Pedikura: Prednosti njege stopala

0
589

Pedikura: Prednosti njege stopala

Pedikura je izraz kojim se opisuje procedura njegovanja nogu u kozmetičke ili medicinske svrhe, prije svega stopala. Pored toga što opušta cijelo tijelo, pedikura ima svoje zdravstvene prednosti. Sa svojim pedikerom možete razgovarati o tome, šta je to što je potrebno Vašim stopalima.

Diplomirana medicinska sestra Anita Tomić, diplomirani je kozmetolog i vlasnica je salona Inspiry. Objasnila nam je različite vrste pedikura te dala savjeta u vezi sa njegom stopala.

Uvijek se brinite da Vaša stopala budu njegovana jer su jako važna. Ukoliko većinu vremena stojite moguće je da Vaša stopala trebaju veću i bolju njegu. Ljudsko stopalo čini 28 kostiju koje su međusobno povezane ligamentima i zglobovima. S obzirom da osoba prosječno napravi između 5000 i 20000 koraka dnevno, potpuno je prirodno da se dešavaju zadebljanja na peti, koja trpi najveći teret cijelog našeg tijela.

Različite vrste pedikura

Estetska pedikura sastoji se od kupke, pregleda stopala i odrstranjivanja manjih nakupina zadebljane kože te obrade nokta, lakiranje i njege hranjiom kremom. Ovu vrstu pedikuru preporučujemo osobama koje nemaju urasle nokte, kurje oči i ispucalu kožu.

Klasična pedikura uključuje kupku, pregled stopala, uklanjanje zadebljanja kože, oblikovanje noktiju, uređivanje stopala , njega stopala odgoravajućom kremom te masaža. Ova vrste pedikure idealna je za osobe koje su u srednjoj dobi i imaju ispucalu kožu stopala te žele dobiti glatka i njegovana stopala.

Medicinska pedikura sastoji se od kupke, pregleda stopala, uklanjanje zadebljanje kože, vađenje uraslih noktiju i kurjih očiju, oblikovanje nokta te uređivanje stopala, njega stopala propisanim uvijetima (krema, kapi za spriječavanje uraslih noktiju, antibiotska krema za gljivice) te masaža stopala. Ova vrsta pedikure preporučuje se starijim klijenticama i klijentima koji imaju problema sa zadebljanom kožom tu urasle nokte i moguće kurje oko.

Hidratacija i masaža stopala

Hidratacija stopala- mažite svoja stopala svakodnevno sa kremama i losionima. Postoje hidratantne čarape, sa kojima možete leći u krevet u pustiti da stopala cijeli noć upijaju kremu ili losion.

Masaža stopala će pomoći cirkulaciji i nakon nje noge će biti lakše te ćete se osjećati poletnije i sretnije. Svakih nekoliko dana priuštite sebi nekoliko minuta masaže.

Redovonom primjenom hidratacije i masaže, tokom cijele godine Vaša stopala će biti njegovana.

Ono što je važno i na šta se treba obratiti pažnja je da salon u kojem ćete raditi pedikir i njegu svojih stopala ima jednokratne materijale i da su im materijali sterilni, zapakirani u jednokratne vrečiće te uredno posloženo, a u kadici gdje se radi kupka, ukoliko nema odvoda mora biti jednokratna vrećica.

Klijenti koji posjete Studio ljepote Inspiry imaju mogućnost savjetovanja, uzimanja anamneze, pregled stopala i noktiju, kao i unošenje u karton gdje se vodi evidencija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here