgije, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Estetska hirurgija trbušnog zida se radi kod pacijenata koji žele korekciju deformiteta kontura trbušnoga zida zbog viška kože i potkožnog masnog tkiva,  ali i zbog mišićnofascijalne i kožne laksativnosti (slabosti, razvučenosti), te strija na trbušnom zidu koji se obično stvaraju nakon poroda i /ili čestih oscilacija tjelesne težine. Glavna estetska karakteristika je najčešće veliki izbočeni trbuh, osobito kada se gleda sa strane, sa viškom ili visećom kožom. Rjeđe su deformiteti manje uočljivi ali postoji uvijek višak kože prošarane strijama ili ispucalom kožom ispod pupka.

 

Kandidati su muškarci i žene iz estetskih i funkcionalnih razloga

Idealan kandidat za ovu hiruršku proceduru je pacijent čija tjelesna težina ne prelazi 20% od normalne tjelesne težine, koji je dobro motiviran i spreman prihvatiti neizbježni (mada dobro skriveni) ožiljak za poboljšanje izgleda. Za žene je vrlo važno napomenuti da nakon operacije ne planira dalje rađati djecu.

Za ovaj operativni zahvat najčešće se odlučuju žene, statistički gledano je 80% slučajeva. Odluke se donose nakon porođaja a ne planiraju više rađati, osobe koje su izgubili mnogo na težini ili sa maldistribucijom potkožnog masnog tkiva sa lokaliziranom gojaznošću. Ovom operativnom zahvatu podvrgavaju i muškarci, statistički gledano je 20% slučajeva.

Šta je abdominoplastika?

Abdominoplastika podrazumjeva odstranjivanje rastegnute ili strijama “išarane” kože, reduciranje potkožnog masnog tkiva (liposukcijom u istom aktu) i  zatezanje trbusnih mišića.

Tipovi abdominoplastike

Miniabdominoplastika, manje je ekstenzivna operacija. Radi se kada je deformitet primarno ispod pupka.

Totalna abdominoplastika radi se kada postoji deformitet u cijelom trbušnom zidu.

 

Ožiljak nakon operacije

Ožiljak koji ostane nakon zahvata, nalazi se na diskretnom mjestu. Sva hirurška tendencija je da se odstrani višak kože i masnoga tkiva, strije, zategnu razvučeni i oslabljeni mišići uz što je moguće manji ožiljak.

 

Nova metoda

Intervencija se radi u opštoj anesteziji u trajanju od 2h i 30 minuta. Nekoliko godina radimo potpuno novu metodu koja daje najbolje rezultate, a objašnjenje procedure prevazilazi širu čitalačku znatiželju. Ukratko, poenta je da ista procedura daje prirodniji rezultat od ranijih. Fokus je na rješavanje estetskih detalja i reduciranje eventualnih komplikacija. Pacijentima koji se odluče na isti  zahvat, procedura se mora objasniti u detalje.

 

Postoperativni tok

Postoperativni tok je minimalno bolan (par dana) ili je čak bezbolan.

Hospitalizacija može biti 24h, ali ako pacijent insistira, može ostati u bolnici i par dana do skidanja drenova. Konci se skidaju 7 dana nakon operativnog zahvata ukoliko se odluče za takav vid zatvaranja reza (postoji mogućnost korištenja specijalnog ljepila ili trakica). Oporavak traje 10-tak dana kada se pacijent može vratiti svakodnevnim obavezama uz nošenje trbušnog steznika naredne 3 sedmice.

Pacijenti su krajnje zadovoljni postignutim rezultatom i preporučilo bi operaciju i drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here