Plavuše se bolje zabavljaju: Hair hommage plavušama koje su promijenile svijet

0
654

Znate li onu čuvenu izreku: “Plavuše se bolje zabavljaju”?

Nismo sigurni koliko se blondine zapravo bolje zabavljaju, ali ovdje ćemo se prisjetiti plavuša koje su promijenile svijet i pomjerile granice u mnogim sferama. Sigurni smo, barem unekoliko, da je boja njihove kose zaslužna za globalni uspjeh koji su ostvarile.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe (pravog imena Norma Jeane Mortenson) bila je i ostala utjelovljenje dame koja svojim stavom i seksipilom mijenja svijet. Njena prirodna boja kose bila je smeđa, a ova femme fatale veoma rano je shvatila da platinasto plava kosa privači više pozornosti pa ju je dala obojiti 1945. godine kada je imala 19 godina.

Već početkom 50-ih, mnoge su dame pohrlile obojiti svoju kosu u plavu, dakako, po uzoru na lijepu Monroe.

Zanimljiva činjenica je da je ponuđena nagrada u iznosu od 1000 američkih dolara frizeru koji uspije “smućkati” plavu boju kakvu je nosila slavna glumica.

Njena zanosna platinasto-plava boja kose odlično je pristajala na frizuru kratkog, valovitog paža. Uistinu, uvijek ju je nosila bez dosadnog žutila, a ako se i u modernim danima borite sa tim problemom, svakako preporučujemo šampone protiv žutila (silver ili no yellow) šampon. Redovnim korištenjem postignut ćete raskošnu plavu boju po uzoru na neponovljivu Merlinku.

Koliko je njena kosa bila važan simbol ženstvenosti, dokazuje i činjenica da su njena dva platinasta pramena koja je darovala fanovima 60-ih godina proteklog stoljeća, prodana na aukciji za 70 000 američkih dolara.

Grace Kelly

Još jedna plavuša koja je upisana u anale “velikih plavuša” je glumica s američkog kontinenta – Grace Kelly, kasnije poznatija kao Princeza od Monaka.

Veliki uspjeh duguje upravo svojoj prekrasnoj plavoj kosi zlaćanih pramenova. Svjetsku slavu postigla je glumeći plavuše pritajene strasti u filmovima čuvenog Alfreda Hitchcocka. Za ovu damu možemo reći da je imala sve što se poželjeti može – svjetsku slavu, basnoslovno plaćene uloge, osvojenog Oscara za glavnu žensku ulogu i naposlijetku – brak s pravim pravcatim monegaškim knezom – Rainierom III.

Za vrijeme života bila je poznata kao modna ikona, a nakon tragične smrti zaslužila je status najelegantnije dame koja je ikada hodila svijetom. Do današnjeg dana, pamtimo njenu frizuru na svečanoj dodjeli i primitku Oscara, a potom i njenu elegantnu pundžu plave boje na vjenčanju sa Rainerom III, koje je pratilo 30 milijuna ljudi diljem svijeta.

Brigitte Bardot

Slavnu Brižitku mnogi i danas nazivaju najljepšom ženom svijeta. Uistinu, ljepotici duge, plave kose i još dužih nogu malo tko je mogao parirati. Njen ikonični stil tražen je u salonima i danas: mačkasti tuš na očima u kombinaciji s nude usnama obrubljenim smeđom olovkom, plus napuhana fen frizura.

Božanstvena Brižitka, kako su je od milja nazivali fanovi, obilježila je 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća. Decentni uvojci, voluminiozna kosa odignuta od tjemena izdvajali su je iz mase, a način zavjesa šišanja savršeno je uokvirivao njeno lice (o curtain stilu šišanja pročitajte – ovdje!).

Ako želite raskošnu plavu boju poput Brigitte Bardot potrebno je održavati i njegovati boju i kod kuće, a za ovo su vam potrebni balzami ili maske protiv žutila.

Kate Moss

Kate Moss, poznatija kao buntovnica bez razloga dala nam je mnogo razloga da zavolimo plavu kosu. Ova plavuša, za razliku od ostalih dama koje smo spomenuli, svoj imidž je izgradila na nehajnom stilu, i stvorili smo dojam da ona svoju kosu boji doma.

Ako ste jedna od “uradi sama” majstorica naša topla preporuka je Sprej za posvjetljivanje kose Joanna Multi Blond.

Sprej za posvjetljivanje kose Multi Blond ispunit će vaše snove o pramenovima posvijetljenima suncem. Preparat postepeno posvjetljuje kosu, pružajući prirodan efekt kose posvijetljene sunčevim zrakama. Formula proizvoda dodatno je obogaćena njegujućim keratinskim kompleksom i sastojcima za njegu koji kosu čine mekom i ugodnom na dodir.

Lagano raščupana, nehajno stilizirana i pretežno plava – to je Kate Moss, živa ikona, model i manekenka koja je obilježila posljednja dva stoljeća.

U dokaz ovoj tvrdnji prilažemo činjenicu da su u cijelom svijetu popularne njene fotografije koje svi, obični smrtnici, pa i slavni koriste kao znak prestiža u enterijerima.

U fokusu je često njena plava kosa.

Lady Di

Lady Di je godinama bila vjerna jednom frizeru, Samu McKnightu. Ovaj frizer je odradio “kultno šišanje” na kosi Lady Dijane, i te, davne 1991. godine je odrezao raskošne uvojke tada najpoznatije dame na svijetu.

Konzervativni Britanci su ostali doslovno šokirani, a za njima i cijeli svijet, jer je do tada važilo čuveno pravilo da princeze nose dugu kosu, a Princeza Diana je ovo pravilo prekršila skrativši svoje blage valove.

“Fotografija Diane u bijeloj balskoj haljini nastala je kada sam radio s francuskim fotografom Patrickom Demarchelierom. Rekli su mi da snimamo nekog jako važnog za Vogue i ja sam pomislio da bi to mogla biti Margaret Thatcher, ali tada je na snimanje ušetala princeza Diana. Tada sam lažirao kratku frizuru uz pomoć špangica i ukosnica s kojima sam njezinu poludugu kosu sakrio ispod tijare, ispričao je Sam za Daily Mail i zatim otkrio kako je lažna frizura postala prava.

Nedugo nakon toga upitala me: ‘Što bi napravio s mojom kosom kada bih ti dala slobodne ruke?’ Osjećao sam se hrabro pa sam odgovorio: ‘Sve bih odrezao.’ Odmah je bila uvjerena da je to dobar potez. ‘Ajmo to napraviti’, rekla je. I odrezao sam joj kosu na licu mjesta. Nisam ni pomišljao na to što će se zatim dogoditi.” – rekao je Sam McKnight.

(Ukoliko ste frizer i želite posvijetiliti kosu u Lady Di nijansu, vrlo je bitno da koriste blanš za kosu protiv žutila, a preporučujemo Young Anti Yellow, ljubičasti blanš za kosu.)

Sve ostalo je povijest.

Novinari su kampirali noćima ispred Samove kuće kako bi dobili intervju u vezi s novom Princezinom frizurom. Kratka i plava kosa predstavljala je pravi bunt, s obzirom da su sve članice kraljevske obitelji u to vrijeme nosile gotovo identičnu frizuru.

Od ovoga vremena utvrđena je izreka da dobar frizer zlata vrijedi.

Sam McKnight je Princezi Diani sa novom frizurom udahnuo i novi imidž – hrabre, smjele i odvažne dame koja se ne boji prkositi i najstrožijim članovima kraljevske obitelji.

Stoga, njoj u čast, danas svoju kosu bojimo u plavo!

Naslovna fotografija: harpersbazaar.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here