HomeLifesylePrirodni ili gelirani...koji su nokti pravi odbabir za Vas?

Prirodni ili gelirani…koji su nokti pravi odbabir za Vas?

Photo by Nikita Khandelwal

Prirodni ili gelirani…koji su nokti pravi odbabir za Vas?

 

Kada se govori o geliranim noktima, često se spominje pojam ‘umjetni nokti’. Nažalost, taj termin ne opisuje točno nokte učvršćene gelom. Zbog manjka stručno educiranih tehničarki, gel kao tehnika ima lošu reputaciju, međutim on je 100% siguran medicinski materijal, vrlo sličan bijelim plombama koje se koriste prilikom popravka zubi. Kažete li nakon zubarske intervencije ‘imam umjetan zub’? Gel je sredstvo kojim želimo osigurati cilj, a rezultat su lijepi, zdravi i prirodni nokti učvršćeni gelom.

Priča oko geliranja noktiju počinje u ordinaciji gdje zubar, koji je prilikom rada oštetio nokat, odluči zatvoriti ranu i zaštititi ploču nokta materijalom za izradu plombi. Iako puno toga ide u korist prirodne manikure, gelirani nokti također imaju svoje prednosti. Evo što trebate znati o oba stila te kako za sebe odabrati najbolju opciju.

ŠTA JE UGRADNJA?

Ugradnja je postupak produljivanja noktiju uz pomoć šablone ili plastičnog nastavka – tipse. Na obrađeni nokat nanosi se gel čiji je ‘rok trajanja’ između 3 i 5 tjedana. Gel nam omogućuje kreativnost. Korištenjem ove metode svi mogu imati lijepe i njegovane nokte.

ŠTA JE NJEGA GELIRANIH NOKTIJU?

Njega predstavlja postupak geliranja noktiju nakon što prođe mjesec dana od ugradnje ili prethodne njege. Kad nokat obložen gelom izraste, izgleda neuredno i na prijelazu je sklon odizanju, a na središnjem dijelu, kojeg još nazivamo i stress point, sklon je pucanju, zbog čega je redovita njega svakih 3-5 tjedana prijeko potrebna.

PREDNOSTI

Žene se najčešće odlučuju na geliranje zbog slabih prirodnih noktiju koji su često skloni listanju. Drugi po redu razlog je praktičnost, a treći koji svakako zahtijeva intervenciju je griženje noktiju. Potrebno je jednom mjesečno odvojiti oko sat i pol da bi nokti izgledali uredno. U slučaju da grizete nokte, potrebno je raditi češće kontrole kako ne bi došlo do dizanja materijala uslijed mehaničkog oštećenja gela.

Ukoliko se o Vašim noktima brine dobro educirana osoba nemate nikakvih briga. Nokti će uvijek biti jednake duljine, minimalno turpijani. Gelom se mogu popraviti svi nedostaci i oštećenja na noktu. Također, ako se odlučite nokte iscrtati nail artom, mala umjetnička dijela na vašim noktima će trajati nekoliko tjedana. Gel u boji dostojno će zamijeniti lak. Vrhovi neće biti oštećeni, te ih nećete morati lakirati svakih par dana. Ukoliko ipak poželite promijeniti izgled noktiju, samo naprijed, gel će to podnijeti. Nanesite omiljeni lak, skinite ga za nekoliko dana, a gel u boji ili crteži koje ste prekrili običnim lakom bit će i dalje netaknuti.

MANE

Odabrati nestručnu osobu nije najbolje i najjeftinije rješenje. Prije nanošenja gela nokti se moraju matirati kako bi se odmastila površina nokta. Ovaj postupak se provodi vrlo nježno i oprezno, pogotovo ako su nokti krhki ili mehanički oštećeni, npr. griženjem i električnom brusilicom. Ukoliko tehničarka pretjera s turpijanjem, nokti se dodatno oštećuju i postaju još tanji. Prilikom sušenja gela u UV/LED lampi možete osjetiti peckanje zbog kemijske reakcije koju nazivamo polimerizacija.

Koliko god primamljivo zvuči činjenica kako je potrebno mjesečno izdvojiti samo sat i pol  da bi nokti bili uredni, ujedno je to i obveza. Nokti koji su izrasli, a nisu nadopunjeni na vrijeme, izgledaju neuredno, lakše pucaju. Također, ako ste brigu o svojim noktima prepustili nestručnoj osobi, prijete vam razne zaraze nokta od kojih su najčešće gljivice i bakterije.

Klijentice koje dolaze na tretman s predivnim čvrstim i prirodnim noktima ili pak kako bi samo isprobale geliranje, u većini slučajeva odgovaramo od njihove ideje. Zašto? Zato jer se nakon probe odluče na samostalno skidanje noktiju kod kuće, što nikako ne preporučam; nokti se moraju maksimalno skratiti, a gel stanjiti. Najbolja opcija je pustiti gel da sam izrasta zajedno s noktom ili premostiti tih par tjedana uz pomoć trajnog laka. Trganjem gela sa svojih noktiju otkidate dijelove prirodnog nokta i dugoročno im štetite.
 journal.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE