HomeLifesylePored izgleda odjevnog predmeta, da li znate od kojeg je materijala napravljen?

Pored izgleda odjevnog predmeta, da li znate od kojeg je materijala napravljen?

Photo by Gustavo Fring

Odjeća koja čuva okoliš: Znate li što nosite?

Tekstilna industrija jedan je od najvećih zagađivača prirode. I odjeća nam može pomoći da budemo u direktnom kontaktu s prirodom ako se priključimo pokretu održive mode. Birajte najbolje za sebe i prirodu – odjeću od prirodnih, recikliranih i ručno izrađenih materijala

Pokret održive mode

Brinete se o okolišu razvrstavajući otpad, kupujući reciklirana pakiranja, vozeći bicikl umjesto automobila, kupujući organski uzgojeno povrće – a kakvu odjeću odabirete? Kad ste zadnji put odbili kupiti haljinu koja vam je savršeno pristajala zato što je sašivena od sumnjivog umjetnog materijala?

Želite li podići razinu brige za naš planet, priključite se pokretu održive mode. To je filozofija dizajna koji nastoji biti društveno odgovoran i osviješten prema okolišu. Dizajneri koji slijede taj cilj izrađuju odjeću od prirodnih, recikliranih i ručno izrađenih materijala. Svila, lan i organski pamuk samo su neki od njih.

Kako pamuk uništava planet

Ekodizajneri ne koriste pamuk koji nije organskog podrijetla, iako je prirodni materijal, zato što je taj bijeli grm jedna od biljaka čiji uzgoj najviše šteti Zemlji.

Za njegov se uzgoj koristi golema količina pesticida, umjetnog gnojiva i vode. Navodi se kako je potrebno oko 25 hektolitara vode da bi se dobilo dovoljno pamuka za izradu jedne majice kratkih rukava. Osim toga, većina pamučne odjeće napravljena je od genetski modificiranog sjemena koje također negativno utječe na okoliš. Naspram pamuka, lan, konoplja, organski pamuk, tencel i svila mnogo manje doprinose zagađenju.

Lan i konoplja visoko su održivi i nije potrebna golema količina pesticida, gnojiva i vode da bi rasli.

Organski pamuk još je bolja opcija jer uspijeva bez sintetskih pesticida, gnojiva i GMO sjemenja.

Svila je također prirodan, izdržljiv i biorazgradiv materijal koji vrlo malo  utječe na okoliš. Ako vas brine ubijanje dudovih svilaca prilikom dobivanja ove podatne tkanine, razmislite o tzv. svili mira, izrađenoj nenasilnim načinom, kad te životinjice nisu oštećene. Na „piramidi štetnosti“, nakon ovih materijala koji minimalno štete Zemlji, slijede polusintetski koji potječu iz prirodnog izvora, ali zahtijevaju industrijsku obradu da bi se dobila vlakna koja se mogu koristiti za izradu odjeće. To su bambus, viskoza, tencel napravljen od eukaliptusa i modal od stabla bukve.

Eukaliptus i bambus bolji su izbor od običnog pamuka, ali i od modala i viskoze jer ne zahtijevaju uporabu pesticida, rastu brzo i vrlo su ekonomični. Od eukaliptusa uzgojenog na šest četvornih metara može se proizvesti čak 10 klasičnih majica, dok se, primjerice, od pamuka uzgojenog na šest četvornih metara može proizvesti samo jedna majica. Odabirom odjeće od navedenih tkanina čuvamo naš planet, a one, usko priljubljene uz našu kožu, čuvaju naše zdravlje.

sensa.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE